Vluchtelingenkamp in Tsjaad voor vluchtelingen uit Soedan. Foto: Public Domain
IPS

In Soedan slaan nu elke dag 7.600 kinderen op de vlucht

Dagelijks slaan in Soedan 7600 kinderen op de vlucht voor het geweld, waarschuwt de ngo Save the Children. Eén op de acht kinderen in het land is nu op de vlucht, vaak met fysieke of mentale letsels die dringende zorg vereisen.

vrijdag 1 december 2023 16:36
Spread the love

 

Aanvallen op dorpen en steden dwingen ouders om te vluchten met hun kinderen om ze te behoeden voor seksueel geweld, verminking, ontvoering, of rekrutering als kindsoldaat. Volgens Save the Children is Soedan nu de grootste crisis ter wereld wat betreft kinderen op de vlucht. Van de 23 miljoen kinderen in het land zijn er 3 miljoen die opvang hebben gezocht in kampen, scholen, opvangcentra of in de overvolle huizen van familieleden.

Sinds het begin van oktober zijn zo al 350.000 kinderen op de vlucht geslagen. Onder hen ook kinderen die dat voor de tweede of derde keer hebben moeten doen. De derde week van oktober was een dieptepunt, met ongeveer 150.000 kinderen op de vlucht. Het aanhoudende geweld in Soedan heeft zo in totaal meer dan zes miljoen mensen verjaagd, van wie er 1,3 miljoen bescherming hebben gezocht in de buurlanden.

Afschuwelijke niveaus van geweld

“We zien afschuwelijke niveaus van geweld in Soedan”, zegt Arif Noor, directeur van Save the Children in Soedan. “De mensenrechtenschendingen zijn ernstig, wijdverbreid en aanhoudend – en toch wordt de crisis volledig genegeerd. Er heerst een klimaat van straffeloosheid. Kinderen worden gedwongen te vluchten, soms midden in de nacht, om in drukke opvangcentra aan te komen waar infectieziekten zich gemakkelijk kunnen verspreiden.”

Ondanks de enorme behoeften heeft de internationale gemeenschap maar weinig aandacht voor de crisis in Soedan, zegt Noor. Het Humanitaire Reactieplan moet nog voor een derde gefinancierd worden. Dat terwijl in Soedan bijna 25 miljoen mensen het zonder basisbehoeften zoals voedsel en onderdak moeten stellen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!