Betoging voor een staakt- het-vuren in Tel Aviv. Foto: X - Refuser Solidarity Network
Opinie -

Refuser Solidarity Network: Stop vernietiging van Gaza en laat alle burgerlijke gijzelaars vrij

Het Refuser Solidarity Network, opgericht in 2003, steunt gewetensbezwaarden die weigeren deel te nemen aan de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. De organisatie heeft al meer dan duizend dienstweigeraars juridisch ondersteund. Ze brengen ook hun verhalen via verschillende mediakanalen en ontwikkelen educatieve programma's om het belang van verzet tegen de bezetting te benadrukken. Ze lanceerden onlangs de onderstaande oproep waarin ze pleiten voor onderhandelingen en een staakt-het-vuren.

maandag 20 november 2023 15:55
Spread the love

 

“Wij staan samen met de dappere Israëli’s en Palestijnen die werken aan het stoppen van het escalerende geweld. Wij ondersteunen hun oproep, hieronder, om de vernietiging van Gaza te stoppen en onmiddellijk alle burgerlijke gijzelaars vrij te laten. Wij, leden van de hieronder getekende mensenrechtenorganisaties in Israël, zijn geschokt en ontzet in deze vreselijke dagen.

De gruwelijke misdaden van Hamas tegen onschuldige burgers – inclusief kinderen, vrouwen en ouderen – hebben ons allemaal geschokt, en we worstelen om te herstellen van de ondraaglijke beelden en geluiden. Sommigen van ons waren in de Israëlische gemeenschappen aan de grens met Gaza tijdens de aanval; velen van ons hebben familie, vrienden en collega’s die de beangstigende gebeurtenissen hebben doorstaan en er nog middenin zitten; en we kennen allemaal mensen die zijn vermoord, verwond of ontvoerd. Het zal tijd kosten om de implicaties en gevolgen van de afschuwelijke aanval van Hamas volledig te begrijpen, waarvoor geen rechtvaardiging kan zijn.

De meeste van onze teams bestaan uit Israëli’s en Palestijnen; daarom hebben sommigen van ons familieleden en collega’s in Gaza die momenteel leven onder de aanhoudende aanval van het Israëlische leger. Kinderen, vrouwen en ouderen worden willekeurig aangevallen met nergens om te schuilen. Zelfs nu – juist nu – moeten we onze morele en humane positie behouden en weigeren toe te geven aan wanhoop of de drang naar wraak. Ons geloof in de mensheid en zijn inherente goedheid is nu belangrijker dan ooit. Eén ding is duidelijk: We zullen nooit ons geloof in de mensheid opgeven – zelfs nu, ook al is het moeilijker dan ooit.

We zijn tegen alle aanvallen op onschuldige burgers. Terwijl we onze doden aan de Israëlische kant tellen en ons zorgen maken over gewonde, vermiste en ontvoerde dierbaren, en terwijl er bommen worden gedropt op woonwijken in Gaza en hele families worden uitgeroeid zonder mogelijkheid om de doden te begraven, blijft het onze plicht, blijft het meer dan ooit onze plicht in deze verschrikkelijke tijden om onze stem luid en duidelijk te verheffen tegen aanvallen op alle onschuldige burgers, zowel in Israël als in Gaza.

Wij roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars en een einde aan het bombarderen van burgers in Israël en in Gaza. Humanitaire hulp moet de burgerbevolking kunnen bereiken, medische faciliteiten en toevluchtsoorden mogen niet beschadigd worden, en essentiële bronnen zoals water en elektriciteit mogen niet worden afgesneden. Het doden van meer burgers zal de anderen niet terugbrengen. Willekeurige vernietiging en een belegering die onschuldigen schaadt, zullen geen verlichting, rechtvaardigheid of rust brengen.

Als individuen die werken aan de bevordering van mensenrechten en die geloven in de heiligheid van het leven, roepen wij dringend op tot een einde aan alle willekeurige schade aan burgerlevens en infrastructuur. Wij roepen op tot onderhandelingen en alle mogelijke acties om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen – met prioriteit voor de burgers die door Hamas worden vastgehouden. Het is het enige humane en rationele wat we kunnen doen, en het moet nu gebeuren.”

 

Mothers Against Violence | Itach Ma’aki – Women Lawyers for Social Justice | Amnesty International Israel | BIMKOM – Planners for Planning Rights | B’Tselem | Gisha | The Association for Civil Rights in Israel | Public Committee Against Torture in Israel | Parents Against Child Detention | Hamoked – Center for the Defence of the Individual | Zazim – Community Action | Haqel – In Defense of Human Rights | Yesh Din | Yesh Gvul | Combatants for Peace | Mehazkim | Machsom Watch | Women Wage Peace | Akevot Institute for Israeli-Palestinian Conflict Research | Standing Together | Ir Amim | Emek Shaveh | The Parents Circle-Families Forum | Rabbis for Human Rights | Physicians for Human Rights–Israel | Breaking the Silence | Torat Tzedek

 

“Er is leven in Gaza! “

“Oorlog is niet de oplossing”

 

Meer info:

https://www.gaza.refuser.org/

Twitter

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!