Demonstranten in Londen in 2018 tegen de massamoord van Israël op ongewapende Palestijnen in Gaza en de partijdigheid van de BBC. Foto: Alisdare Hickson, Flickr / CC BY-SA 2.0 DEED
Mediakritiek -

BBC-journalisten beschuldigen omroep van vooringenomenheid over oorlog tegen Gaza

In een opmerkelijke brief beschuldigen acht journalisten van de BBC de eigen omroep van partijdige berichtgeving over de oorlog tegen Gaza. De historische context van de bezetting wordt uit beeld gehouden en Hamas wordt ten onrechte afgeschilderd als de enige aanstichter en dader van geweld in de regio.

vrijdag 24 november 2023 15:19
Spread the love

 

Op 21 november ontving Al Jazeera een anonieme brief van acht journalisten die werken voor de BBC. De journalisten zijn scherp voor hun eigen omroep:

“De BBC is er niet in geslaagd om dit verhaal accuraat te vertellen doordat ze zaken weglaat en door een gebrek aan kritische instelling bij verklaringen van Israël. Ze is er daarom niet in geslaagd om het publiek te helpen bij het begrijpen van de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza.”

“Sinds 7 oktober zijn duizenden Palestijnen vermoord. Wanneer zal het aantal hoog genoeg zijn om ons redactionele standpunt te veranderen?”

Beeld

De kritiek van de journalisten richt zich op de “dubbele standaard in de manier waarop burgers worden gezien”. De BBC geeft veel aandacht aan het lijden van Israëli’s, ze interviewen getroffen families en ze noemen de namen van de slachtoffers. “In vergelijking daarmee ontbreekt het aan berichtgeving over Palestijnse burgers die het menselijk aspect belicht.”

Daarnaast worden er “weinig pogingen gedaan om de overvloed aan sociale media-inhoud van dappere journalisten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever volledig te benutten”.

Het lijkt erop dat sommige stafleden “niet zo veel empathie hebben met Palestijnen als bijvoorbeeld met Oekraïense burgers”

Blijkbaar is het ene mensenleven meer waard dan het ander. Een van de briefschrijvers merkt op: “Voor mij, en zeker voor andere gekleurde mensen, is het overduidelijk dat bepaalde burgerlevens waardevoller worden geacht dan andere – dat er een soort hiërarchie in het spel is. Dat is diep, diep kwetsend, want eigenlijk heeft niemand van ons moeite om zich in te leven in Palestijnse burgers.”

Het lijkt erop dat sommige stafleden “niet zo veel empathie hebben met Palestijnen als bijvoorbeeld met Oekraïense burgers.”

Een andere heikele kwestie is de veroordeling van Hamas. Aan Palestijnen wordt steevast gevraagd of zij “Hamas veroordelen”, maar die vraag wordt niet gesteld aan geïnterviewden of gasten die de acties van Israël verdedigen.

De briefschrijvers hekelen ook het weglaten van de historische context van deze oorlog en meer bepaald de Israëlische bezetting. Voor de BBC begon dit conflict op 7 oktober en dat past natuurlijk in de framing van ‘zelfverdediging’ door Israël:

“Opdat het Israëlische bombardement als ‘zelfverdediging’ zou worden beschouwd, moeten de gebeurtenissen beginnen met de aanval onder leiding van Hamas. Nieuwsupdates en artikelen verzuimen ook maar enkele regels kritische historische context op te nemen – over 75 jaar bezetting, over de Nakba,[1] of over het asymmetrische dodental over decennia.”

“Hamas wordt afgeschilderd als de enige aanstichter en dader van geweld in de regio. Dat is onnauwkeurig”

De woordenschat waarmee over het conflict wordt bericht is ook partijdig. Zo worden termen als ‘bloedbad’ en ‘wreedheid’ “alleen voor Hamas gereserveerd, waarbij de groep wordt afgeschilderd als de enige aanstichter en dader van geweld in de regio. Dat is onnauwkeurig, maar komt overeen met de algemene berichtgeving van de BBC.”

De briefschrijvers kregen steun vanuit de vredesbeweging. Lindsay German, voorzitter van de Stop the War Coalition, prees de journalisten als “dapper”. “De BBC beweert wel onpartijdig te zijn, maar in werkelijkheid heeft ze de neiging heeft om rechtse ideeën veel meer te accepteren.”

Volgens German wordt het “enorme niveau van onderdrukking” waar de Palestijnen onder lijden “verdoezeld”. Daarnaast worden “pro-Palestijnse demonstranten als extreem behandeld en krijgen zelden serieuze berichtgeving”.

Een woordvoerder van de BBC ontkende de aantijgingen. In een e-mail aan Al Jazeera zegt de woordvoerder dat hun verslaggeving “de verwoestende menselijke schade voor burgers in Gaza en Israël duidelijk maakt. Bij het interviewen van de Israëlische regering, Hamas, Palestijnse vertegenwoordigers of andere leiders zijn we standvastig, uitdagend en streven we ernaar om diegene die macht uitoefenen ter verantwoording te roepen.”

In de eigen berichtgeving van BBC wordt in alle talen gezwegen over deze kritische brief. En het is ook nog wachten op een vergelijkbare brief van journalisten van onze eigen openbare omroep.

 

Note:

[1] De Nakba, wat ‘catastrofe’ betekent in het Arabisch, verwijst naar de massale onteigening en deportatie van Palestijnen tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948. Vóór de Nakba was Palestina een multi-etnische en multiculturele samenleving.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!