George Yeo. Foto: World Economic Forum Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
Arnaud Bertrand

Kritische blik op Koude Oorlog met China: “VS weten niets over China”

George Yeo was 21 jaar lang minister in Singapore. Je hoeft het niet met alles wat hij zegt eens te zijn, maar zijn analyse van de koudeoorlogsescalatie door de VS snijdt hout: de VS weten niets over China, bespoedigen door hun gedrag zelf het einde van de dollar terwijl de meeste Aziatische landen China als vriend willen.

donderdag 6 juni 2024 12:42
Spread the love

 

Het probleem van de VS en het Westen in het algemeen is dat ze niet luisteren naar wat anderen denken. Zelfverklaarde ‘China-experten’ à la Jonathan Holslag in eigen land kramen eender wat uit, zonder naar Aziatische stemmen te luisteren – of alleen naar stemmen die de eigen Westerse clichés herkauwen. Luisteren hoeft geen instemming te betekenen, maar is wel essentieel om een mening te vormen.

Die weigering wijst op het al dan niet bewuste en diepgewortelde anti-Aziatisch racisme dat nog lang niet uitgeroeid is in Europa. Zeker niet in kringen van deze ‘experten’. Verder wijst die koppigheid ook op onzekerheid, angst over een toekomst waar Europa c.q. het Westen niet langer de baas is en andere landen als gelijke partners moet aanvaarden.

Een samenvatting van wat George Yeo zegt in gesprek met Anthony J. Raza op het twitterkanaal van Arnaud Bertrand. Het volledige gesprek staat in deze video.

De VS hebben weinig kennis van China

George Yeo: “Het politieke systeem van de VS functioneert decentraal. Het doorloopt emotionele fasen vanwege de noodzaak om stemmen te winnen en is nu in zo’n fase aanbeland waarin China massaal wordt gedemoniseerd. Er vindt achter de schermen manipulatie plaats, maar dat is informatie die niet gebaseerd is op kennis.”

Volgens Yeo doorgronden de Verenigde Staten het karakter van China niet. “Het feit dat China voortdurend muren om zich heen bouwt is omdat elke dynastie dat doet. China voelt zich happy met zijn eigen homogeniteit”. Yeo zegt dat het verkeerd is om te geloven dat “China de VS wil verdringen als de nummer een in de wereld” en dat de VS als gevolg daarvan “China probeert in te dammen, zelfs naar beneden te halen”

Dit is niet alleen een verkeerd begrip van wat China probeert te bereiken, maar de VS “kunnen zichzelf uitputten in het proces en ik denk niet dat het zal lukken.” Hij zegt dat de VS met hun tarieven en sancties het risico lopen dezelfde fout te maken als de Qing-dynastie in China en “heel zwak worden.”

Het primaat van de Amerikaanse dollar zal breken, de acties van de VS “bespoedigen de dag waarop dat zal gebeuren” Yeo: “Het sleutelmoment daarvoor zal zijn wanneer het primaat van de Amerikaanse dollar breekt. We weten allemaal dat het ooit zal breken omdat het abnormaal is. Als dat over 30 jaar is, wel, laten we drinken en vrolijk zijn. Maar als het al over vijf jaar gebeurt, ja, dan moeten we rekenen. Toch?”

“Weten we wanneer het koekje zal verkruimelen? Nee, dat niet. Maar de manier waarop de VS zich beweegt, vervroegt dat moment. Die dag zal eerder aanbreken omdat ze landen proberen te controleren door middel van sancties en als gevolg daarvan nemen steeds meer landen tegenmaatregelen, waardoor ze uit de greep van de VS geraken.”

China’s ‘overcapaciteit’ betekent ‘informatieoorlog’

Yeo zegt dat ‘er sprake is van een informatieoorlog tegen China’ en dat hij ‘niet van mening is’ dat China in de problemen zit. ‘Kijk naar de fabrieken, kijk naar de elektrische auto’s, kijk naar hoe doodsbang de Europeanen zijn en China beschuldigen wegens zijn overcapaciteit.”

