Demonstratie tegen racisme, na de minder Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders in 2014. Foto: Alex Proimos (CC)

Medewerker EU-parlementslid Tom Vandendriessche (VB) veroordeeld voor sympathie met nazisme

Een van de personen die op 12 maart in de zaak Schild & Vrienden samen met Dries Van Langenhove door de Gents correctionele rechtbank veroordeeld werd is Brieuc Suys, parlementair medewerker van Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). Verwijzend naar afbeeldingen die Suys postte in een besloten Facebookgroep beschuldigt de rechter hem ervan “te sympathiseren met de nazi-ideologie”.

dinsdag 19 maart 2024 17:54
Spread the love

 

Wegens negationisme en medewerking aan een discriminerende vereniging wordt Brieuc Suys veroordeeld tot een celstraf van 8 maanden met uitstel voor de duur van drie jaar en een boete van 8.000 euro. Bij de toekenning van de straf hield de rechter rekening met zijn strafrechtelijk verleden.

Uit het vonnis blijkt onder meer dat Suys op 10 januari 2018 in de besloten FB-groep van Schild&Vrienden twee foto’s naast elkaar postte van een jongeman met de onderschriften ‘Voor S&V’ en ‘Na S&V’.

Op de tweede foto staat de jongeman met ontblote borst waarop een hakenkruis is getatoeëerd en een pistool in de hand. “Daarmee wordt gesuggereerd dat de man dankzij S&V is uitgegroeid tot een neonazi. Het bericht houdt onmiskenbaar de goedkeuring in van de nazi-ideologie en de daaruit voortvloeiende genocide en verbindt S&V daarmee”, aldus de Gentse rechter in het vonnis.

Dat Suys sympathiseert met de nazi-ideologie blijkt ook uit het feit dat in het kader van het gerechtelijk onderzoek op zijn laptop afbeeldingen zoals hakenkruisen werden aangetroffen die verwijzen naar de nazi-ideologie. Er worden ook audiobestanden aangetroffen van Hitler en de Waffen SS.

De onderzoekers vonden ook een fotodossier met verschillende racistische afbeeldingen en ook een negationistische afbeelding. “De beklaagde onderschrijft hiermee de nazi-ideologie en de daaruit voortvloeiende genocide en minimaliseert minstens schromelijk de genocide die tijdens de tweede wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime gepleegd werd”, aldus de rechter.

Suys speelde bovendien een heel actieve rol in Schild & Vrienden. Zo had hij de functie van moderator in de besloten Facebookgroep, was hij lid van de stuurgroep en nam hij deel aan de beleidsvergaderingen.

Het staat volgens de rechter ook vast dat de beklaagde deelnam aan de communicatie op 6 en 7 september 2018 naar aanleiding van de Pano-reportage. Daarin vraagt hij aan Van Langenhove om hem te verwijderen als redacteur.

Even later wordt de WhatsApp-groep Nachtshift aangemaakt met als doel zich te organiseren naar aanleiding an de imagoschade na de Pano-reportage. Suys is een van de leden van deze groep. Om al deze feiten werd hij ook veroordeeld voor medewerking aan een discriminerende vereniging.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!