© MSF
Opinie - 11.11.11, Viva Salud

Israëlisch leger belegert Al-Awda Ziekenhuis in Gaza

In Noord-Gaza verkeert het Al-Awda ziekenhuis in een kritieke toestand. Dat wordt al drie dagen belegerd door het Israëlische leger, waardoor 148 hulpverleners en 22 patiënten van de buitenwereld zijn afgesloten. 11.11.11 en Viva Salud doen een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om onmiddellijk in te grijpen.

dinsdag 21 mei 2024 17:08
Spread the love

 

“Terwijl de aanklager van het Internationaal Strafhof arrestatiebevelen wil voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, beschiet Israël een van de laatste levensaders van Gaza.”

Zo’n 148 hulpverleners en 22 patiënten van het Al-Awda ziekenhuis in Noord-Gaza zijn sinds zondag van de buitenwereld afgesloten nadat het Israëlische leger startte met een belegering van de site. Getuigenissen schetsen een grimmig beeld van sluipschutters en artillerievuur die het ziekenhuis onder vuur nemen, ondanks haar beschermde statuut onder het internationaal humanitair recht. ​

Waarnemend directeur Mohammed Salha: “We werden vandaag [zondag] verrast door de belegering van het Al-Awda ziekenhuis. [Er werd] geschoten in de buurt van het ziekenhuis en er waren veel granaten. De ambulances konden het ziekenhuis niet [verlaten] om de gewonden van het veld te halen. Al-Awda is het enige ziekenhuis dat orthopedische chirurgie biedt. Tachtig procent van alle verwondingen zijn bot-verwondingen en vereisen orthopedische ingrepen.”

Achttien dagen belegerd

Al-Awda Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in het noorden van Gaza dat nog kraamzorg en orthopedische chirurgie biedt. Het ziekenhuis is sinds vele jaren een partner van 11.11.11-lid Viva Salud en de Belgische officiële ontwikkelingssamenwerking.

Eerder werd het al het doelwit van een 18-daagse belegering waarbij drie artsen werden neergeschoten en 48 bedden verloren gingen door zware schade aan de ziekenhuissite. Daardoor klom het aantal Al Awda-personeelsleden dat sinds 7 oktober 2023 omkwam op tot 14 slachtoffers. Ondanks deze uitdagingen bleef het medisch personeel doorwerken onder extreem moeilijke omstandigheden. ​ ​ ​ ​

“We blijven sterk. Iedereen hier heeft een broer, een zus, een zoon, een dochter, een vader, een moeder, een vriend verloren. ​ Maar het gaat niet om het aantal levens dat we hebben verloren, maar om het aantal levens dat we hebben gered”, zei waarnemend directeur Mohammed Salha daarover in februari. “We hebben onze familie al maanden niet meer gezien. We zijn boos, we hebben honger. Maar we zullen menselijk blijven tot onze laatste adem. En als we sterven, zullen we dat waardig en in vrede doen.”

Een van de laatste levensaders van Gaza

“De crisis in het Al-Awda ziekenhuis vraagt om onmiddellijke aandacht en actie” klinkt het in een gezamenlijk persbericht van 11.11.11 en Viva Salud. “We eisen dat het Israëlische leger zijn belegering van het ziekenhuis onmiddellijk stopzet, zodat patiënten, medisch personeel en essentiële medische voorraden vrij in en uit het ziekenhuis kunnen bewegen,” zegt Viva Salud-directeur Fanny Polet. “Brandstof en water zijn er niet meer. Talloze mensenlevens staan op het spel als Al-Awda wegvalt, het is een van de laatste levensaders van Gaza.”

“Net wanneer de Aanklager van het internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel tegen Israëlische leiders wil wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, beschieten Israëlische sluipschutters en tanks opnieuw een ziekenhuis in Gaza,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “We sporen de Belgische regering en internationale gemeenschap aan om alles op alles te zetten en een einde te maken aan deze flagrante overtreding van het internationaal recht. De straffeloosheid in Gaza moet stoppen, België moet binnen de EU onmiddellijk sancties voorstellen zolang Israël het internationaal recht blijft schenden.”

Ook WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus uitte zijn bezorgdheid. Eind april bezocht het WHO-team het ziekenhuis om medische voorraden en brandstof te leveren, kritieke patiënten over te brengen en een medisch noodteam in te zetten ter ondersteuning van de zorgverleners ter plaatse. Vanwege de toegenomen vijandelijkheden werd het medisch noodteam op 13 mei verplaatst. ​“We maken ons grote zorgen over de veiligheid van de overgebleven patiënten en het ziekenhuispersoneel. We roepen op tot hun bescherming, humanitaire toegang en een onmiddellijk staakt-het-vuren”, klinkt het in een bericht op X.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!