19de bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen in Kampala, Oeganda. Foto: X / @AmanyaStuartJr
Mediakritiek - and

Belangrijke top Niet-Gebonden Landen compleet genegeerd door media

De Beweging van Niet-Gebonden Landen verenigt 120 staten en 55 procent van de wereldbevolking. Toch was deze belangrijke top voor de meeste grote Europese kranten niet één artikel waard. Allicht was het thema niet interessant: “Samenwerking voor een rechtvaardige verdeling van de rijkdommen van de wereld”. Ook de genocide in Palestina stond er centraal.

donderdag 25 januari 2024 15:57
Spread the love

 

Deze top van de Niet-Gebonden Landen is de 19de en vond plaats op 15-16 januari in Kampala, Oeganda. Er waren zo’n 15.000 afgevaardigden, 28 staatshoofden, tientallen regeringsleiders en honderden diplomaten.

De Beweging van Niet-Gebonden Landen werd in 1961 opgericht op initiatief van Tito uit Joegoslavië, Nasser uit Egypte, Soekarno uit Indonesië en Nehru uit India. In de context van de Koude Oorlog was het doel de belangen te verdedigen van landen die toen bekend stonden als de ‘Derde Wereld’.

Niet-gebonden is niet hetzelfde als niet-geëngageerd

Op de top van Havana in 1979 werden de doelstellingen geformaliseerd om verwarring tussen ‘ongebondenheid’ en ‘niet-engagement’ te voorkomen:

Het doel van de Beweging is de belangen te verdedigen van de landen uit het globale Zuiden

“Het doel van de organisatie is de nationale onafhankelijkheid, soevereiniteit, territoriale integriteit en veiligheid van de niet-gebonden landen te waarborgen in hun strijd tegen imperialisme, kolonialisme, neokolonialisme, segregatie, racisme en alle vormen van buitenlandse agressie, bezetting, overheersing, inmenging of hegemonie door grootmachten of politieke blokken en de solidariteit tussen de volkeren van de Derde Wereld te bevorderen”.

Nog altijd actueel

De toespraken tijdens de top in Kampala bevestigden alleen maar de relevantie van dit strategische doel. In zijn openingstoespraak benadrukte de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken, Jeje Odongo, drie kwesties: “Onafhankelijkheid op het gebied van energie, voedselsoevereiniteit en de centrale kwestie van de schulden”.

Zijn Algerijnse tegenhanger Ahmed Attaf merkte de nieuwe impuls van de Beweging van Niet-Gebonden Landen op en riep op om deze te gebruiken ten dienste van “de komst van een evenwichtige en rechtvaardige internationale orde die veiligheid, stabiliteit en welvaart voor iedereen garandeert.”

Volgens hem moet “deze nieuwe impuls ook onze collectieve toewijding aan het verdedigen van rechtvaardige doelen versterken, om een einde te maken aan de bezetting, de definitieve dekolonisatie te bereiken en de rechten van onderdrukte volkeren vast te leggen”.

Palestijnse zaak bovenaan

De genocide op het Palestijnse volk stond uiteraard centraal tijdens de top. De Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Ammar, drong in zijn toespraak aan op de noodzaak van niet eerder vertoonde internationale druk om een staakt-het-vuren in Gaza af te dwingen:

“De rechtvaardige Palestijnse zaak moet bovenaan de prioriteitenlijst blijven staan totdat gerechtigheid is bereikt”

“De rechtvaardige Palestijnse zaak moet bovenaan de prioriteitenlijst van de Beweging blijven staan, totdat gerechtigheid is bereikt in Palestina en het Palestijnse volk zijn gestolen land terugkrijgt en zijn onafhankelijke en soevereine staat vestigt op al zijn grondgebieden, met Jeruzalem als hoofdstad.”

“Onze Beweging moet de internationale druk opvoeren voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook en onmiddellijk een einde maken aan de tragedie van het Palestijnse volk.”

Palestina zelf aan het woord

De permanente vertegenwoordiger van Palestina bij de Verenigde Naties bedankte de Beweging voor haar niet aflatende steun, Zuid-Afrika in het bijzonder voor zijn klacht tegen Israël wegens genocide en riep op om deze steun voor de strijd van het Palestijnse volk te intensiveren:

“We zullen de steun van onze Beweging nodig hebben nadat deze agressie voorbij is, om ons te helpen een einde te maken aan de bezetting en de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk te verkrijgen, waaronder het recht op onafhankelijkheid en het recht op terugkeer voor vluchtelingen”.

Het slotcommuniqué van de Top besluit daarom: “De Beweging van Niet-Gebonden Landen veroordeelt krachtig de illegale Israëlische militaire agressie tegen de Gazastrook, roept op tot een duurzaam humanitair staakt-het-vuren en steunt de strijd voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van de staat Palestina met Oost-Jeruzalem als hoofdstad”.

Het contrast tussen deze verklaringen en de debatten in Europa over deze oorlog en deze genocide is schril. In Europa gaan de debatten nog steeds over het “terrorisme van Hamas” of “het recht van Israël om zichzelf te verdedigen”, terwijl we al meer dan drie maanden getuige zijn van genocide.

Derde Top van het Zuiden

De Top van de Beweging van Niet-Gebonden landen werd in dezelfde stad gevolgd door de Derde ‘Top van het Zuiden’ die de Groep van 77 van de Verenigde Naties (134 ontwikkelingslanden) en China samenbrengt.

Deze top was gewijd aan de ontwikkeling van de Zuid-Zuidsamenwerking op het gebied van handel, investeringen, duurzame ontwikkeling en klimaatverandering. Tijdens de top werd met name gewezen op de historische verantwoordelijkheid van de zogenaamde ‘geavanceerde’ economieën voor de klimaatcrisis, die vooral de landen in het Zuiden treft.

China: “Voor een gedeelde toekomst voor de mensheid”

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning, benadrukte het belang voor China van beide toppen:

“De Beweging van Niet-Gebonden Landen is een platform dat ontwikkelingslanden samenbrengt om zich te verenigen, te versterken en te verzetten tegen imperialisme, hegemonie en kolonialisme.

De Top van het Zuiden is de bijeenkomst op het hoogste niveau van de G77 en een zeer invloedrijke internationale bijeenkomst op het gebied van Zuid-Zuidsamenwerking. China is als grootste ontwikkelingsland een natuurlijke partner van de Beweging der Niet-Gebonden Landen en een lid van het Zuiden wereldwijd.

China en Afrika maken deel uit van een gemeenschap met een gedeelde toekomst. We gaan naar deze topontmoetingen om een gelijkwaardige en ordelijke multipolaire wereld te verdedigen en om gestaag vooruitgang te boeken in de richting van het doel om een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid op te bouwen en een nieuw hoofdstuk te schrijven over de onafhankelijkheid, solidariteit en zelfvoorziening van ontwikkelingslanden”.

Waar zijn onze media?

In een tijd waarin er steeds meer initiatieven en bijeenkomsten komen om de opkomst van een multipolaire wereld te bewerkstelligen en een einde te maken aan de door de VS geleide Westerse hegemonie, blijven onze grote Europese media hun luisteraars en burgers volledig ongeïnformeerd en vaak verkeerd geïnformeerd achterlaten over de eisen en aspiraties van de overgrote meerderheid van de mensheid.

 

Voor meer informatie:

Géopolitique. Gaza et le Somaliland au cœur du sommet des non-alignés
– Persconferentie van Mao Ning, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ter gelegenheid van de top van de Beweging van Niet-Gebonden landen en de top van het Zuiden, beschikbaar op de website van de Chinese ambassade.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!