Amsterdam protesten
Amsterdam Encampment

Massa-arrestatie tijdens protest voor Palestina

Tijdens een protest in Amsterdam zijn dinsdagmiddag 27 mei 35 demonstranten vastgehouden in een arrestantenbus, terwijl zij hun recht om te protesteren uitoefenden. "We konden geen kant op, het was verschrikkelijk."

dinsdag 28 mei 2024 09:31
Spread the love

 

Dinsdagmiddag 27 mei werden in Amsterdam 35 demonstranten vastgehouden in een arrestantenbus voor het uitoefenen van hun recht om te protesteren. Vanaf 13:00 uur verzamelden meer dan honderd demonstranten zich voor het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Met verschillende leuzen zoals “Stop bombing Rafah” en “All eyes on Rafah” riepen de demonstranten de Verenigde Staten op om haar steun aan Israël te verbreken.

Na het sluiten van het consulaat liepen de demonstranten richting de Dam, waar leden van de conservatieve, christelijke politieke partij SGP een pro-Israël demonstratie hielden.

“Ik heb geluk gehad dat ik überhaupt nog weg kon komen”

In de Kalverstraat versperde de Mobiele Eenheid (ME) de weg naar de Dam; de ME beviel de demonstranten om weg te gaan, maar vormde vervolgens een linie achter hen en sloot hen in. “We konden geen kant op, het was verschrikkelijk”, aldus UvA-studente Anna. “Ik heb geluk gehad dat ik überhaupt nog weg kon komen.” Daarna hield de ME 35 demonstranten vast zonder enige wettelijke basis.

Het internationaal gerechtshof heeft afgelopen vrijdag Israël bevolen haar militaire offensief in Rafah te staken vanwege “onmetelijk gevaar” voor de Palestijnse bevolking. Woordvoerders van het Witte Huis in Washington bleven stil en verklaarden: “We zijn duidelijk en consistent geweest over ons standpunt betreffende Rafah.”

Deze positie is onvoorwaardelijke steun aan Israël. De VS blijft wapens, bommen en munitie leveren aan het IDF, dat gisteren tentenkampen van gevluchte Gazanen bombardeerde die gelegen zijn in een zogenaamde ‘safe zone’.

Meer dan 45 Palestijnen werden opgeblazen, waaronder veel ouderen en kinderen. Hiermee is het officiële Palestijnse dodenaantal in Gaza gestegen tot meer dan 36.000. De demonstranten voor het Amerikaanse consulaat eisten vandaag dat de VS haar immense invloed over Israël gebruikt om een eind te maken aan de genocide die Israël op dit moment in de Gazastrook pleegt.

In de afgelopen acht maanden zijn er demonstraties, teach-ins, marsen en andere solidariteitsacties georganiseerd; de demonstratie voor het Amerikaanse consulaat vandaag was een schakel in deze reeks acties tegen de grootste massamoord van de 21e eeuw.

De wapens die Israël gebruikt om deze massamoord van Palestijnen uit te voeren worden geproduceerd in landen zoals de VS, maar ook in Nederland zelf. Zo leverde het Nederlandse bedrijf OneLogistics van 2019 tot eind 2023 reserveonderdelen voor F-35 gevechtsbommenwerpers aan het Israëlische leger.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!