Foto "Red Onze Kleiputten"

Actiegroep ‘Red Onze Kleiputten’ zegeviert in langlopende rechtszaak voor natuurbehoud

Op 8 februari 2024 heeft de Raad Voor Vergunningsbetwistingen (RVVB) een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de Kleiputten Terhagen. De vergunning voor ontbossing en volstorting van dit gebied is vernietigd, wat een cruciale overwinning betekent voor natuurbehoud. Dit betekent dat er geen Oosterweelgrond naar dit ongerepte natuurgebied mag worden vervoerd. Deze beslissing komt na jaren van inzet van de actiegroep "Red Onze Kleiputten" en markeert een keerpunt in de strijd om dit waardevolle stukje natuur te behouden.

dinsdag 13 februari 2024 14:27
Spread the love

‘Red Onze Kleiputten’ strijdt al jaren voor het behoud van de Kleiputten, en betwist het hele saneringsdossier op basis van foutieve aannames: de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) legde saneringsverplichtingen op vanwege sulfaten die naar verluidt uit de ondergrondse huishoudelijk afvalstort zouden lekken. Echter, er zijn geen sulfaten gedetecteerd in het afvalstort, en de omliggende waarden zijn zelfs lager dan in de rest van de Rupelstreek, die bekend staat om zijn sulfaathoudende klei.

De vernietiging van de vergunning kan verdere gevolgen hebben: de actiegroep strijdt ook juridisch voor de onmiddellijke sanering van het nabijgelegen asbeststort. Aangezien deze kwesties altijd gekoppeld zijn geweest door de Provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg, is dit levensbedreigende probleem al sinds 2015 aan de gang!

Met de vernietiging van de vergunning hopen de activisten dat beide zaken snel van elkaar kunnen worden losgekoppeld, waardoor de dringend noodzakelijke afdekking van het asbeststort mogelijk wordt.

Momenteel streeft de onderzoeksrechter ernaar deze zaak door te verwijzen naar de Raadkamer, waarna het aan de rechtbank is om een uitspraak te doen. “Red Onze Kleiputten” blijft vol vertrouwen in hun kansen op succes en kijkt met optimisme naar de toekomst!

 

Foto “Red Onze Kleiputten”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!