Foto: Kobi Gideon/ CC BY-SA 3.0 DEED
Asa Winstanley,

7 oktober: Israël geeft “enorme” hoeveelheid “vriendelijk vuur” toe

Het Israëlische leger heeft dinsdag toegegeven dat er op 7 oktober een "enorme en complexe hoeveelheid" incidenten hebben plaatsgevonden die het omschrijft als "eigen vuur".

donderdag 14 december 2023 19:09
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

*  *  *

 

De belangrijke verklaring werd opgenomen in de voorlaatste paragraaf van een artikel van Yoav Zitun, de militaire correspondent van de Israëlische krant Ynet.

Het is de eerste officiële erkenning van het leger dat een aanzienlijk aantal van de honderden Israëli’s die op 7 oktober stierven, gedood werden door Israël zelf, en niet door Hamas of andere Palestijnse verzetsgroepen.

Een Israëlische politiebron leek vorige maand toe te geven dat sommige Israëli’s op de Supernova rave die die dag plaatsvond in de buurt van Gaza, werden geraakt door Israëlische helikopters. Een tweede politiebron trok deze bekentenis later gedeeltelijk terug.

Zitun citeerde nieuwe gegevens van het Israëlische leger en schreef: “Er vielen slachtoffers als gevolg van eigen vuur op 7 oktober, maar de IDF (het Israëlische leger, nvdr.) is van mening dat … het moreel niet verantwoord zou zijn om ze te onderzoeken”.

Hij meldde dat dit “te wijten was aan de enorme en complexe hoeveelheid incidenten die plaatsvond in de kibboetsen en zuidelijke Israëlische gemeenschappen”.

Het Ynet-artikel meldde ook dat “minstens” een vijfde van de Israëlische legerdoden in Gaza sinds het begin van de grondinvasie ook te wijten waren aan “eigen vuur”-incidenten.

Israël heeft de afgelopen weken te maken gehad met toegenomen interne druk om de tekortkomingen van 7 oktober te onderzoeken.

Op maandag richtten familieleden van de Israëli’s die op 7 oktober omkwamen in Tel Aviv een nieuwe groep op die oproept tot een officieel onderzoek van de Israëlische regering naar de gebeurtenissen van die dag.

Een van de sprekers beschuldigde de regering van een “doofpotaffaire”. Israël lijkt inderdaad veel bewijsmateriaal in de doofpot te stoppen.

Familieleden van de Israëli’s die op 7 oktober omkwamen beschuldigden de regering van een “doofpotaffaire”

De Jerusalem Post meldde onlangs dat auto’s met bloedvlekken of as van Israëli’s die op 7 oktober stierven, zouden worden geplet en – volgens de krant een primeur – begraven zouden worden op een begraafplaats.

De krant gaf een religieus voorwendsel voor dit alles. Desalniettemin is dit een zorgwekkende ontwikkeling die neerkomt op een door de staat gesanctioneerde doofpotaffaire van wat mogelijk het belangrijkste forensische bewijs van 7 oktober zou kunnen zijn.

Sinds die dag is er een gestaag groeiende berg bewijsmateriaal dat veel – zo niet de meeste – Israëli’s die dag werden gedood door Israël zelf.

Dit bewijs is in het Engels bijna volledig gerapporteerd door onafhankelijke media, waaronder The Electronic Intifada, The Grayzone, The Cradle en Mondoweiss.

In een van de meest recente onthullingen gaf een kolonel van de Israëlische luchtmacht toe aan een Hebreeuwse podcast dat ze Israëlische huizen in de nederzettingen hebben opgeblazen, maar hij hield vol dat ze dat nooit “zonder toestemming” hadden gedaan.

Kolonel Nof Erez zei ook dat 7 oktober een “massale Hannibal”-gebeurtenis was – een verwijzing naar een controversiële Israëlische militaire doctrine.

Genoemd naar een oude Carthaagse generaal die zichzelf liever vergiftigde dan levend gevangen te worden genomen, staat de Hannibal-docrtine de Israëlische strijdkrachten toe om alle middelen te gebruiken die nodig zijn om te voorkomen dat Israëliërs levend gevangen worden genomen – zelfs ten koste van het doden van de gevangenen.

 

Dit artikel verscheen op Electronic Intifada.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!