Foto: Wafa/CC BY-SA 3:0

“In Gaza kunnen zelfs de doden niet aan de gruwel van de oorlog ontsnappen”

Een van de meest schokkende praktijken van het Israëlische leger is de systematische vernietiging van moslimbegraafplaatsen in Gaza. Tijdens een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN, reageerde een legerwoordvoerder op vragen van een journalist, die 'embedded' was in een legereenheid, en getuige was van bulldozers die graven vernietigden. De verklaring van het leger was dat ze op zoek waren naar begraven Israëlische gijzelaars. Echter, een reportage van de zender onthulde andere motieven achter deze acties.

dinsdag 12 maart 2024 14:12
Spread the love

 

Beelden van het kerkhof van Jabalia die opdoken in de reportage tonen een eindeloze rij van vernietigde grafstenen en omgewoelde aarde. Volgens CNN, dat ook satellietbeelden onderzocht, waren eind januari al 16 kerkhoven en duizenden graven beschadigd of vernietigd. Hier en daar ruimen Palestijnen (delen van) lichamen. CNN stelde vast dat met bulldozers een aantal begraafplaatsen, zoals in Shajaiye, werden omgeploegd tot parkeerplaatsen voor militaire voertuigen. Op delen van de begraafplaats van Khan Younes werden militaire posten opgericht. Het militaire voertuig dat CNN-journalisten vervoerde reed dwars door een kerkhof. Een kerkhof met joodse en christelijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog bleef mooi intact, terwijl de omgeving errond volledig werd vernield.

Volgens een recente enquête van Le Monde is de helft van de 45 begraafplaatsen in Gaza zwaar beschadigd of vernietigd. “Het kan gaan om de wil om te vernietigen om te vernietigen, om niets te laten bestaan, om te vernederen, om een collectieve bestraffing op te leggen”, aldus Donatella Rivera van Amnesty International. Zuid-Afrika heeft in zijn klacht bij het Internationaal Strafhof deze oorlogsmisdaden niet onvermeld gelaten.

De tactiek van de verbrande aarde die Tel Aviv in Gaza toepast slaat op het heden en de toekomst. Kolonel Yogev Bar-Shest, die verantwoordelijk is voor bezet gebied: “Wie hier terugkeert, vindt hier verbrande aarde. Geen huizen, geen landbouw, niets. Zij hebben geen toekomst.” Met de profanatie van begraafplaatsen wordt ook het verleden uitgewist. CNN stelt bitter: “In Gaza kunnen zelfs de doden aan de gruwel van de oorlog niet ontsnappen.”

De verontwaardiging in pro-zionistische media als CNN en Le Monde mag evenwel geen illusies creëren in de fundamentele lijn van de mainstream pers: de kritiek slaat op het feit dat oorlogsmisdaden van dit type Israël zware morele en diplomatieke schade toebrengen, niet als een opstapje naar een verwijdering van de Apartheidsstaat. Precies zoals het luide protest in establishmentkringen tegen de beslissing van Tel Aviv (in 1982) om de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Beiroet te omsingelen en af te sluiten en Falangistische milities toegang tot de weerloze kampen te geven om er 36 uur lang oude mannen, vrouwen en kinderen af te slachten, geen langetermijneffecten had. Kort nadien liep de pers alweer mooi in de pas, en werd Israël opnieuw opgediend als een baken van ‘democratie en licht’…

Bronnen: CNN, ‘At least 16 cemeteries in Gaza have been desecrated by Israeli forces, satellite imagery and videos reveal’, 20/1/24; Le Monde, ‘A Gaza, les cimetières ne sont pas épargnés’, 6/3/24; Le Monde, ‘Gaza : l’injustifiable politique de la terre brûlée d’Israël’, 6/3/24.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!