Gewonde kinderen in Gaza 2023 als gevolg van de hevige bombardement. Foto: Wafa (Q2915969), Wikimedia Commons
IPS

Elke dag verliezen tien kinderen minstens één been in Gaza

In de drie maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza, hebben gemiddeld tien Palestijnse kinderen per dag één of beide benen verloren. Dat heeft de internationale ngo Save The Children op maandag becijferd.

maandag 8 januari 2024 15:35
Spread the love

 

De inschatting komt overeen met de cijfers van de Verenigde Naties. Ook volgens Unicef zijn bij meer dan duizend kinderen in Gaza één of beide benen operationeel geamputeerd in die periode. Veel van die operaties worden bovendien uitgevoerd zonder verdoving. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er namelijk een ernstig tekort aan anesthesie en medisch personeel.  Het beleg en de continue bombardementen hebben het gezondheidssysteem in Gaza zwaar verstoord, aldus de WHO.

“Onvoorstelbaar en vermijdbaar”

Van de 36 ziekenhuizen in Gaza zijn er nog slechts dertien functioneel, zij het gedeeltelijk. Welke diensten ze kunnen leveren hangt af van de bevoorrading van brandstof en medische benodigdheden op die dag. Van die dertien ziekenhuizen werken er negen ook ver boven hun capaciteit.

Jason Lee, directeur bij Save the Children voor de bezette Palestijnse gebieden, zegt dat het lijden van kinderen in dit conflict “onvoorstelbaar, onnodig en volledig vermijdbaar” is. “Alleen een definitief staakt-het-vuren kan een einde maken aan het doden en verminken van burgers en het vlot beschikbaar stellen van de broodnodige humanitaire hulp, zoals basismedicatie voor gewonde kinderen”, aldus Lee.

Volgens de VN, die zich baseren op cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, zijn in Gaza ongeveer 22.185 Palestijnen gedood en nog eens 57.035 gewond geraakt in de drie maanden sinds 7 oktober. In diezelfde periode zijn ongeveer 1200 Israëli’s gedood en 5431 gewond geraakt.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!