Drone-bombardementen op weerloze bevolkingen. Drones zijn moordend efficiënt en zowat het meest laffe aanvalswapens van de hedendaagse oorlogsvoering. Foto: twitter

Zijn er wapentransporten naar Israël vanuit de haven van Antwerpen?

De PVDA vraagt uitleg aan het Antwerpse stadsbestuur over eventuele doorvoer van militair materieel naar Israël via de Antwerpse haven. "De stad Antwerpen mag op geen enkele manier hulp te leveren aan deze vernietigingsoorlog, ook niet logistiek. Wij willen een verbod op doorvaart voor wapentransporten die de haven aandoen”, aldus Peter Mertens, fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad.

vrijdag 17 november 2023 16:31
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*    *    *

In een opiniestuk dat vandaag verscheen in De Morgen vragen verschillende vakbonden, vredes- en mensenrechtenorganisaties om de doorvoer van militair materiaal naar Israël te stoppen. Een oproep die kadert in het wereldwijde protest tegen de gruwel die momenteel plaatsvindt in Gaza. Het Israëlische militaire optreden treedt het internationaal humanitair recht met de voeten. Zowel de VN als Amnesty International spreken van verschillende oorlogsmisdaden en schendingen van het internationaal humanitair recht.

“Er was eerder al een oproep van de vakbonden op de luchthavens in ons land geweest om geen vluchten meer af te handelen die militair materiaal verschepen naar Israël”, weet Peter Mertens. “Ze merkten terecht op dat het laden en lossen van deze wapens bijdraagt aan het vermoorden van onschuldige mensen. Wij steunen deze nieuwe oproep dan ook voluit.”

Op donderdag stelde Mertens over hetzelfde thema een vraag in het Federaal Parlement. Premier Alexander De Croo antwoordde dat deze transporten de verantwoordelijkheid van de gewesten zijn, maar dat hij erop rekent dat die zich aan internationale verdragen houden. Mertens repliceerde daarop dat export weliswaar een regionale bevoegdheid is, maar dat de doorvoer de bevoegdheid is van het federale bestuursniveau.

Vaste lijn voor transport via Antwerpen

Het bedrijf ZIM staat bekend als een transporteur van wapens voor het Israëlische leger. “Hun schepen doen regelmatig Antwerpen aan”, zegt Mertens. De rederij heeft een vaste lijn van Noordwest Europa richting Israël, die ook een stop heeft in Antwerpen. De PVDA wil nu weten of er op die schepen mogelijk wapens of munitie vervoerd werden. “Wij vinden dat de Antwerpenaar het recht heeft om te weten of er via onze haven wapens naar het Israëlisch regime gaan, die dan worden gebruikt tegen de onschuldige burgers in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.”

De PVDA zal op de komende gemeenteraad van Antwerpen vragen stellen over de doorvoer van wapens. “In het verleden is men daar niet transparant in geweest. Wij zullen dus duidelijkheid vragen. Indien blijkt dat schepen met oorlogstuig onze haven aandoen, zullen we vragen om een onmiddellijke stopzetting van de doorvoer van wapens en munitie richting Israël, net zoals we dat voor Saoedi-Arabië hebben gedaan.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!