Boycot Israël: Studenten en academici protesteren bij vergadering VLIR

De VLIR, Vlaamse interuniversitaire raad, houdt op woensdag 28 februari een overleg tussen de 5 Vlaamse rectoren. Een groep van studenten, proffen en andere academici houdt tijdens dat overleg een sit-in in de galerij aan het centraal station, waar de VLIR samenkomt. Er komen actievoerders van alle Vlaamse universiteiten om actie te vragen van hun rectoren.

woensdag 28 februari 2024 16:53
Spread the love

 

“De Vlaamse rectoren houden het voorlopig enkel bij mooie woorden, er zijn in Gaza intussen ongeveer 30.000 mensen vermoord en er is nog steeds geen enkele maatregel tegenover Israël gekomen” zegt Samier Khaled, student aan de KU Leuven en één van de trekkers van de actie. De eisen van de actie lopen in lijn met een open brief  die in januari verscheen en door meer dan 1900 academici, waaronder 400 professoren, getekend werd.

Academische Boycot

Een van de eisen van de open brief die vandaag ook centraal staat is de opschorting van de academische samenwerking met de Israelische universiteiten, een academische boycot van Israël. Rond deze eis werd op Valentijnsdag nog door ongeveer 2.000 studenten en academici actie gevoerd onder de noemer “Break up With Israel”. De trekkers van die betogingen werken samen met verschillende universitaire groepen die tegen de genocide in Gaza mobiliseren. Zij zijn als volgt: KU Leuven Students 4 Palestine, ABVV KULeuven, Leuvense Actiegroep Palestina, Solidarity Network UGent, UAntwerp for Palestine, VUB Palestine Solidarity Network, Een Andere Joodse Stem, Intal en Comac.

“De voorbije 4 maanden heeft Israël Gaza meedogenloos gebombardeerd, waardoor meer dan 30.000 mensen zijn vermoord, meer dan 65.000 verwond en 1.9 miljoen mensen in Gaza op de vlucht zijn. Het menselijk verlies en leed is bijna niet te vatten, net als de vernieling van infrastructuur in Gaza, waaronder huizen, ziekenhuizen, scholen en universiteiten,” vertelt Samier. De Israëlische universiteiten waar de Vlaamse mee samenwerken bieden zo goed als allemaal materiële en/of ideologische steun aan het Israëlische leger en hun daden.

“Een academische boycot is een belangrijke stap die Vlaamse universiteiten kunnen ondernemen tegen Israël, de opschorting zou in lijn liggen met de VLIR beslissing tegenover Rusland en heeft haar nut bewezen in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika” vertelt Jan Thys van den Audenaerde, ook student en medeorganisator van de actie. “Er is de afgelopen maanden al veel strijd gevoerd en die heeft ook al haar vruchten afgeworpen, zo heeft de rechtenfaculteit van de UAntwerpen al een boycot ingevoerd, we vragen aan de VLIR om dit verder te zetten.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat onze instellingen een voorbeeldfunctie hebben. Wij geloven ook dat de VLIR en de Vlaamse universiteiten met zeer concrete acties een wezenlijk verschil kunnen maken in de context van zulke misdrijven. Wij vragen daarom met aandrang dat onze instellingen dan ook hun verantwoordelijkheid nemen, zoals zij dat in het recente verleden ook al hebben gedaan tegenover Iran en Rusland,”  staat in de open brief opgesteld door professor Koenraad Bogaert van de UGent.

De eisen uitgestippeld in de open brief zijn geleverd geweest aan alle Vlaamse rectoren op maandag 26/02. Aan de KULeuven en UGent nam een vertegenwoordiger van de rector de brief en handtekeningen aan terwijl aan de UHasselt en de VUB de rectoren zelf aanwezig waren voor de overhandiging. Aan de UAntwerpen weigerde Rector Van Goethem de open brief te aanvaarden of een vertegenwoordiger te sturen om het aan te nemen. Er is een duidelijke divisie in de standpunten van de rectoren van Vlaanderen.

“De onontkoombare bewijzen van de genocide en educide dat Israel pleegt in Gaza maken het onmogelijk voor ons als academici om nog te wachten tot onze overheid in actie schiet,” legt Samier verder uit. “Als onze universiteiten werkelijk de fakkeldragers zijn van gerechtigheid en moraliteit, dan moeten ze dat ook met hun acties aantonen. Stop the lies, cut the ties.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!