Foto: ArcheoNet Vlaanderen, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie -

Oorlog tegen Gaza: oorverdovende stilte van de rectoren

Professor Koen Bogaert (UGent) roept alle rectoren in Vlaanderen op om een standpunt in te nemen met betrekking tot de oorlogsmisdaden die we vandaag zien in Israël/Palestina.

donderdag 9 november 2023 11:59
Spread the love

 

Vice-minister Petra De Sutter roept ook op tot sancties. Nu is het dringend tijd dat de universiteiten ook reageren en samen een standpunt innemen zoals ze deden naar aanleiding van de Russische invasie en de Iraanse terdoodveroordeling van een collega van de VUB.

Op 19 oktober stuurden meer dan 60 professoren een open brief naar de vijf Vlaamse rectoren, Rik Van de Walle (Universiteit Gent), Luc Sels (KUL), Herman Van Goethem (UA), Jan Danckaert (VUB) en Bernard Vanheusden (UHasselt) met de vraag om dringend positie in te nemen en actie te ondernemen met betrekking tot de oorlogsmisdaden die we vandaag zien in Israël/Palestina. De open brief was toen al door meer dan 700 collega’s en studenten ondertekend. We kregen geen antwoord.

Op maandag 30 oktober stuurden meer dan 120 professoren een reminder naar de vijf rectoren. De open brief was toen al door meer dan 2.400 collega’s en studenten ondertekend. We kregen nog steeds geen antwoord.

Beste rectoren:

  • Jullie algemene stilzwijgen is oorverdovend.
  • Jullie stilte ten opzichte van collega’s die jullie persoonlijk aanschrijven is zeer betreurenswaardig (al was het maar: “bedankt voor jullie bericht, maar …”).
  • Jullie dubbele standaard met betrekking tot Israël tast de geloofwaardigheid van onze instituties aan. Onze universiteiten reageerden zeer kordaat en terecht met een boycot van Russische en Iraanse instellingen naar aanleiding van een militaire invasie, oorlogsmisdaden en het ter dood veroordelen van een collega. Waarom kunnen we niet hetzelfde doen wanneer de bewijzen over de oorlogsmisdaden door de staat Israël zo overweldigend zijn en al decennia lang worden aangeklaagd?

 

Collega’s en studenten van de Vlaamse academische gemeenschap kunnen nog altijd tekenen via volgende link: https://forms.gle/BsGNmPUVQT2oztvv6

Deze tekst is een overname van de Facebookpost van Koen Bogaert.

 

Lezing 10 nov Koen Bogaert over dekolonisering in Halle:

Vrijdag 10 november spreekt Koen Bogaert over zijn spraakmakende boek over dekolonisering: ‘In het spoor van Fanon’ in het Wereldcafé in Halle. Tijd: 20u – 22u. Prijs: Gratis.

Meer info hier of via Facebook:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!