IPS

Driekwart van Europese kleren belandt in de vuilnisbak

De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 16 kilogram aan kleren weg. Driekwart daarvan belandt zomaar in de vuilnisbak. Vanaf volgend jaar zijn lidstaten verplicht om textielafval te sorteren. België, Luxemburg en Nederland gaan kwistig om met textiel, maar zijn wel de beste inzamelaars van kledij.

woensdag 5 juni 2024 11:51
Spread the love

 

Vanaf 2025 zullen Europese lidstaten verplicht worden om aan textielophaling te doen. Concreet wil dat zeggen dat we onze afgedragen kleren niet zomaar meer in de vuilnisbak mogen gooien, maar ze moeten laten ophalen in containers of andere inzamelacties.

In totaal gooien we over heel Europa elk jaar 6,95 miljoen ton kleren weg. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA). Gemiddeld komt dat neer op 16 kilogram per persoon. Daarvan belandt 11,6 kilogram in de vuilnisbak. Slechts 4,4 kilogram wordt opgehaald en verwerkt.

Meer weggooien, beter sorteren

Cyprus en Ierland gaan het meest kwistig om met kledij: jaarlijks gooien Cyprioten en Ieren tussen de 25 en de 30 kilogram textiel weg per persoon. ze worden op de voet gevolgd door Portugal, België, Litouwen, Italië en Bulgarije, waar inwoners tussen de 20 en de 25 kilogram textiel weggooien.

Hoewel België op een weinig benijdenswaardige vierde plek staat en ook Luxemburg en Nederland bovengemiddeld veel textiel weggooien, is de sorteercapaciteit in de Benelux een stuk hoger dan de andere genoemde landen. De helft van de kleren die we in België en Luxemburg weggooien, wordt gesorteerd en bij voorkeur hergebruikt. In Nederland gaat het om 37 procent.

In Spanje, Griekenland, Roemenië, Noorwegen, Ierland, Bulgarije, Portugal, Polen, Letland, IJsland, Hongarije en Finland zou minder dan vijf procent van onze kleren opgehaald worden. De EEA stelt dat het om een inschatting gaat, maar benadrukt het belang van het wetgevend kader voor textielophaling. Daarmee hoopt het dat er minder kleren in de verbrandingsoven of op stortplaatsen terechtkomen en dat de mogelijkheden om textiel verder te sorteren en te recycleren toenemen.

Kunnen we dat textiel recycleren?

Op dit moment heeft Europa de capaciteit om 1,5 miljoen ton textielafval bij te houden en te sorteren. In Nederland en Polen wordt de meeste kledij gesorteerd: jaarlijks verwerken beide landen respectievelijk 200.000 en 300.000 ton textielafval.

De EEA verwacht dat Europese bedrijven tegen 2025 zo’n 1,25 tot 1,3 miljoen ton textielvezels zouden kunnen recycleren. Maar als er sprake is van recyclage, gaat het meestal om “downcycling”: kleren krijgen dan een tweede leven als poetsdoek of isolatiemateriaal. Wereldwijd wordt momenteel amper 1 procent van alle textiel hoogwaardig gerecycleerd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!