Foto Karina Brys
Opinie - La Jornada,

Israël: 75 jaar staatsterrorisme lokt onvermijdelijk gewapend verzet uit

75 jaar brutale koloniale repressie heeft het Palestijnse volk zover gebracht dat gewapend verzet de enige overblijvende manier geworden is om waardig te sterven. Alleen dit wanhopige gebrek aan alternatieven kan verklaren waarom Hamas zich ondanks het niets ontziende sadisme van de voorbije vier maanden actief blijft verzetten en daarvoor de steun heeft van de bevolking.

donderdag 15 februari 2024 11:52
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Vandaag is het vier maanden geleden dat het regime van Benjamin Netanyahu begon met de meedogenloze vernietiging van de Gazastrook en zijn meest expliciete poging om het Palestijnse volk uit te roeien.

In deze 124 dagen heeft het Israëlische leger 27.708 mensen gedood, waarvan ongeveer 70 procent vrouwen en kinderen. Ze hebben opzettelijk 90 procent van alle gebouwen beschadigd of tot puin herleid, zonder respect te hebben voor ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen of faciliteiten van de Verenigde Naties en de Rode Halve Maan.

Ze hebben meer dan een miljoen mensen gedwongen te verhuizen en veel van hun gezagsdragers, waaronder de premier, hebben opgeroepen tot het uitmoorden of verdrijven van alle Gazanen van hun land.

In 90 dagen tijd heeft Tel Aviv meer journalisten en VN-medewerkers gedood dan er zijn omgekomen in enig ander gewapend conflict

In slechts 90 dagen tijd heeft Tel Aviv al meer journalisten en VN-medewerkers gedood dan er zijn omgekomen in enig ander gewapend conflict, inclusief de conflicten die meer dan tien jaar hebben geduurd.

Ondanks al deze menselijke en materiële vernietiging heeft de regering Netanyahu niet bereikt wat ze beweert na te streven: de vernietiging van Hamas en de vrijlating van de gijzelaars die op 7 oktober door deze gewapende groep gevangen werden genomen.

Het verzet blijft actief tegenover het machtigste leger van het Midden-Oosten, terwijl bijna alle gijzelaars die veilig zijn teruggekeerd, dat deden dankzij akkoorden die door Hamas werden bevorderd.

In een veelzeggende vertoning van de manier waarop de IDF (Israëli Defense Forces, het leger van Israël) te werk gaat, achtervolgden en doodden IDF-leden drie gijzelaars die erin slaagden om te vluchten voor hun ontvoerders, naar verluidt omdat ze hen voor een bedreiging hielden, ook al zwaaiden ze met een witte vlag.

Op het terrein van Gaza is geen plek meer om je te verstoppen en de twee miljoen inwoners van het Palestijnse gebied zijn in de meest verscheurende ellende gebracht. Desondanks blijft Hamas vechten en vertoont het geen tekenen van uitputting in zijn vastberadenheid om in opstand te komen tegen de bezettingsstaat.

Tel Aviv beweert dat de opstandige groep niet meer dan 20.000 manschappen heeft, terwijl al tienduizenden mensen zouden gedood, verwond of vermist zijn. Toch kan het Israëlisch leger niet bogen op enige definitieve vooruitgang in de strijd. Deze realiteiten tonen aan dat Israël tegelijkertijd liegt over de capaciteiten van Hamas en dat zijn bombardementen zonder onderscheid tegen burgers zijn gericht.

Israël heeft de Palestijnen ervan overtuigd dat gewapend verzet de enige manier is om een waardige dood te sterven

Om het overlevingsvermogen van de opstandelingen te begrijpen, is het nodig om te kijken naar de geschiedenis van het Israëlische kolonialisme in Palestina. Driekwart eeuw lang heeft Israël honderdduizenden Palestijnen en hun nakomelingen verdreven en de terugkeer ervan verhinderd, terwijl het op meedogenloze en systematische wijze de levensomstandigheden vernietigde van degenen die in de Gazastrook en de krimpende gebieden op de Westelijke Jordaanoever achterbleven.

Elke keer dat de internationale gemeenschap haar bemiddeling heeft aangeboden om tot een vreedzame en onderhandelde oplossing te komen, in overeenstemming met het VN-mandaat, heeft extreemrechts in Israël de overeenkomsten gesaboteerd, onder andere door de moord op zijn enige redelijke regeringsleider, Yitzhak Rabin.

Door Palestijnen op te pakken, ze de meest vernederende behandeling te geven, ze willekeurig op te sluiten, ze collectieve straffen op te leggen die verboden zijn door het internationaal recht, ze te vermoorden en ze te ontmenselijken op een manier die alleen te zien is in de gruwelijkste episodes van etnische zuivering, door dat alles heeft Israël de Palestijnen ervan overtuigd dat gewapend verzet de enige manier is om een waardige dood te sterven.

Gezien het overduidelijke sadisme waarmee Tel Aviv het Palestijnse volk mishandelt, moeten we concluderen dat ze tot het uiterste zijn gedreven van menselijke kracht en overlevingsinstinct. Alleen dit wanhopige gebrek aan alternatieven kan verklaren waarom Hamas zich actief blijft verzetten, met steun van de bevolking, wetende dat de indringer een gewelddadig einde voor hem in petto heeft, hoe onderdanig hij zich ook gedraagt.

Het is duidelijk dat geen enkele militie en geen enkel volk de strijd tegen zo’n superieur leger zou voortzetten als er enig alternatief voor handen was.

Alleen dit wanhopige gebrek aan alternatieven kan verklaren waarom Hamas zich actief blijft verzetten

De zionisten moeten hun ogen openen voor het feit dat de enige manier om in vrede te leven bestaat uit het opgeven van hun genocidale plannen en het recht van de Palestijnen te erkennen om in hun eigen staat te leven en in alle gebieden die hun toebehoren.

 

Dit artikel verscheen eerder op La Jornada.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!