EU Green Deal: afgevoerd nog voor hij begon? Foto: bondbeterleefmilieu.be

BBL over gelekte nota Europese Raad: EU-lidstaten laten Green Deal vallen

Een gelekte nota toont de prioriteiten van de EU-lidstaten voor de nieuwe Europese Commissie na de komende Europese verkiezingen. De Bond Beter Leefmilieu is formeel: “De EU-regeringsleiders willen elke inzet voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord gooien”.

donderdag 11 april 2024 13:49
Spread the love

 

Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor schuiven voor de nieuwe Europese Commissie, die zal worden gevormd na de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni 2024.

De EU-regeringsleiders willen alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord gooien. De Bond Beter Leefmilieu (BBL) reageert vernietigend. Dit betekent niet minder dan een ontmanteling van de Europese Green Deal.

De BBL reageert verontwaardigd en roept de Belgische regering als huidig voorzitter van de Europese Raad voor het eerste halfjaar van 2024 op om klimaatneutraliteit, sociale rechtvaardigheid en een veerkrachtige natuur terug hoofdprioriteiten te maken, omdat alleen zo welvaart, welzijn en een gezond leefmilieu verzekerd kunnen worden.

Het ‘internal working document’ Outline: Strategic Agenda 2024-2029 definieert de prioriteiten van de Europese Commissie voor 2024-2029 en wordt op 17 en 18 april besproken door de EU-lidstaten. Bij de uitvoering van de prioriteiten tijdens de huidige regeerperiode 2019-2024 van de Europese Commissie was de Europese Green Deal nog een belangrijk kompas.

De prioriteiten die nu in dit plan worden voorgelegd betekenen dat de EU terugkomt op haar engagement voor een groene en sociaal-rechtvaardige transitie. De voorbije jaren werd nochtans enkel duidelijker hoe dringend de aanpak van de klimaat- en biodiversiteitscrisis is en hoe essentieel de rol van de EU hierin is.

“Ondanks de overweldigende wetenschappelijke consensus over de existentiële bedreigingen door de klimaat- en biodiversiteitscrisis, bevat de huidige tekst enkel kruimels om deze uitdagingen aan te pakken en zo de Europese burgers te beschermen. Dat is onaanvaardbaar en we verwachten van premier De Croo dat hij dit op de Raadszitting op tafel legt.” stelt Benjamin Clarysse, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!