Foto: Diego Ibarra Sánchez/ UNHCR
11.11.11

“Honderdduizenden Syrische vluchtelingen in Libanon in imminent gevaar van gedwongen deportatie”

Nauwelijks een week nadat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Beiroet de omstreden EU-Libanon migratiedeal afsloot, starten Libanese veiligheidsdiensten een ongeziene arrestatie- en deportatiecampagne van Syrische vluchtelingen. “Mensenlevens worden van tafel geschoven, België en de EU moeten onmiddellijk elke steun aan de Libanese veiligheidsdiensten opschorten.”

woensdag 15 mei 2024 16:39
Spread the love

 

“Mensenlevens worden van tafel geschoven, België en de EU moeten onmiddellijk elke steun aan de Libanese veiligheidsdiensten opschorten”, waarschuwt de Koepel van Internationale Solidariteit 11.11.11 op basis van nieuw onderzoek en alarmerende berichten van Syriërs op de vlucht.

Op 2 mei 2024 bezocht Europees Commissievoorzitter von der Leyen, samen met de Cypriotische President Christodoulides, de Libanese hoofdstad Beirut. Beide Europese leiders kondigden er een Europees steunpakket van 1 miljard euro aan, dat ook zal dienen voor de financiële ondersteuning van het Libanese leger en – veiligheidsdiensten. Christodoulides, geflankeerd door von der Leyen, riep daarbij ook op om delen van Syrië als veilig te verklaren.

Eén week nadat von der Leyen en Christodoulides, met steun van Premier Alexander De Croo, duidelijk maakten dat ze de Libanese veiligheidsdiensten geen strobreed in de weg zullen leggen bij de gedwongen uitzetting van Syrische vluchtelingen, publiceerde de Libanese overheid op woensdagavond 8 mei een reeks van draconische maatregelen en acties.

Syriërs zonder tijdelijke verblijfsvergunning (83% van alle geregistreerde Syrische vluchtelingen in het land) zouden daarbij onmiddellijk het land uitgezet worden, terwijl het Syriërs zo goed als onmogelijk wordt gemaakt om een nieuwe verblijfsvergunning te krijgen of te werken. Een eerste konvooi van 400 Syriërs zou volgens lokale mediabronnen bij de veiligheidsdiensten begin volgende week al gedeporteerd worden naar Syrië.

“Nauwelijks één week nadat de EU het licht feitelijk op groen zette voor de gedwongen deportatie van Syrische vluchtelingen richting oorlogsgebied, blijkt dat Libanon de boodschap erg goed begrepen heeft. Een ongeziene arrestatie- en deportatiecampagne werd ingezet, waarbij honderdduizenden Syriërs een onmiddellijk gevaar lopen om teruggestuurd te worden naar het Syrië van Assad, waar ze het doelwit zijn van foltering, gedwongen inlijving en bombardementen”, waarschuwt 11.11.11-expert Willem Staes.

Meer doden, meer geweld, meer irreguliere migratie

Een gevaarlijke en contraproductieve deal, stelde 11.11.11, die zal leiden tot méér doden, méér geweld en méér irreguliere migratie. De Koepel van Internationale Solidariteit publiceert vandaag nieuw onderzoek dat deze waarschuwing verder onderbouwt. Uit een bevraging die 11.11.11 samen met Upinion en lokale partnerorganisaties afnam onder 331 Syriërs tussen 26 april en 3 mei 2024, blijkt dat:

  • 87% van de ondervraagde Syriërs bevestigt dat de veiligheidssituatie voor Syrische vluchtelingen in Libanon er de afgelopen twee maanden sterk op achteruitging.
  • 79% zegt “extreem” bang te zijn om in de komende drie maanden te worden gedeporteerd.
  • 88% aangeeft dat de recente verslechtering van de veiligheidssituatie voor Syrische vluchtelingen in Libanon, en de toename van het aantal gedwongen deportaties, een directe invloed heeft op hun intentie om te proberen vluchten naar Europa.
  • De respondenten werden ook gevraagd hun prioriteiten aan te geven voor de inhoud van een deal tussen de EU en Libanon. 83% gaf aan dat een effectieve deal meer Syrische vluchtelingen zou moeten ondersteunen bij hun vertrek uit Libanon naar een ander land (hervestiging). Dit werd gevolgd door de bescherming van Syrische vluchtelingen tegen gedwongen deportatie (48%) en de noodzaak om legaal verblijf in Libanon mogelijk te maken (39%). Daarnaast werden ook economische prioriteiten genoemd, zoals het voor Syrische personen gemakkelijker maken om een werkvergunning te krijgen (30%) of Syrische vluchtelingen meer economische kansen bieden (26%).

Neem het leiderschap op

“In plaats van mensenrechten te beschermen, veegt von der Leyen talloze mensenlevens van tafel. Als ons land het écht meent met respect voor fundamentele mensenrechten, dan moet het nu dwarsliggen binnen de EU-instellingen”, benadrukt 11.11.11-expert Willem Staes.

“Neem het leiderschap dat von der Leyen laat liggen wél op door ervoor te ijveren dat steun aan de Libanese veiligheidsdiensten plaatsmaakt voor sancties tegen officials die betrokken zijn bij deze zware schendingen van het internationaal recht.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!