Gaza kort: kinderen met amputaties, Tony Blair en etnische zuivering, uithongeren gevangenen, …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over de vele amputaties bij kinderen, het compleet onbewoonbaar maken van de Gazastrook, de rol van Tony Blair in de plannen voor grootschalige etnische zuivering, het uithongeren van gevangenen, de aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof wegens genocide en de hevige gevechten op het terrein.

dinsdag 2 januari 2024 11:33
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Kinderen met amputaties

Ook bij het begin van het nieuwe jaar blijft het Israëlisch leger voor dood en vernieling zorgen. De voorbije dagen waren er alweer bijzonder zware bombardementen met honderden Palestijnse doden als gevolg.

Volgens het ministerie van gezondheid in Gaza staat de teller ondertussen op bijna 22.000 doden. Maar wellicht ligt het dodentaal dichter bij 30.000 als je rekening houdt met de vele Gazanen die dood onder het puin liggen.

Meer dan 9.000 kinderen zijn gedood en volgens de VN hebben ongeveer duizend kinderen in Gaza de afgelopen maanden één of beide benen verloren.

Meer dan 9.000 kinderen zijn gedood en duizend kinderen hebben één of beide benen verloren

Onbewoonbaar

Het doel om Gaza onbewoonbaar te maken komt stilaan in zicht. Volgens de Wall Street Journal is 70 procent van de huizen en de helft van de gebouwen beschadigd of vernield door Israëlische luchtaanvallen. 1,9 miljoen Gazanen, of meer dan 85 procent van de bevolking, leven vandaag in tenten of onder het puin.

Etnische zuivering en Tony Blair

In het verleden zijn al verschillende plannen uitgelekt om de bevolking van Gaza te verdrijven. Op zondag 31 december deed de extreemrechtse kolonist en Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich er nog een schep bovenop. Hij riep op tot de verdrijving van de overgrote meerderheid van de Palestijnen uit Gaza.

Als het van hem afhangt mogen er nog 200.000 blijven, dat is minder dan 10 procent van de huidige bevolking. In plaats daarvan wil hij – volstrekt in de lijn met het zionistisch project – de Gazastrook bevolken met Joden.

“Wij zullen in de Gazastrook leven. (…) Wij zullen geen situatie toestaan waarin twee miljoen mensen daar wonen. Als er 100.000 tot 200.000 [Palestijne] Arabieren in Gaza wonen, zal de discussie over de dag erna compleet anders zijn”, aldus Smotrich.

“Als er 100.000 tot 200.000 [Palestijnse] Arabieren in Gaza wonen, zal de discussie over de dag erna compleet anders zijn”

Dat de Israëlische regering doorzet met de plannen voor een massale etnische zuivering blijkt uit berichten dat de voormalige Britse premier Tony Blair een bemiddelende rol op zich zou nemen bij het ‘herplaatsen’ van Palestijnse vluchtelingen naar westerse landen.

Volgens de Israëlische zender Keshet 12 (Channel 12) had Blair vorige week een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, een minister van het oorlogskabinet. De voormalige premier zou aan het hoofd staan van een Israëlisch initiatief om andere landen aan te moedigen Palestijnen op te nemen uit de Gazastrook.

Bij de illegale invasie van Irak in 2003 speelde Blair een bedenkelijke rol. Hij vervoegde de VS in de oorlog tegen Irak voordat alle vreedzame opties waren uitgeput en baseerde zijn besluit om het land binnen te vallen op “gebrekkige inlichtingen”. Deze oorlogszuchtige premier, die uiteraard zijn mogelijke betrokkenheid bij de etnische zuivering – via een journalist – ontkent, wordt nu blijkbaar ingeschakeld door het Israëlisch oorlogskabinet.

Gevangen uithongeren

Aan extremisten ontbreekt het niet in de Israëlische regering. Itawmar Ben-Gvir, de Israëlische minister van Nationale Veiligheid klaagt erover dat het hoofd van de Israëlisch gevangeniswezen heeft geweigerd om zijn bevelen op te volgen om Palestijnse gevangenen die berokken waren bij Operatie Al-Aqsa Flood op 7 oktober uit te hongeren.

“Iedereen die mijn uitdrukkelijke richtlijn negeert om alle soorten vleesgerechten te beperken tot de Nukhba moordenaars (zij die betrokken waren bij de verrassingsaanval van 7 oktober, nvdr), en hen een rijk en vlezig menu toestaat, terwijl onze gijzelaars in Gaza een halve pita per dag eten – verdient het niet om nog één dag langer in functie te blijven. We moeten het gevangeniswezen hervormen!”

Vrijgelaten Palestijnen zeggen dat ze onderworpen zijn aan zware mishandeling, marteling en ontbering

Sinds 7 oktober heeft Israël duizenden Palestijnen gearresteerd, waaronder veel arbeiders uit Gaza en Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever. De meesten van hen zijn veroordeeld tot administratieve detentie, dat wil zeggen een gevangenisstraf zonder aanklacht of proces. Palestijnen die sindsdien zijn vrijgelaten, zeggen dat ze onderworpen zijn aan zware mishandeling, marteling en ontbering.

Internationaal Gerechtshof

Eind december heeft Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof een klacht ingediend tegen Israël wegens genocide. Bij de Israëlische regering heeft dat grote ongerustheid veroorzaakt. De krant Haaretz meldde dat Israëlische staatsfunctionarissen de vrees hebben geuit dat “er een reëel gevaar bestaat dat de rechtbank een bevel zal uitvaardigen waarin Israël wordt opgeroepen de bombardementen te stoppen, waarbij wordt opgemerkt dat Israël gebonden is aan de uitspraak van het hof”.

Hevige gevechten

De mainstream media berichten er weinig of niets over, maar op het terrein bieden de diverse Palestijnse verzetsgroepen hevig weerwerk tegen het Israëlisch leger. Aan Israëlische kant zouden volgens officiële bronnen 170 soldaten gesneuveld zijn sinds het begin van de gevechten. Maar waarnemers gaan er van uit dat het aantal veel hoger is.

Wat er ook van zij, het officiële dodental is in elk geval bijna driemaal zo hoog als bij de vorige oorlog tegen Gaza in 2014. Het is niet voor niets dat het Israëlisch leger zegt dat ze nog maanden zullen doorgaan met de militaire operatie.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!