Foto: Karina Brys

Gaza kort: (seksueel) geweld jegens Palestijnse vrouwen, ziekenhuizen als “plaats van dood” …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over (seksueel) geweld naar Palestijnse vrouwen, ziekenhuizen als "plaats van dood" en het verwerpen van de VN-resolutie door de VS.

donderdag 22 februari 2024 18:30
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

 Palestijnse vrouwen en meisjes onderworpen aan (seksueel) geweld

Volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN) pleegt het Israëlische leger (seksueel) geweld tegen Palestijnse vrouwen.

Sinds 7 oktober heeft Israël honderden vrouwen uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever vastgehouden. Volgens de VN werden ze daarbij onmenselijk behandeld, vernederd en mishandeld. Voedsel, medicijnen en menstruatieproducten werden hen ontzegd.

“Ten minste twee vrouwelijke Palestijnse ‘gedetineerden’ zouden zijn verkracht”

Het rapport onthult ook dat vrouwen en meisjes werden onderworpen aan seksueel misbruik. Ze zouden zich hebben moeten uitkleden en zijn door mannelijke Israëlische legerofficieren doorzocht.

“Ten minste twee vrouwelijke Palestijnse ‘gedetineerden’ zouden zijn verkracht”, zeiden de VN-experts.

Daarnaast hebben Israëlische troepen Palestijnse vrouwen en kinderen willekeurig geëxecuteerd, soms zelfs als ze witte doeken vasthielden, soms zelfs als ze zich in schuilplaatsen bevonden.

Ziekenhuizen zijn ”plaats van dood”

In Khan Younis blijven de twee voornaamste ziekenhuizen, al-Amal en Nasser, onder militaire belegering, waardoor veel ernstig zieke patiënten al wekenlang in deze ziekenhuizen vastzitten. Jonathan Whittal, een senior ambtenaar voor humanitaire zaken bij OCHA, meldt dat er nog steeds 150 patiënten in deze gebouwen zijn, waar ze moeten overleven zonder toegang tot eten, water en elektriciteit. Bovendien zijn er slechts weinig artsen en verpleegkundigen over in de ziekenhuizen.

”ziekenhuizen zijn een plaats van dood geworden, geen plaats van genezing”

“Er liggen dode lichamen in de gangen. Patiënten verkeren in een wanhopige situatie. Dit is een plaats van dood geworden, geen plaats van genezing”, benadrukte hij in een video op X.

Amerika stemt tegen

Op dinsdag de 20e heeft de Verenigde Staten een resolutie in de VN-Veiligheidsraad verworpen. Deze resolutie, ingediend door Algerije, pleitte voor onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza.

Het is de vierde keer sinds oktober dat de Verenigde Staten hun veto hebben gebruikt om te voorkomen dat de Veiligheidsraad actie onderneemt om een einde te maken aan de Israëlische oorlog in Gaza.

Washington zou zich zorgen maken dat de resolutie de inspanningen van Qatar en Egypte om een overeenkomst te bereiken voor het stoppen van het vechten en de uitwisseling van gegijzelden tussen Israël en de Hamas-beweging zou kunnen ondermijnen, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield.

Dertien landen steunden de resolutie, maar het VK, dat net als China, de VS, Frankrijk en Rusland een vetostem heeft, onthield zich van de stemming.

Biden wil staakt-het-vuren, maar stuurt bommen

Terwijl de Verenigde Staten aandringt op een staakt-het-vuren in Gaza, bereidt de regering-Biden zich daarnaast ook voor om nog meer bommen en wapens naar Israël te sturen.

Volgens het rapport van The Wall Street Journal, waarin ze huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen citeren, zou de zending ongeveer duizend MK-82-bommen, ontstekers en JDAM-geleidingskits bevatten. De waarde van deze zending wordt geschat op tientallen miljoenen dollars.

Iedereen is Hamas, ook een vierjarig kind

“In Gaza is iedereen betrokken. Iedereen heeft gestemd voor Hamas. Iedereen boven de leeftijd van vier is een aanhanger van Hamas’,’ zo luiden de woorden van Rami Igra, voormalig hoofd van de Mossad’s Captive and Missing Division, tijdens een interview.

”Er zijn geen burgers in Gaza en er is geen verschil tussen hen en Hamas”

Volgens Igra verdienen alle inwoners van Gaza het om collectief gestraft te worden door Israël die de toegang tot voedsel, medicijnen en humanitaire hulp belemmert; zij worden namelijk allemaal schuldig bevonden, zelfs kinderen van vier jaar oud.

Ook de Israeli occupationMinister of Heritage Amihai Eliyahu voerde een soortgelijk betoog: “Ik ben het er niet mee eens de inwoners van Gaza als burgers te beschrijven. Er zijn geen burgers in Gaza en er is geen verschil tussen hen en Hamas.”

De Westelijke Jordaanoever

Sinds oktober zijn er bij conflicten op de Westelijke Jordaanoever 394 Palestijnen gedood, waaronder 100 kinderen, aldus de Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). Daarnaast raakten 4.528 palestijnen gewond, waaronder 702 kinderen.

Israël ziet ook; Hamas zal blijven bestaan

Israëlische defensiefunctionarissen concluderen dat Hamas zal blijven voortbestaan, zelfs als Israël erin slaagt de organisatie te ontmantelen.

Volgens een rapport van de Israëlische Channel 12 zal Hamas blijven vechten tegen Israël, als een ”terreurgroep’’ of als een ”guerrillagroep’’. De Israëlische defensiefunctionarissen concludeerden in hun rapport dat de “authentieke steun’’ aan Hamas zal blijven voortbestaan onder de Palestijnen.

Amerikaanse defensiefunctionarissen waarschuwen daarbij dat het willekeurig doden in Gaza juist het gewapende verzet onder de Palestijnen zal aanwakkeren.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!