Foto: Gaston Van Dyck

Gaza kort: ‘nieuw’ vredesplan, verdeeldheid Israëlische regering, …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer bespreken we onder andere het 'nieuwe' vredesplan van de VS, de reactie van Israël hierop, en het voortdurende geweld tegen de Palestijnse bevolking.

donderdag 6 juni 2024 10:21
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstream media worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

*  *  *

 

‘Nieuw’ vredesplan VS

President Joe Biden lanceerde 31 mei een ‘nieuw’ vredesplan in drie fasen. Dit plan begint met een tijdelijk staakt-het-vuren en moet uiteindelijk leiden tot de geleidelijke vrijlating van gijzelaars in Gaza en de terugtrekking van alle Israëlische troepen. Het uiteindelijke doel is een permanent staakt-het-vuren en een uitwisseling van Palestijnse gevangenen.

Hoewel het plan werd gepresenteerd als afkomstig van een Israëlische bron, bleek het in werkelijkheid een overname te zijn van het vredesplan van Hamas van 7 mei. De aankondiging van de president van de Verenigde Staten lijkt een reactie te zijn op de groeiende publieke steun voor een staakt-het-vuren, vooral binnen zijn eigen land.

Israëlische regering bitter verdeeld over vredesplan

Hoewel Biden het voorstel heeft gepresenteerd alsof Israël de initiatiefnemer was van het vredesplan, is de reactie van de Israëlische leiders verdeeld:

De twee uiterst rechtse leden van het kabinet, minister van Financiën Bezalel Smotrich en minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, hebben het voorstel ronduit afgewezen en gedreigd de regering ten val te brengen.

Daartegenover staat kabinetslid en mogelijke opvolger van Netanyahu, Benny Gantz, die het voorstel niet heeft afgewezen. Daarbij steunen de ultra-orthodoxe politici van de Shas- en Verenigd Torah Jodendom-partijen, beide leden van de regerende coalitie, de deal.

Netanyahu zal moeite hebben om zijn coalitie bijeen te houden als hij instemt met het vredesplan zonder goedkeuring van zijn hele regering. Echter is er bij velen een sterk vermoeden dat Netanyahu de oorlog wil voortzetten om corruptieaanklachten tegen hem te vermijden. Ook Biden lijkt dit toe te geven.

Het geweld gaat door

Ondanks het vredesplan lijkt er niets te veranderen aan de oorlog tegen de Palestijnse bevolking. Integendeel, de zuidelijke stad Rafah heeft op zondag 2 juni bombardementen, artilleriebeschietingen en de inzet van tanks en Israëlische soldaten meegemaakt die een nog nooit eerder vertoonde hevigheid hadden.

Het hoofd van de VN-hulporganisatie UNRWA, Philippe Lazzarini, liet via X weten dat ze haar werk in Rafah heeft moeten opschorten door het gevaar van de Israëlische aanvallen.

Kabinet-Netanyahu steeds meer geïsoleerd

De groeiende kracht van internationale mobilisaties heeft de neiging om het kabinet-Netanyahu steeds meer te isoleren. Wereldwijd neemt de druk toe om een werkelijk staakt-het-vuren in te stellen en de rechten van het Palestijnse volk te erkennen.

Biden zei zelf ook, zoals wij eerder schreven: “Oorlog zonder einde voor een niet geïdentificeerd idee van een totale overwinning … zal het isolement van Israël in de wereld nog vergroten.” Met andere woorden: zelfs de VS-regering erkent dat het internationale isolement van Israël al een feit is.

Wie erkennen er de Palestijnse staat?

De meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties erkent inmiddels Palestina als staat. Slovenië is de laatste in de rij, na Noorwegen, Spanje en Ierland, die eerder deze week Palestina officieel erkenden. Met Slovenië erbij erkennen in totaal 147 VN-lidstaten Palestina als staat.

Dit geldt echter niet voor belangrijke westerse naties zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk, noch voor EU-lidstaten zoals Duitsland, Frankrijk en natuurlijk België.

“Het heeft geen zin om Palestina te erkennen als we dat met een paar kleine landen doen”, zei Alexander De Croo nog twee weken geleden. Wij wezen hem op Instagram al op deze kaart:

Westelijke Jordaanoever: meer dan 500 doden

Ook op de Westelijke Jordaanoever stijgt het aantal slachtoffers sinds de start van de oorlog in Gaza, zo schrijft IPS Vlaanderen in een artikel. Volgens de VN zijn er al meer dan 500 doden gevallen. Daarnaast hebben Israëlische troepen sinds 7 oktober meer dan 8.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem gearresteerd.

Volgens het VN-mensenrechtenbureau vielen de meeste slachtoffers tijdens invallen van de veiligheidsdiensten. Daarnaast zegt VN-mensenrechtenchef Volker Türk dat het Israëlische leger vaak dodelijk geweld heeft gebruikt “als eerste redmiddel tegen Palestijnse demonstranten, zelfs in gevallen waarin de mensen die werden neergeschoten duidelijk geen directe bedreiging vormden.”

Ook geweld door extremistische kolonisten heeft al tot meerdere Palestijnse doden geleid.

Israël en Hezbollah

Netanyahu heeft bij een bezoek aan Noord-Israël verklaard dat zijn land zich voorbereidt op een “zeer krachtige actie” tegen Hezbollah. Deze militiegroep neemt dagelijks het noorden van Israël onder vuur, zolang de oorlog in Gaza voortduurt, zo stelt Hezbollah.

Human Rights Watch (HRW) meldt dat Israël in de strijd tegen Hezbollah witte fosfor heeft gebruikt. Het strijdmiddel zou in zeker vijf Libanese steden en dorpen zijn neergekomen. Volgens de mensenrechtenorganisatie schendt Israël daarmee het internationaal recht: het gebruik van witte fosfor is in bewoonde gebieden verboden. Het middel kan gebouwen in brand zetten en zeer ernstige brandwonden, ademhalingsklachten en orgaanuitval veroorzaken. Onderzoekers van HRW hebben echter tot nu toe alleen meldingen van ademhalingsklachten ontvangen.

Israël beweert dat witte fosfor uitsluitend wordt gebruikt om rookgordijnen op te trekken.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!