Persvrijheid, niet voor iedereen... Foto: Council of Europe
Mediakritiek, Open brief - Protect Journalists,

750 journalisten protesteren tegen gekleurde berichtgeving over Gaza

Er was even hoop dat de media hun blik op Palestina toch enigszins zouden verruimen. Het VRT-journaal dinsdagavond 14 november bracht echter opnieuw selectieve, eenzijdige, vooringenomen, islamofobe desinformatie over wat de zender een ‘Oorlog Israël-Hamas’ blijft noemen. Meer en meer journalisten nemen het niet langer en klagen hun eigen media aan. Het kan niet anders dan dat ook in Belgische redactielokalen journalisten het met hun collega’s eens zijn. De vraag is ‘Hoe lang nog blijven ze zwijgen?’

woensdag 15 november 2023 14:46
Spread the love

 

Wij veroordelen het feit dat Israël journalisten in Gaza heeft gedood en dringen aan op een integere berichtgeving in de westerse media over de wreedheden van Israël tegen de Palestijnen.

Als u een nog actieve of voormalige journalist of andere nieuwsmedewerker bent en deze brief wilt ondertekenen, vul dan dit formulier in.

De verwoestende Israëlische bombardementen en mediablokkade in Gaza bedreigen de berichtgeving op een ongekende manier. De tijd dringt.

Meer dan 11.000 Palestijnen werden al gedood in de vier weken durende belegering door Israël. Onder het stijgende dodental bevinden zich volgens het Committee to Protect Journalists minstens 36 journalisten, in wat de groep het dodelijkste conflict voor journalisten noemt sinds het in 1992 begon met het bijhouden van het aantal doden. Tientallen anderen raakten gewond, werden vastgehouden, worden vermist of zagen hun familieleden gedood worden.

Als verslaggevers, redacteuren, fotografen, producenten en andere medewerkers van nieuwsredacties over de hele wereld, zijn wij ontzet over de afslachting van onze collega’s en hun families door het Israëlische leger en de Israëlische regering.

Wij willen met dit schrijven aandringen op het stopzetten van het geweld tegen journalisten in Gaza en verantwoordelijken van westerse nieuwsredacties oproepen om duidelijk te zijn in hun berichtgeving over de voortdurende wreedheden van Israël tegen de Palestijnen.

Journalisten in de belegerde Gazastrook worden geconfronteerd met grootschalige stroomonderbrekingen, voedsel- en watertekorten en een ineenstorting van het medische systeem.

Ze worden gedood, terwijl ze duidelijk zichtbaar als pers aan het werk zijn, maar ook ‘s nachts in hun huizen. Uit een onderzoek van Reporters Without Borders blijkt ook dat journalisten doelbewust werden aangevallen tijdens twee Israëlische aanvallen op 13 oktober in Zuid-Libanon, waarbij de videograaf van Reuters, Issam Abdallah, om het leven kwam en zes andere journalisten gewond raakten.

Er zijn ook familieleden van journalisten gedood. Wael Al-Dahdouh (zie YouTube), hoofd van het Gaza-bureau van Al Jazeera en een begrip in de Arabische wereld, hoorde op 25 oktober, terwijl hij live op antenne was, dat zijn vrouw, kinderen en andere familieleden waren gedood tijdens een Israëlische luchtaanval. Een aanval van 5 november op het huis van journalist Mohammad Abu Hassir van Wafa News Agency doodde hem en 42 familieleden.

Israël heeft de toegang tot de buitenlandse pers geblokkeerd, de telecommunicatie sterk beperkt en persbureaus gebombardeerd. Zo’n 50 mediakantoren in Gaza zijn de afgelopen maand getroffen. De Israëlische strijdkrachten hebben de nieuwsredacties expliciet gewaarschuwd dat ze de veiligheid van hun werknemers tegen luchtaanvallen “niet kunnen garanderen”. In combinatie met een decennialang patroon van dodelijke aanvallen op journalisten, tonen de acties van Israël een grootschalige onderdrukking van meningsuiting.

Het Palestijnse Journalisten Syndicaat drong er bij westerse journalisten op aan om de aanvallen op journalisten publiekelijk te veroordelen. “[Wij] roepen onze collega-journalisten over de hele wereld op om actie te ondernemen om het afschuwelijke bombardement op onze mensen in Gaza te stoppen”, zei de groep op 31 oktober in een gepubliceerde verklaring.

Wij geven gehoor aan die oproep.

Wij staan achter onze collega’s in Gaza en prijzen hun dappere inspanningen om verslag te doen te midden van het bloedbad en de verwoestingen. Zonder hen zouden veel van de verschrikkingen op het terrein onzichtbaar blijven.

Wij sluiten ons aan bij persverenigingen zoals Reporters zonder Grenzen, de Arab and Middle Eastern Journalists Association en de International Federation of Journalists om van Israël een expliciete toezegging te eisen om een einde te maken aan het geweld tegen journalisten en andere burgers. Westerse nieuwsredacties profiteren enorm van het werk van Gazaanse journalisten en moeten onmiddellijk stappen ondernemen om hun bescherming te eisen.

We houden westerse nieuwsredacties ook verantwoordelijk voor de ontmenselijkende retoriek die dient om de etnische zuivering van Palestijnen te rechtvaardigen. Dubbele standaarden, onnauwkeurigheden en drogredenen zijn er in overvloed in Amerikaanse publicaties en zijn goed gedocumenteerd.

Meer dan 500 journalisten ondertekenden in 2021 een open brief waarin ze hun bezorgdheid uitten over het feit dat Amerikaanse media de onderdrukking van de Palestijnen door Israël negeren. Toch is hun roep om eerlijke berichtgeving onbeantwoord gebleven.

Nieuwsredacties hebben in plaats daarvan Palestijnse, Arabische en moslimperspectieven ondermijnd door ze af te doen als onbetrouwbaar en door opruiende taal te gebruiken die islamofoob en racistisch taalgebruik versterkt. Ze publiceerden verkeerde informatie afkomstig van Israëlische functionarissen en negeerden het willekeurig doden van burgers in Gaza – gepleegd met steun van de Amerikaanse regering.

 

Zie ook: Israëls oorlog tegen journalisten uit Gaza: ‘geen collateral damage, maar doelbewuste moorden’

Deze Open Brief werd vertaald door Gaston Vandyck.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!