Foto: Labo vzw

GAS-boete voor protest tegen GAS-boete voor protest: “Wij vragen geen toelating, het is een principekwestie”

LABO vzw, een organisatie voor kritisch burgerschap, blies maandagochtend 17 juli verzamelen aan het justitiepaleis in Antwerpen. Ze doen dit om aandacht te vestigen op de rechtszaak die Thomas Goorden moest starten om de GAS-boete die hij kreeg voor een niet-aangevraagd protest aan te vechten. Markant feit: ook deze betoging werd niet aangevraagd bij de Stad, en ook voor deze betoging werd een GAS-boete uitgeschreven.

woensdag 19 juni 2024 13:48
Spread the love

 

“Ons democratisch recht om te betogen wordt langzaam maar zeker ingeperkt”, aldus Peter Paul Vossepoel van LABO vzw. “In heel Vlaanderen, maar zeker in Antwerpen, wordt GAS gretig als sanctie-instrument gebruikt om allerhande procedures af te dwingen. Die procedures schenden vaak het fundamentele recht op protest, dat volgens internationale normen niet aan voorafgaande obstakels mag worden onderworpen. Bovendien moeten gesanctioneerden vervolgens zélf alle procedures opstarten om alsnog voor een rechtbank te mogen verschijnen en de schending van hun vrije meningsuiting te laten beoordelen.”

Foto: Labo vzw

Een van die procedures waar het meeste aanstoot aan wordt genomen zijn de aanvraagprocedures. “Protest is geen evenement als een buurtfeest of fuif, waar de burgemeester al dan niet goedkeuring voor kan verlenen. Het zou per definitie altijd toegestaan moeten zijn, tenzij er zeer ernstige bezwaren zijn. Daarom pleiten we ervoor om de aanvraagprocedures te vervangen door een vrijwillige meldingsprocedure.Dat is een systeem dat ook in Nederland werkt en veiligheidsdiensten voldoende tijd geeft om zich voor te bereiden om het protest te faciliteren.”

Het protest dat vandaag voor de rechtbank komt vond plaats op 25 mei 2023 op de Grote Markt in Antwerpen, dat als protestvrije zone is aangemerkt. Ook hier stelt LABO vzw ernstige vraagtekens bij: “Waarom zou een protest dat gericht is tegen het stadsbestuur, niet mogen plaatsvinden op een plek waar ze gezien en gehoord worden door het stadsbestuur?”.

Foto: Labo vzw

Ook voor de betoging aan het Justitiepaleis werd weer een GAS-boete wordt uitgeschreven. LABO vzw maakt zich alvast hard om ook deze aan te vechten.

De zaak werd uitgesteld tot 9 september. Er werd eind vorige week nog argumentatie aangeleverd door Amnesty International Vlaanderen. Hierin wordt gepleit voor de zaak van Thomas Goorden en voor het recht op protest. Helaas had de verdediging van Stad Antwerpen niet voldoende tijd gehad om het door te nemen. LABO zal ook dan weer een protest organiseren om 9 uur aan het justitiepaleis, uiteraard zonder toelating.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!