“Ik bedoel, hoe kun je China ervan beschuldigen overcapaciteit te hebben als je jezelf vrijheden toebedeelt, lange zomers hebt en korte werktijden en dan tegen ze zegt nee, nee, jullie werken te hard! Daar zijn consequenties aan verbonden. Als gezinnen vrijheden nemen met hun kinderen en met zichzelf, dan heeft dat gevolgen.”

De gemeenschapszin van Aziatische samenlevingen is een voordeel

“Uiteindelijk is het ieder individu, ieder kind dat zijn eigen keuze moet maken. Verdiep je in technologie. Maak er gebruik van. Maar behoud je eigen opvatting over wat het betekent om een mens te zijn. Dus als we dat gebruiken als een sjabloon om de menselijke samenleving te beoordelen, dan zeg ik dat we veel geluk hebben dat we in een deel van de wereld zijn waar de samenleving over het algemeen gezond is en het goed zal doen.”

De economisch politieke unie van tien Zuid-Oost-Aziatische staten is de ASEAN. “Het is van cruciaal belang dat de ASEAN bij elkaar blijft en niet gebalkaniseerd wordt, wat de VS probeert te bereiken met de Filipijnen. Als we als ASEAN niet bij elkaar blijven en worden gebalkaniseerd dan worden we in plaats van buren, de klant van grote mogendheden. In plaats van hen te gebruiken, gebruiken zij ons. Die dreiging bestaat altijd.”

“Kijk naar de Filipijnen. De Filipijnen hebben nu legitieme geschillen met China. Beide partijen hebben hun argumenten. De Amerikanen zien daar een kans liggen. Ze springen er bovenop en halen de Japanners erbij. En nu zit de Filipijnse politiek hierin verstrikt.”

“China en de Filippijnen hadden een akkoord, een herenakkoord met Duterte, dat Marcos heeft verworpen. Oké, ze moeten dus een weg naar een nieuw evenwicht vinden. En gebruik maken van de Amerikanen en niet gebruikt worden door de Amerikanen. Maar het is erg moeilijk als je gebruik probeert te maken van een grote mogendheid, dan word je uiteindelijk door hen gebruikt.”

De meeste ASEAN-landen willen niet dat China een vijand wordt

George Yeo: ‘Vietnam heeft een zeer belangrijke beslissing genomen om met China in zee te gaan: de berichtgeving erover haperde, maar Vietnam heeft ermee ingestemd dat zijn hoofdstad Hanoi via een hogesnelheidslijn wordt verbonden met de Chinese steden Kunming en Nanning. Dit is belangrijk nieuws. Elke verbinding kost tientallen miljarden dollars en zal de infrastructuur voor logistiek en toeleveringsketens en het menselijk verkeer de komende decennia veranderen.”

Hetzelfde geldt voor Indonesië, waarover Yeo opmerkte dat Prabowo als aankomend president van Indonesië als eerste de Chinese leider Xi Jinping ontmoette. Het was ‘Xiao Di die sprak met Da Ge.’ Kleine broer spreekt met grote broer.

“Maar toen we naar Japan gingen, was het broer tegen broer.” Hij voegt eraan toe: “Kijk naar de andere landen, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Brunei. Niemand wil dat China een vijand is.”

“En dat dringt dus nog niet door tot de Amerikanen. Omdat China voor ons steeds groter wordt, willen we allemaal dat de Amerikanen erbij zijn. Maar als de Amerikanen nee zeggen, jullie moeten kiezen tussen China en ons, dan zeggen zij nee, dat kunnen we niet. Hoe kunnen we kiezen? Ik bedoel, het is China dat ons het beleg op onze boterham bezorgt.”

 

Vertaling: Rein van Gisteren

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!