De rapgroep PLN. Foto: HansenG, Wikimedia Commons / CC BY 3.0 DEED

Franse Rapgroep PNL scoort met lied over Gaza

N.O.S en Ademo, de twee broers die deel uitmaken van PNL, een van de beroemdste rap-groepen van Frankrijk, brachten een lied uit over Gaza. Ze roepen op tot een staakt-het-vuren en vragen aandacht voor de talrijke Palestijnse slachtoffers. Het lied werd meteen een grote hit.

zondag 17 december 2023 12:13
Spread the love

 

Vier jaar na hun eerste album doorbreekt de rapgroep PNL de stilte om te pleiten voor “een dag van vrede” in Gaza. Dat deden ze een single die vrijdagavond 15 december om middernacht online werd geplaatst.

“Vrede is het enige onderwerp”

“Ik streef naar een staakt-het-vuren, ik doe een gebed. Ik kan een melodie brengen, dat is alles wat ik kan doen (…) Heb je een hoekje van vrede gezien in Gaza?”, zingt het duo bestaande uit Ademo en zijn broer N.O.S. Het nummer werd meteen een grote hit.

“Vrede, mijn broer, mijn zus, dat is het enige onderwerp (…) Mijn God, vergeef ze. Mijn God, vergeef ons. Leid onze stappen, leid ons hart. Deze wereld is gek (…)

“Ik streef naar een staakt-het-vuren, ik doe een gebed. Ik kan een melodie brengen, dat is alles wat ik kan doen”

Het zien van deze dode kinderen snijdt door mijn hart (Allah). Ik hou mijn tranen in. Een beetje water, wat licht, in deze duisternis. Soms vergeten we dat we van hetzelfde vlees zijn gemaakt. Het leven is van onschatbare waarde, maar sterven is duur” zingen de twee broers, wier echte namen Tarik en Nabil Andrieu zijn.

Toegewijd aan de Palestijnse zaak

Tarik en Nabil zijn geboren uit een Algerijnse moeder en een Corsicaanse vader. Ze zetten zich al langer in voor de Palestijnse zaak, maar het zijn geen tafelspringers. Ze staan eerder bekend om hun discretie. Ze hebben nog nooit een interview gegeven. Daarom wordt nu met des te meer aandacht gekeken naar hun uitspraken over de slachting in Gaza.

Een paar dagen na het uitbreken van de oorlog en vlak na het bombarderen van een ziekenhuis in de Gazastrook schreef Ademo een open brief aan president Macron.

“Je dwingt ons om ons uit te spreken […] omdat we een onrecht voelen dat duizenden kilometers van ons vandaan plaatsvindt. Meneer de President, hoe zwaar uw rol ook moet zijn, wij vragen u […] om de onschuldige burgers in Gaza te steunen te midden van de ineenstorting ervan. Om te helpen, in naam van onze natie. Om de universele vrede te vertegenwoordigen”, schreef Ademo in het bijzonder.

Volgens de twee broers is dit “geen religieus conflict. Het is een conflict dat in gang is gezet door misleide politici die kiezen voor dwaling, macht, controle en kwaad.” Ze waarschuwen tegen de onverschilligheid en de zogenaamde onpartijdigheid. Ten aanzien van deze genocide is het nodig om kant te kiezen.

Op Instagram maakte N.O.S bekend dat “het geld zal worden gedoneerd aan verenigingen die Palestina of elders helpen, gericht op het helpen van onderdrukte burgers over de hele wereld.”

 

Het lied kan je hieronder beluisteren.

 

 

Gaza (een dag van vrede)

Bismillah
Een hele puinhoop
Vrede
Vrede
Vrede
Er was eens een dag van vrede
Gaza

Ik streef naar een staakt-het-vuren, ik doe een du’a [gebed, nvdr]
Ik kan een melodie brengen, dat is alles wat ik kan doen
Omringd door de feiten, bid ik zoals Baba
Heb je een hoekje van vrede gezien in Gaza?

In Gaza
In Gaza
In Gaza

De horizon is blauw, ja, ik vond het daar geweldig
Onze netwerken drukken vrijheid uit
Vrede, mijn broer, mijn zus, het is het enige onderwerp
Mijn God, het is gek, ik hoor Gaza bidden (schreeuwen, schreeuwen)
Deze zieke mensen zijn verdwaald
Geen ziel meer, geen gevoelens, een verbrande toekomst
En misschien heeft de afstand de harten verblind
Voor al deze doden moeten we wat bloemen neerleggen
Misschien vind je het ook leuk
Barbie gevaarlijk
Nicki Minaj
Ben je al weg
Nicki Minaj
FTCU
Nicki Minaj

In Gaza
In Gaza
In Gaza
In Gaza

In de naam van het leven en de aarde (in Gaza)
Sta ons toe vrede te brengen (in Gaza)
Laten we onszelf het licht beloven (in Gaza)
Laten we dromen van een wereld met onze vingers in de lucht

Mijn God, vergeef hen
Mijn God, vergeef ons
Leid onze stappen, leid ons hart
Deze wereld is gek
Het zien van deze dode kinderen snijdt door mijn hart (Allah)
Ik hou mijn tranen in
Maar er is niets wat ik kan doen, ik ben gewoon een man die in vlammen opgaat
Morgen, naar de hemel, gebed tot de zee
Moge de golf hoop meevoeren
Voor onze toekomstige generaties, Amin
Een beetje water, wat licht, in deze duisternis
Soms vergeten we dat we van hetzelfde vlees zijn gemaakt
Het leven is van onschatbare waarde, maar sterven is duur

In Gaza
In Gaza
In Gaza
In Gaza

Vrede over Gaza
Liefde in Gaza
In Gaza
In Gaza

De Franse tekst van het nummer vind je hier.

 

Bronnen:

Franse Rapgroep PNL scoort hit met nummer over Gaza
J’vise un cessez-l’feu»: PNL sort un nouveau titre pour la paix à Gaza, après quatre ans d’absence

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.
steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!