screenshot The Straits Times

Verkiezingen Indonesië: organisaties voor mensenrechten zeer ongerust

Op 14 februari gaan 204 miljoen Indonesiërs naar de stembus. Huidig president Joko Widodo zwaait na tien jaar af, maar blijft vermoedelijk een rol spelen achter de schermen. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor de toekomst van de democratie in het land.

dinsdag 13 februari 2024 12:53
Spread the love

Bij zijn aantreden als president in 2014 zette president Joko Widodo (62), bijgenaamd Jokowi, volop in op economische ontwikkeling. Zijn regering nam maatregelen om infrastructuurwerken te realiseren, kleine ondernemers te stimuleren en de inflatie onder controle te houden. Enkel de pandemie kon zijn economisch beleid afremmen.

Widodo heeft nog geprobeerd om de verkiezingen uit te stellen, zodat hij meer tijd zou hebben om die achterstand weg te werken. Na twee ambtstermijnen moet er volgens de grondwet echter een nieuwe president komen.

De uittredende president steunt de kandidatuur van defensieminister Prabowo Subianto (72) en zijn 36-jarige running mate Gibran Rakabuming Raka. Gibran is burgemeester van de Javaanse stad Surakarta maar bovenal, en niet toevallig, Widodo’s zoon. 

Officieel is hij te jong voor de functie van vicepresident. Inderhaast heeft het Hooggerechtshof de wet aangepast zodat hij toch kan deelnemen.Twee tegenkandidaten scoren niet zo goed in de peilingen

Het ziet er dus naar uit dat huidig president Jokowi achter de schermen aan de macht zal blijven, met Prabowo als nieuwe president. Dat vooruitzicht baart vooral mensenrechtenorganisaties zorgen. 

Zij brengen ex-militair Prabowo in verband met moorden op activisten en journalisten. Ook zou hij banden hebben met burgerdoden in buurland Oost-Timor. 

Geen commentaar

Human Rights Watch (HRW) heeft de drie presidentskandidaten gevraagd een enquête in te vullen over hun beleid. Die vragen gingen onder meer over persvrijheid, vrouwen- en homorechten, maar ook over de moorden in Oost-Timor. Tegenkandidaten Pranowo en Baswedan beantwoordden de vragenlijst, waarin ze geweld afkeuren. Prabowo reageerde niet.

Critici vrezen dat Prabowo lokale en regionale verkiezingen wil afschaffen om meer macht naar zich toe te trekken. In de jaren 1990 zijn nochtans hervormingen doorgevoerd met decentralisatie als kernwoord. 

Het aantreden van Prabowo als president zou een terugkeer kunnen betekenen naar het ‘oude systeem’ van dictator Soeharto, die een militair regime leidde van 1968 tot 1998, na een door de VS ondersteunde staatsgreep tegen de democratisch verkozen regering.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!