Bloodmeal - by Mr. Fish
Opinie - Chris Hedges,

De oorlog volgens het Palestijns verzet

“Het Palestijns verzet kent zijn vijand door en door. Ervaring heeft het geleerd hoe het die vijand moet bekampen. Dit is geen goed nieuws voor Israël.” Chris Hedges analyseert hoe het Palestijnse verzet zelf denkt over zijn verzet. “Israël heeft een hoge prijs betaald op 7 oktober, toen Palestijnse strijders door zijn grenzen braken. Het zal een nog hogere prijs betalen in Gaza.”

vrijdag 17 november 2023 14:29
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

 ***

Basel al-Araj (1984-2017), een Palestijnse verzetsleider, legde in 2014, kort voor de Israëlische invasie in Gaza, de fundamentele regels voor de oorlogvoering tegen Israël vast.  Met de regels van al-Araj, die overigens geen lid is van Hamas, kijken we door het oog van de Palestijnen naar de inval van de Israëlische strijdkrachten in Gaza.

Bassel al-Araj. Foto: Fair Use

Met zijn superieure slagkracht — zijn luchtmacht, raketten, tanks, pantservoertuigen, drones, zeemacht, gemechaniseerde eenheden en artillerie — kan Israël grote aantallen Palestijnse slachtoffers maken, vooral burgers.

Ook kan het hele wijken met de grond gelijkmaken en ziekenhuizen, scholen, krachtcentrales, waterzuiveringsinstallaties, bakkerijen, moskees en kerken tot puin vermorzelen. En toch blijft de nederlaag van de Palestijnse verzetsgroepen uit.

Al-Araj argumenteerde dat het gevecht met Israël niet kan gemeten worden in aantallen doden. De Israëli’s zullen veel grotere aantallen Palestijnen kunnen vermoorden. Verzetsbewegingen, zo schreef hij, krijgen altijd disproportionele verliezen te verwerken.

In de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog van 1954 tot 1962 maakten de Fransen meer dan anderhalf miljoen Algerijnen af, dat is zo’n 10 procent van de bevolking. Op de luchthaven van de hoofdstad Algiers staat een groot bord met het opschrift “Welkom in Algerije, land van een miljoen martelaren”.

“Wij zijn veel beter in staat om de kosten te dragen. Het is dus niet nodig om vergelijkingen te maken of te panikeren bij de grootteorde van de cijfers”, schreef hij.

Al-Araj, die hongerstakingen leidde in de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit, was gedurende lange tijd een doelwit voor de Israëliërs. Yamam, de Israëlische antiterrorisme-eenheid, jaagde maandenlang op hem vooraleer op 6 maart 2017 zijn woonplaats in el-Bireh binnen te vallen. Na twee uur heen en weer schieten, waarbij de Israëlische strijdkrachten raketten op het gebouw afvuurden, stormden ze binnen en executeerden hem ter plaatse. Hij was 31 jaar oud.

Het gevecht met Israël, zo herinnert al-Araj de Palestijnen, moet “de logica van de guerrilla of hybride oorlogvoering volgen, waarin de Arabieren en moslims meesters zijn geworden dankzij de ervaring die we hebben opgedaan in Afghanistan, Irak, Libanon en Gaza.”

Verdedig nooit “vaste punten en grenzen”. Lok de vijand in een hinderlaag met licht verzet en tactische terugtrekkingen. Val de flanken en de achterhoede van de vijand aan. De analyse van asymmetrische oorlogvoering verschilt heel erg van een conventionele oorlog.

En van wat Israël succes noemt, met inbegrip van de inbeslagname van grond, talrijke doden en de vernieling van infrastructuur en gebouwen, trekt de verzetsstrijder zich niet veel aan. De Palestijnse strijders willen doelbewust ongrijpbaar zijn, bliksemaanvallen uitvoeren en zich terugtrekken tussen het puin of in het uitgebreide netwerk van tunnels onder Gaza.

De Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, zeggen dat ze in de afgelopen twee dagen (11-12 november) meer dan 160 Israëlische militaire doelwitten in Gaza deels hebben vernield, waaronder 27 tanks en andere voertuigen. Op 11 november lokten de Al-Qassam Brigades de Israëlische soldaten naar een brandende auto op de Westelijke Jordaanoever en bliezen hun voertuigen op met een  geïmproviseerd explosief.

Op 10 november lieten de Al-Qassam Brigades, Saraya Al-Quds, en Al-Aqsa Martyrs’ Brigades de Israëli’s tijdens de dag optrekken zonder verzet van enige betekenis. ‘s Avonds lokten ze hen in een hinderlaag ten westen van Tal al-Hawa, in de wijken rond het Al-Shifa-ziekenhuis ten westen van het Al-Shati-vluchtelingenkamp en ten westen van Beit Lahia in het noordelijke deel van de Gazastrook.

In een poging om hun soldaten te redden begon Israël hevig te bombarderen, zeiden de Palestijnse strijders. Maar naar verluidt moest het Israëlische leger grote aantallen slachtoffers incasseren. Op 9 november lokten de Al-Qassam Brigades eveneens Israëlische soldaten in een hinderlaag, deze keer in Juhr al-Dik, met een anti-personeelsraket. De soldaten werden volgens hen “met een kort afstandsschot” geliquideerd.

De Al-Qassam Brigades deelden op 6 november mee dat ze vijf Israëlische tanks hadden vernield met Yassin-105-raketten in het noordwesten van Gaza-stad. En op 2 november rapporteerden de Al-Qassam Brigades de vernietiging in één uur van zes tanks en twee militaire voertuigen in het noordwesten van Gaza-stad. “Het aantal slachtoffers is aanzienlijk hoger dan wat de vijandelijke leiders hebben aangekondigd”, zei Abu Obeida, woordvoerder van de Al Qassam Brigades.

