Foto: Wallpaper Flare
Tim Summers,

Britse studie bewijst dat Britse media China bewust negatief framen

De Britse media verspreiden systematisch desinformatie over China, zo concludeert een onderzoeksteam van King's College in Londen, één van de oudste en meest prestigieuze Britse universiteiten. Is het hier anders? Wij worden niet correct geïnformeerd door onze media, die een politieke agenda voor een nieuwe Koude Oorlog dienen, niet hun publiek.

woensdag 5 juni 2024 13:19
Spread the love

 

Het Lau China Instituut samen met de Chinese Universiteit van Hong Kong (CUHK) hebben een nieuw gezamenlijk rapport gelanceerd: Shaping the policy debate – How does the media represent China? waarin de implicaties van consequent negatieve berichtgeving over China in de Britse media worden belicht.

Het rapport van Dr. Tim Summers, universitair hoofddocent aan de CUHK en verbonden aan het Lau China Instituut, is gebaseerd op een analyse van meer dan duizend artikelen die tussen 2020 en 2023 in Britse media-outlets werden gepubliceerd – waaronder The Telegraph, The Guardian, de BBC, Financial Times en The Economist.

Hoewel negatieve berichtgeving over China de laatste jaren geen nieuw fenomeen is, biedt de analyse systematisch bewijs dat negatieve framing en toon de berichtgeving over China in recente jaren sterk hebben gedomineerd. Gezien de relatie tussen mediaberichtgeving over China en de publieke opinie, politieke standpunten en het overheidsbeleid, heeft dit belangrijke implicaties voor het Britse beleid ten aanzien van China.

Citaat uit het rapport: “Negatieve mediaberichtgeving over China versterkt en draagt bij aan wijdverspreide negatieve opvattingen over China in het VK. Dit maakt een havikachtig of kritischer beleid ten opzichte van China waarschijnlijker, in lijn met de belangen van lobbyisten en politici binnen en buiten de regering die die benadering favoriseren.”

De auteur vond dat tussen januari en juli 2021, van de 576 berichten over China in The Telegraph, 62% als ‘negatief’ in toon werd beschouwd, met slechts 2,5% positief en de rest als neutraal. Voor The Guardian bleek uit het onderzoek dat in het eerste kwartaal van 2023 de toon van artikelen over China ook overwegend negatief was.

Citaat uit het rapport: “… het is redelijk om uit deze gegevens te concluderen dat een duidelijke meerderheid van de artikelen over China in verschillende media-outlets een negatieve toon aanslaat of China negatief afbeeldt voor Britse lezers. Die meerderheid is van een orde van grootte van twee derde, waarschijnlijk hoger dan lager. Bovendien zijn er zeer weinig artikelen die China positief afbeelden.”

Dr. Summers stelt dat dit niveau van negatieve berichtgeving aanzienlijke implicaties heeft: “Als mediaberichtgeving overwegend negatief is, zal de publieke opinie onvermijdelijk dezelfde kant op gaan. Dit maakt het op zijn beurt waarschijnlijker dat het VK een kritischer beleid ten opzichte van China zal aannemen en kan leiden tot gemiste kansen met het land. Britse beleidsmakers moeten het volledige plaatje overwegen bij het overwegen van het beleid van Groot-Brittannië ten opzichte van China, niet alleen mediaberichtgeving en publieke opinie.”

 

Lees hier het volledige rapport.

Dit artikel verscheen op de website van Kings College. Vertaling: Yaïr da Pixão

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!