Protest (31 mei 2021). Bron: Ineos Will Fall

Groen over stikstofakkoord: “INEOS wordt bediend, boeren worden bedrogen en natuur wordt opgeofferd”

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Groen-fractieleidster Mieke Schauvliege in het Vlaams Parlement reageren met vernietigende kritiek op de stikstofdeal die de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V bereikte. “Dit is een deal waar INEOS blij mee zal zijn, maar daar is alles mee gezegd.”

dinsdag 14 november 2023 16:37
Spread the love

 

 

“Deze regering had drie opdrachten: onze natuur veilig stellen, boeren langetermijnperspectief geven en zorgen voor een juridisch waterdicht kader”, klinkt het bij de groenen. “Maar uit wat we op dit moment weten, lijkt deze regering het tegenovergestelde te gaan doen: ze rijdt onze natuur verder in de prak en draait boeren een zoveelste rad voor de ogen.”

“Jarenlang onderhandelen en eindigen met broddelwerk: vintage Vlaamse regering”

Bovendien schat Groen de kans groot in dat ook deze deal net als de vorige pogingen binnen de kortste keren vernietigd zal worden door het Grondwettelijk Hof. “Jarenlang onderhandelen en eindigen met broddelwerk: het is vintage deze Vlaamse regering”.

De voorbije weken werd de druk voor het bereiken van een nieuw akkoord opgevoerd. “De hete adem van INEOS-topman Ratcliffe in de nek van de Vlaamse regering zorgde ervoor dat er nu een deal is, iets waar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) jarenlang niet in slaagde.”

“De vergunning voor INEOS wordt veilig gesteld – toch zolang er geen nieuwe vernietiging komt. Dat natuur en landbouwers daarvoor opnieuw de prijs betalen, dat kan de Vlaamse regering niets schelen”, stellen de groenen vast.

Het INEOS-dossier teistert de Vlaamse regionale politiek sinds 2019. In augustus 2023 zag de Vlaamse Regering zich verplicht het hele dossier openbaar te maken. Met de nodige CIA-flair bood de regering de leden van het Vlaamse Parlement een dossier aan dat voor 90 procent met zwarte lijnen onleesbaar was gemaakt.

 

 

 

Voor meer achtergrond, zie ons Dossier INEOS: wat heeft de Vlaamse regering te verbergen? en Hoe “groen’ is de ethaankraker in Antwerpen echt?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!