Beeld: Instagram @sander.claess
Opinie - Sander Claessens

‘De KU Leuven kiest wel kant: over de banden tussen de universiteit en Israëlische bezetting’

"De KU Leuven kiest wel kant, alle mooie woorden van rector Luc Sels ten spijt. Door banden te onderhouden met Israëlische universiteiten die medeplichtig zijn aan de bezetting, steunt ze de kolonisatie", stelt Sander Claessens, voorzitter van studentenorganisatie Comac, in een post op Instagram. Op basis van een onthullend onderzoeksartikel van onafhankelijk studentenblad Veto legt hij in zijn post helder uit hoe deze banden eruitzien. Wij mochten zijn post overnemen als artikel. "Tijd dat de universiteit de banden breekt", concludeert Claessens.

woensdag 15 november 2023 18:35
Spread the love

 

“Het is niet onze opdracht als universiteit om een kant te kiezen of positie in te nemen”, zei KU Leuven rector Luc Sels op 12 november in een e-mail naar alle studenten en op kuleuvenblogt.be, laat Claessens in zijn Instagram-post weten. “Maar KU Leuven heeft al lang kant gekozen”, concludeert Claessens op basis van een onderzoeksartikel van onafhankelijk studentenblad Veto.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sander Claessens (@sander.claess)

Het studentenblad legt in het artikel bloot dat in het kader van de Europese onderzoeksprogramma’s ‘Horizon 2020’ en ‘Horizon Europe’ de KU Leuven samenwerkt met 30 onderzoeksprojecten van meerdere Israëlische universiteiten. “Daarbuiten zijn er nog eens 4 andere onderzoeksprojecten met Israël en zetelt de KU Leuven met Israëlische instanties in twee academische samenwerkingsverbanden”, somt Claessens op op Instagram.

Zo is “de KU Leuven voorzitter van samenwerkingsverband CEASAR.” En “ook in dat verband: Technion. Technion ontwikkelt drones voor het Israëlische leger en wapenbedrijven Aerospace Industries, Rafael Advanced Defense Systems en Elbit Systems.”

“Verder is er ook nog …”, schrijft Claessens, “… de Bar-Ilan Universiteit die advies geeft aan het Israëlische leger en banden heeft met een campus op de bezette Westelijke Jordaanoever. En “… de Ben Gurion Universiteit die een onderzoekssamenwerking heeft met het Israëlische ministerie van Defensie.”

Ook “de Tel Aviv University heeft onderzoeksprojecten gesponsord door het ministerie van Defensie. En Hebrew University heeft academische programma’s en ondersteuning voor het IDF.”

“Bovendien spreken al deze universiteiten openlijk steun uit voor de huidige etnische zuivering in Gaza. De Hebrew University ondersteunt het Israëlische leger in deze oorlog. Technion en Tel Aviv University geven beurzen aan reservisten”, legt Claessens tot slot uit.

“Beste Luc Sels. Breek de banden met deze universiteiten. Kies wél kant. De juiste kant van de geschiedenis”, roept Claessens de rector van KU Leuven op.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!