Spanje draait geldkraan UNRWA niet dicht

dinsdag 30 januari 2024 14:39
Spread the love

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.(nvdr)

***

Spanje zal, net als België, de financiering voor het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen niet stopzetten. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken op maandag duidelijk gemaakt.

Na beschuldigingen van Israël aan het adres van twaalf Unrwa-werknemers dat ze een rol zouden hebben gespeeld in de aanval van Hamas op 7 oktober hebben een tiental landen de geldkraan dichtgedraaid voor de belangrijkste hulporganisatie in de Palestijnse gebieden. Israël heeft nog geen bewijzen openbaar gemaakt om de aantijgingen te onderbouwen.

“We zullen onze relatie met Unrwa niet wijzigen als gevolg van de acties van een tiental van de ongeveer 30.000 mensen die voor het agentschap werken. Wel volgen we nauwlettend het interne onderzoek en de resultaten die het kan opleveren”, zei José Manuel Albares, de Spaanse buitenlandminister.

Levensreddende hulp

Vrijdag raakte bekend dat Israël Unrwa informeerde over mogelijke betrokkenheid van enkele medewerkers bij de aanval van Hamas in Israël. Het VN-agentschap heeft daarop onmiddellijk de samenwerking met de personeelsleden in kwestie beëindigd en is een onderzoek gestart.

Unrwa heeft in totaal 30.000 personeelsleden, waarvan er dus twaalf beschuldigd worden van betrokkenheid bij de aanval op 7 oktober.

Daarop hebben al minstens tien landen, waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk en Nederland, hun financiering van Unrwa opgeschort. De Europese Commissie vraagt een audit.

Belgisch minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez staat achter het interne onderzoek dat het VN-agentschap aangaat, maar wijst ook op de cruciale rol die de organisatie speelt in de hulpverlening in de Palestijnse Gebieden.

“Vooral nu moet levensreddende humanitaire hulp burgers in Gaza en de Palestijnse gebieden blijven bereiken, Unrwa speelt daarbij een vitale rol”, aldus Gennez op X.

De VN zeggen dat het hele agentschap niet gestraft mag worden door de vermeende acties van enkele werknemers, die bovendien gestraft zullen worden indien de beschuldigingen blijken te kloppen. De organisatie roept de donoren op om de financiering te hervatten.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!