Opinie - Jan Thys van den Audenaerde

Beste Luc Sels, samenwerken met land dat genocide in Gaza pleegt is geen keuze zoals een ander

'We hebben geen vanille-ijs, enkel nog een bol mokka', dat is een opmerking waarop je “ook goed” kan antwoorden. Of: “Morgen kan ik niet, maar ik heb dit weekend nog tijd om af te spreken.” Ook daar is “ook goed” als antwoord gepast. Wanneer iemand je aanspreekt op je niet neutrale positie met betrekking tot een genocide ligt dat enigszins anders.

vrijdag 5 januari 2024 10:48
Spread the love

 

’70 procent van de gebouwen in Gaza is vernield’, las ik onlangs. En meer dan 10.000 kinderen zijn in Gaza vermoord. Wat zich vandaag voor onze ogen voltrekt, is niets minder dan een genocide. Voor de hele wereld is het overduidelijk: Israël is bezig met een etnische zuivering in de Gazastrook.

Zuid-Afrika dient terecht klacht in bij het Internationaal Strafhof en Belgische transportvakbonden weigeren nog om wapens te verzenden naar Israël. Wanneer er zich een genocide voltrekt, is alles er aan doen om dat tegen te gaan een logische keuze. Niet wat betreft de rectoren van onze Vlaamse universiteiten.

Universiteiten spelen doorheen de geschiedenis altijd al een belangrijke rol in het publieke en internationale debat, dat is vandaag niet anders. Het is dan ook logisch dat ze zich tijdens deze gruwel zouden uitspreken voor de menselijkheid.

Neutraal zijn, is eenvoudigweg geen optie, want wie ‘neutraal’ is in tijden van onderdrukking, kiest de facto de kant van de onderdrukker. Daar komt nog eens bij dat de KUL zelfs geen schijn van neutraliteit kan ophouden, ze werkt namelijk gewoon samen met Israëlische universiteiten die openlijk de etnische zuivering steunen.

Een academische boycot is een mogelijk middel om diplomatieke druk uit te oefenen op een land. Dat Vlaamse universiteiten het kunnen toepassen, zagen we niet zo lang geleden nog toen Rusland Oekraïne binnenviel. Veroordelingen en daden volgden toen verrassend snel. Vandaag willen onze universiteiten het tegenover Israël niet toepassen onder dat valse voorwendsel van ‘neutraliteit’.

Als student probeerde ik de afgelopen maanden, net als vele medestudenten, vakbonden, professoren en heel wat anderen, de universiteit tot daden te krijgen. Die blijven vooralsnog uit.

Donderdag 4 januari zag ik Luc Sels op X een opiniestuk delen waarin een boycot van Israël afgedaan werd als een slecht idee. Ik reageerde daarop dat hij zich in al deze gruwel niet neutraal maar veeleer laf aan het opstellen is.

Hij reageerde daarop met twee simpele woorden: “Ook goed.”

Ik was verbaasd toen ik zijn antwoord zag, het lijkt niet echt te kloppen of toch zeker niet bij de ernst van de situatie te passen.Wat hij met die woorden precies bedoelde weet ik ook nog niet zo goed.

Er zijn zoals reeds vermeld veel gevallen waarin “ook goed” een gepast antwoord is. Maar wanneer je aangesproken wordt op je niet neutrale positie met betrekking tot een genocide ligt dat dus toch wel anders.

Beste rector, ik weet niet of u zag hoe het Israëlische leger universiteiten bombardeerde en rectoren vermoordde? Als je bezorgd bent om een universitaire gemeenschap waarin “vrij en kritisch de meest diverse standpunten verdedigd kunnen worden”, dan zou daar misschien toch tegen opgetreden moeten worden. Of toch in ieder geval niet aan meegewerkt?

Wij vinden het niet “ook goed” dat jij je laf opstelt, wij verwachten een daadkrachtige rector die aan de kant van de menselijkheid staat.

Beste Luc Sels, ik hoop dan ook oprecht dat “ook goed” niet je finale antwoord zal zijn?

 

Jan Thys van den Audenaerde is student Biochemie aan de KU Leuven

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!