Campagnebeeld Wel Jong vzw
Interview -

Doe het veilig(er): çavaria en Wel Jong lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te  organiseren  

Binnen het kader van hun driejarig project ‘Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen (VVO) voor  LGBTQI+ personen in Vlaanderen’ lanceren organisaties çavaria en Wel Jong tools die helpen bij  het organiseren van een veilige(re) omgeving. In onze hedendaagse samenleving zijn safe(r) spaces, ondanks de vele vooruitgang van de voorbije jaren, nog steeds nodig.

dinsdag 19 maart 2024 15:48
Spread the love

 

Een safe space is  een ruimte waar onveiligheid en onderdrukkingsmechanismen zoals seksisme, racisme en validisme (discriminatie op basis van beperking) zoveel mogelijk geband worden. Bijvoorbeeld door omgangs- en gedragsnormen af te  spreken. Het kan een fysieke plek zijn, maar ook bijvoorbeeld een online omgeving. Een variant daarop is de safeR space. Deze term erkent dat er in elke ruimte wel ergens vooroordelen en maatschappelijke patronen bestaan. Het pakket bestaat uit twee vormingen, een draaiboek over hoe je zelf een VVO kan organiseren en een beleid rond ongewenst gedrag. Er volgen ook een algemene postercampagne en een online VVO-kaart gericht op LGBTQI+ personen en hun bondgenoten.

“We merkten dat er een hele grote vraag is naar meer veiligheid en meer veilige plekken vanuit de  LGBTQ+ gemeenschap. We hebben zelf besloten om op twee aspecten te focussen waarbij we  enerzijds proberen om de algemene samenleving veiliger te maken door te blijven sensibiliseren en het brede publiek mee te krijgen. Anderzijds willen we veiligere ruimtes creëren en helpen faciliteren. We besloten daarom dus om een project op poten te zetten. Het is een samenwerking tussen çavaria  en Wel Jong, met steun van de Vlaamse Overheid,  omdat we onze krachten willen bundelen. Het beleid en alles rond policy is zeer belangrijk en dat is iets waar çavaria zeer sterk in is. Wij bewaken met Wel Jong de bottom-up aanpak”, vertelt Joppe De Campeneere, safe(r) space-medewerker bij Wel Jong.

“We hebben gekeken naar wat wel of niet werkt om veiligheid te creëren, hoe we die bevindingen konden formaliseren, hoe we ze in guidelines konden omzetten, en vroegen mensen uit onze community aan de hand van een bevraging wat er volgens hen nodig was. Door middel van experimenteren, vallen en opstaan, fouten maken, daaruit leren en samen zitten met andere organisaties konden  we een netwerk creëren van veiligheid, waarop we onze tools hebben kunnen baseren.”

Een eventuele ruk naar rechts

“Je zou kunnen zeggen dat onze samenleving de voorbije jaren al heel wat vooruitgang heeft  gekend op vlak van inclusiviteit. Dat is waar, maar discriminatie is iets wat dagelijks blijft  voorkomen. Zeker met aanstaande verkiezingen en de opkomst van extreemrechts, zullen veilige  plekken voor zij die niet tot de rechtse idealen behoren meer dan ooit nodig zijn volgens Joppe. “We hebben heel belangrijke verkiezingen die eraan komen. Verkiezingen waarbij veel mensen hun hart vasthouden voor die eventuele ruk naar rechts. Ik hoop dat we onderling de handen in elkaar kunnen slaan, over gemeenschappen heen. We moeten bij elkaar komen, van elkaar leren en elkaar zo versterken. Zo bouwen we aan weerbaarheid en veerkracht, waardoor we een wereld kunnen maken die er voor ons allemaal is.”

Elian Coninx is stagiair grafisch vormgever bij Wel Jong en ontwierp de poster voor het project. “Dit project rekt het concept safe(r) space uit tot een algemene term. Safe(r) spaces zijn  momenteel van groot belang in het uitgaansleven en zijn nog steeds onmisbaar, maar deze campagne helpt bij het creëren van veilige plekken, overal en altijd. Veilige plekken waar iedereen  zich gehoord, bekeken en gerust gesteld voelt.” Ook zelf voelt hij het belang van safe(r) spaces in zijn eigen leven. “In het uitgaansleven is dit nog steeds broodnodig. Ik voel me altijd op mijn  gemak als ik ergens ben waar duidelijk gemaakt wordt dat er voor je gezorgd wordt en er moeite gestoken wordt in het creëren van veilige plekken waar iedereen 100 procent zichzelf kan zijn. Maar los van het uitgaan zijn zo’n plekken altijd belangrijk. Iemand kan zich op elk moment  gediscrimineerd, uitgesloten, ongehoord of onveilig voelen. Ik denk dat iedereen nood heeft aan  veilige plekken, want je beseft pas als je je onveilig voelt hoe nodig zoiets is. De bewustwording is zeer belangrijk zodat iedereen zich goed in zijn vel kan voelen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!