Screenshot van onze 6 recentste artikels over Gaza
Opinie, Mediakritiek -

Gaza, keerpunt voor mensheid en media, ons dossier

De gruwel van Gaza is een moreel keerpunt voor de wereld. Wereldwijd nemen de protesten toe, in het Westen volledig tegen de eigen regeringen in, een kloof die democratisch onhoudbaar wordt. Ook voor de media is dit een keerpunt, ook voor DeWereldMorgen. Na 33 dagen is Gaza het lijvigste dossier dat deze nieuwssite in zijn bestaan heeft gepubliceerd ... met uw hulp.

donderdag 9 november 2023 18:02
Spread the love

 

De aanleiding voor ons dossier ‘Genocide Gaza 2023’ behoeft geen toelichting. Het wordt dag na dag duidelijker dat een etnische zuivering bezig is van een volk in de 21ste eeuw. De titel die wij aan ons dossier geven is polemisch, doelbewust.

Genocide is een internationaal misdrijf waarvoor wettelijke criteria bestaan, die getoetst kunnen en moeten worden. Een van de essentiële elementen om een land, een regering, politici en militaire bevelhebbers van genocide te beschuldigen naast de feiten zelf is intentie. Er zijn ondertussen genoeg verklaringen van Israëlische leiders om die intentie te staven.

‘Neutraal’ staan tussen slachtoffer en dader is niet alleen journalistiek onverantwoord, het is moreel onwaardig

Met het gebruik van de titel ‘genocide’ drukken wij dus een beschuldiging uit. Of die beschuldiging terecht is of niet moet vastgelegd worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zolang dat niet gebeurt zullen wij dat internationaal onderzoek blijven eisen. ‘Neutraal’ staan tussen slachtoffer en dader is niet alleen journalistiek onverantwoord, het is moreel onwaardig.

Een lijvig dossier

Sinds de fatale uitval van Hamas op 7 oktober heeft www.dewereldmorgen.be 115 artikels gepubliceerd die je allen verzameld kan terugvinden in ons dossier Genocide Gaza 2023.  Het omvat 48 artikels, interviews en video’s van ons eigen redactieteam (Jeroen, Keltoum, Marc, Helenka, Seppe en Lode) en 67 bijdragen van burgerjournalisten, organisaties in binnen- en buitenland.

We publiceerden tot nu opinies van Koen Bogaert, Tom Sauer, Johan Depoortere, Charles Ducal, Frank Barat, Dirk Nimmegeers, Dirk Demulder, Réginald Moreels, Lucas Catherine, Han Soete, Peter Terryn, Marleen Bosmans, Dyab Abu Jahjah, Cassandra Backx, Ludo De Brabander, Anja Meulenbelt, Ludo De Witte en Alain Platel.

Sinds de fatale uitval van Hamas op 7 oktober heeft www.dewereldmorgen.be 115 artikels gepubliceerd

We interviewden Dr. Muhanna, directeur van het Awda-hospitaal in Gaza City, Palestijns ambassadeur Abdalrahim Alfarra in Brussel, VS-econoom Jeffrey Sachs, VS-vredesactiviste Medea Benjamin en VS-vredesactiviste Ann Wright.

Ook meerdere Vlaamse organisaties spraken zich op onze nieuwssite uit over de gruwel van Gaza: 11.11.11., IPS (alternatief persagentschap), Artsen Zonder Grenzen, Amnesty Vlaanderen, Viva Salud, Pax Christi, Palestina Solidariteit en Een Andere Joodse Stem.

foto

Verder vertaalden onze bereidwillige medewerkers van de Vertaaldesk opinies en analyses van bekende en minder bekende stemmen uit het buitenland: Aleida Guevara, Mahad Darrar, Roddy Keenan, Craig Mokhiber, Mariela Castro, Jeffrey Sachs, Saïd Bouamama, Montassir Sakhi, Graciela Ramiréz, Ben Norton, Gabor Maté, Yanis Varoufakis, Roger Waters, Vijay Prashad, Chris Hedges, Yara Hawari, Ana Llaveria, de Jordaanse koningin Rania AL Abdullah, voormalig Frans minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin en Spaans minister van Sociale Zaken Ilone Bellara.

Zij vertaalden ook artikels van andere alternatieve nieuwssites of organisaties: Electronic Intifada, The Conversation, The Morning Star, de Palestijnse Journalistenbond, Palestine Chronicle, Revue Conditions, Mint Press News en Geopolitical Economy.

We haalden tevens drie relevante teksten op uit het verre verleden: een Open Brief van Bertrand Russell uit 1970, een toespraak van Fidel Castro uit 1979 en een Opinie van Eduardo Galeano uit 2012.

Parlementaire commotie

Dat onze redactionele lijn niet in goede aarde zou vallen bij sommige politieke krachten hadden wij uiteraard verwacht. Zich scrupuleus houden aan de principes van het internationaal recht, VN-Resoluties en het VN-Handvest valt immers niet goed bij die krachten die menen dat deze principes à la tête du client moeten worden toegepast en niet gelijk zijn voor iedereen.

Maar dat twee van onze 115 publicaties (teller op 9 november) onderwerp zouden worden van parlementaire vragen in het Vlaams Parlement, daar hadden we daarentegen niet op geanticipeerd. Onze redactionele lijn is immers dezelfde sinds ons ontstaan in 2010. Daar wijken we ook na deze eervolle vermelding niet van af.

Het ziet er jammer genoeg niet naar uit dat we dit dossier kunnen afsluiten. Waarom dat zo is, kan je lezen of beluisteren bij de vele publicaties in ons dossier.

Wat te doen, Brussel 11 november!

We krijgen veel vragen van mensen wat ze kunnen doen. We antwoorden altijd hetzelfde. De eerste stap hebben ze al gezet door zich te informeren bij andere dan de mainstream bronnen. Wat velen van hen ook al hebben gedaan is zelf in de pen kruipen. Je kan onze publicaties ook delen in je eigen netwerk.

foto

Protest maakt wel degelijk een verschil. De grote media beginnen (eindelijk) ook pro-Palestijnse stemmen aan het woord te laten, niet langer door hen te verhoren als medeplichtigen, maar door hen écht te interviewen over hun standpunten en te laten uitspreken tijdens debatten. Dat is een onbetwistbaar gevolg van de druk van de publieke opinie, die beter dan ooit is ingelicht over de ware aard van de strijd van het Palestijnse volk.

De grote media beginnen (eindelijk) ook pro-Palestijnse stemmen aan het woord te laten. Dat is een onbetwistbaar gevolg van de druk van de publieke opinie

Daarnaast is het essentieel dat er zoveel mogelijk mensen deelnemen aan betogingen en samenkomsten voor Palestina, klein of groot, waar ook, maar zeker nu op zaterdag 11 november, de Dag van de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog.

Op die dag om 14 uur wordt een grote toeloop verwacht in Brussel-Noord, 20 jaar na de vredesbetogingen van 2003, 40 jaar na de vredesbetogingen van 1983. 2023 zal opnieuw een historisch jaar worden.

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!