Israël heeft de buitenlandse pers verboden vanuit Gaza te rapporteren. Het heeft meer dan 40 Palestijnse journalisten en ander mediapersoneel gedood. Het heeft ook langdurig alle telefonie- en internetverkeer afgesloten.

Ongetwijfeld is deze zware censuur bedoeld om de verspreiding van de afschuwelijke beelden van burgerslachtoffers te beperken, maar ik vermoed dat het ook bedoeld is om de beelden te weren van een grondoffensief dat heviger, langduriger en kostelijker uitdraait dan de Israëli’s hadden ingeschat.

Israël investeert enorme sommen in zijn propagandacampagne en slaagt erin netwerken als CNN voor zijn kar te sparren om zijn standpunten uit te zenden. Jake Tapper zou tot “ere”-woordvoerder van het Israëlische leger (Israeli Defence Forces – IDF) moeten benoemd worden.

Al-Araj waarschuwde dat Israël de verzetsstrijders zou proberen te ontmoedigen door foto’s en video’s te posten van de bezetting van belangrijke gebouwen en publieke plaatsen. Zo is op een op sociale media gedeelde video te zien hoe een groep soldaten de Israëlische vlag planten op een strand in Gaza en daarbij het Israëlische volkslied zingen.

In oktober van 2022 bezetten joodse kolonisten de Ibrahimimoskee in de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever, waar de joodse kolonist Barach Goldstein in 1994 29 Palestijnen neerschoot tijdens het gebed.

De kolonisten hielden een muziekfestival en een dansfeestje in de moskee. Ze plantten een Israëlische vlag op het dak. Er circuleerden video’s waarin Palestijnen werden beschimpt en geridiculiseerd.

Al-Araj schreef dat de propaganda van Israël paniek wil zaaien, de Palestijnen wil demoniseren en defaitisme verspreiden. “We ontplooien nu de Gaza-Nakba ,” zei Avi Dichter, Israëlisch minister van Landbouw en lid van het veiligheidskabinet. Hij verwees met die term naar de etnische verdrijving van de Palestijnen van hun land in 1948, die gepaard ging met moordpartijen, verkrachtingen van Palestijnse vrouwen en meisjes en waarbij zionistische milities volledige dorpen met de grond gelijkmaakten.

“Vanuit operationeel standpunt is een oorlog — zoals het IDF die wil uitvoeren in Gaza — onmogelijk met mensenmassa’s tussen de tanks en de soldaten.” “De Gaza-Nakba 2023, zo zal het eindigen,” besloot hij.

Israël stelt de Palestijnen gelijk aan de nazi’s. Zo zei voormalig premier Naftali Bennett op 12 oktober tijdens een interview op Sky News: “Wij vechten tegen nazi’s.”  En premier Benjamin Netanyahu beschreef Hamas op een persconferentie met de Duitse kanselier Olaf Scholz als “de nieuwe nazi’s”.

Screenshot van een tweet door de IDF (12 november 2023)

Het Israëlische leger postte volgende tweet: “Nooit meer is NU. Strijdkrachten van het leger ontdekten een kopie van Hitlers beruchte ‘Mein Kampf’ — vertaald in het Arabisch — in een kinderkamer, die door Hamas werd gebruikt als terroristische uitvalbasis in Gaza.  Ze vonden het boek met opmerkingen en onderstrepingen tussen de persoonlijke bezittingen van een van de terroristen. Hamas omarmt de ideologie van Hitler, en dat is nu net de man die verantwoordelijk is voor de uitroeiing van het joodse volk.”

De boodschap is duidelijk: de Palestijnen zijn het absolute kwaad.

Israël verspreidt beelden van Palestijnen en Palestijnse gevangenen die door de Israëli’s worden beschimpt en misbruikt, maar bestempelt zichzelf in één adem als “medelevend”. Recent circuleerde er een video met als titel “IDF-soldaten geven burgers in Gaza water na weigering door Hamas”.

De duidelijk geënsceneerde video deed me terugdenken aan de beelden van commandant-generaal Ratko Mladić, de Bosnische Serviër, die in 1995 in Srebrenica snoep uitdeelde aan de kinderen om vervolgens toezicht te houden op de executie van 8.000 mannen en jongens.

“De vijand zal tactische en goed doordachte operaties uitvoeren om bepaalde symbolen (van het verzet) uit te schakelen en dat maakt allemaal deel uit van de psychologische oorlogvoering”, schreef al-Araj.

“Zij die gestorven zijn en zij die zullen sterven zullen nooit het systeem en de cohesie van het verzet aantasten, omdat de structuur en de gedaantes van het verzet niet gecentraliseerd maar horizontaal en wijd verspreid zijn. Wat zij doen is invloed uitoefenen op de achterban en de families van het verzet, want dat zijn de enigen die op de verzetsstrijders kunnen inwerken.”

In elke oorlog wordt informatie een wapen. Maar wie uitsluitend het Israëlische narratief achterna holt, wordt bedrogen, niet alleen over de oorlogsmisdaden die Israël begaat maar door de aard van de oorlog zelf.

De Palestijnen kennen hun vijand door en door. Ze hebben heel veel ervaring opgedaan. Zij wisten dat de oorlog eraan zat te komen. Ik vermoed dat de gevechten in Gaza nog lang zullen doorgaan. Israël heeft een hoge prijs betaald op 7 oktober, toen Palestijnse strijders door zijn grenzen braken.

Het zal een nog hogere prijs betalen in Gaza.

 

Deze Opinie van Chris Hedges werd vertaald door Marina Mommerency

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!