Nakba 1948 - Nakba 2023. Foto: X @sahouraxo
Euro-Med Human Rights Monitor,

‘Veilige corridor’ Israël is valstrik om vluchtende Palestijnen te mishandelen

Israël heeft de 'veilige corridors' die het oplegde in het noorden van Gaza, richting zuiden, gebruikt als een val waar ontheemde individuen en families werden gedood, gearresteerd of misbruikt, zo stelt de organisatie Euro-Med Human Rights Monitor vast.

maandag 20 november 2023 12:11
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

 ***

 

Volgens de organisatie Euro-Med Monitor maakt de bewering van het Israëlische leger over een veilige corridor voor ontheemden deel uit van de militaire tactieken die het gebruikt om Palestijnse burgers aan te vallen.

Het Israëlische leger, dat inwoners van Gaza-stad en de noordelijke gebieden van de Gazastrook dwingt om naar het zuiden van de strook te vluchten, heeft een ‘veilige corridor’ afgekondigd langs de Salah al-Din Road – de belangrijkste doorgangsweg van Gaza –, voorlopig elke dag tussen 9.00 en 16.00 uur.

Uit hun huizen gevluchte mensen die deze beweerde ‘veilige corridor’ van 9 tot 10 november hebben gebruikt, legden getuigenissen af aan het team van Euro-Med Monitor, waarin ze gruwelijke incidenten van moord, arrestatie en opzettelijke vernedering beschrijven.

Iyad Zakaria, een 43-jarige inwoner van Gaza-stad, bevestigde dat hij en zijn gezin van acht, inclusief zijn bejaarde moeder, ongeveer zeven kilometer moesten wandelen om te ontsnappen naar het zuidelijke deel van de strook.

Zakaria verklaarde dat het Israëlische leger verhinderde dat voertuigen binnen vier tot vijf kilometer van elk militair punt in het gebied Netzarim van Gaza-stad kwamen, en dwong de vluchtende mensen hun armen op te heffen en witte vlaggen te dragen tijdens het stappen.

Hij meldde tevens dat hij talloze lichamen had zien liggen, in stukken, sommigen verbrand, op de grond en in burgerauto’s die door Israëlische raketten waren geraakt tot voorbij de militaire checkpoints van het Israëlisch leger. De lichamen waren voornamelijk vrouwen en kinderen. Twee jonge mannen werden in dezelfde omgeving aangehouden, nadat hun persoonlijke identiteitskaarten waren gecontroleerd.

Een vrouw genaamd Saada Awad zei dat Israëlische soldaten haar en haar gezin van 11 dwongen om hun persoonlijke bezittingen achter te laten en lange afstanden te lopen met de armen in de hoogte.

Ze meldde tevens dat er voortdurend granaatvuur boven hen klonk en dat ze een gezin van vijf, enkele honderden meter achter haar, door een artilleriegranaat getroffen zag worden. De familie verkeerde in een staat van doodsangst en was onzeker over wat hen te wachten stond.

Video-opnames tonen aan hoe de weg die werd aangeduid voor de ontruimingsoperaties volledig was vernietigd, volgens Euro-Med Monitor, waardoor het enorm moeilijk werd voor iedereen om veilig weg te vluchten, vooral voor vrouwen, kinderen en ouderen.

Een oude man met de naam Abu Khalil, verklaarde dat de Salah al-Din Road geen veilige doorgang is, maar een dodenzone. Hij was uit het Al-Shati-vluchtelingenkamp verdreven en zei dat een van zijn kleinkinderen door Israëlisch geweervuur in de arm was geschoten.

Hij merkte daarenboven op dat zijn zonen gedwongen waren zijn 16-jarige bloedende kleinzoon meer dan drie kilometer te dragen, en stelde dat de jongen rechtstreeks door Israëlische troepen was neergeschoten, ondanks dat hij een witte vlag droeg.

Een andere man, met de naam Salim, meldde dat artilleriebeschieting zich richtte op een groep uit hun huizen gevluchte vrouwen en kinderen op vrijdagavond 10 november. Israëlische soldaten openden het vuur op jonge mannen die probeerden de vrouwen en kinderen te benaderen om hun levens te redden, zei Salim.

Hij legde daarnaast uit dat de soldaten tegen de vluchtende mannen schreeuwden om handen en telefoons in de hoogte te houden en hun namen te zeggen. Meerdere van hen werden vervolgens door de soldaten gearresteerd.

Volgens dokter Sarah Al-Saqqa werden burgers van Gaza gedwongen om onder de brandende zon te marcheren, omringd door tanks en dode lichamen, zonder iets anders te dragen dan hun identiteitskaarten.

De soldaten bevalen hen een uur te stoppen en dreigden hen te arresteren of te doden, voordat ze hen uiteindelijk toestonden de reis naar het zuiden verder te zetten met het bevel niet rond te kijken.

Euro-Med Monitor meldt nog dat Israël meer dan één miljoen mensen (data 12 november) – ongeveer de helft van de totale bevolking van Gaza – heeft bevolen Gaza-stad en de noordelijke gebieden van de Gazastrook te ontruimen, minder dan een week nadat het zijn verwoestende en ongekende oorlog tegen Gaza begon op 7 oktober.

Sindsdien heeft de mensenrechtenorganisatie gewaarschuwd voor de juridische en humanitaire implicaties van de Israëlische ontruimingsbevel.

Verwijzend naar de immense gevaren voor Palestijnse burgers, stelt Euro-Med Monitor dat het ontruimingsbevel van Israël neerkomt op gedwongen ontheemding, wat in strijd is met het internationaal humanitair recht en mogelijk als oorlogsmisdaad kan worden beschouwd.

De mensenrechtenorganisatie zegt verder dat Israël niet alleen burgers in Gaza aanvalt en ontheemt, maar ook faalt om hun veilige schuilplaatsen aan te bieden, waarbij het expliciet de oorlogswetten schendt die “handelingen of dreigingen van geweld verbieden, waarvan het primaire doel is angst te zaaien onder de burgerbevolking”.

Euro-Med Human Rights Monitor roept VS-president Joe Biden, wiens land Israël jaarlijks 3,8 miljard dollar militaire steun geeft, op om onmiddellijk een einde te maken aan deze moordpraktijken van Israël.

 

Het artikel Israel uses its ‘safe corridor’ in Gaza as trap to murder and detain Palestinians fleeing Israeli violence van Euro-Mediterranean Human Rights Monitor werd vertaald door Yaïr da Paixão. Deze nonprofit organisatie is een onafhankelijk initiatief van jongeren in Europa, het Midden-Oosten en het Nabije Oosten die de mensenrechtensituatie volgt in de bezette gebieden en in landen waar politiek onrust heerst en mensen op de vlucht zijn vervoging of gewapende conflicten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!