Foto: Good Food Good Farming-alliantie
Fotoreportage - Good Food Good Farming-alliantie

23 organisaties betogen in Brussel voor eerlijke voedselsystemen: ‘Beloftes kunnen we niet eten’

23 organisaties en 250 burgers kwamen vandaag de straten van Brussel op om te pleiten voor veerkrachtige en sociaal rechtvaardige voedselsystemen. De Good Food Good Farming-alliantie organiseerde de betoging en wil EU politici aansporen om de beloften van de Green Deal na te komen. België, dat vanaf januari 2024 het voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt, moet ervoor zorgen dat de beloftes om het landbouw- en voedselsysteem duurzamer te maken effectief gerealiseerd worden.

donderdag 9 november 2023 15:28
Spread the love

 

Boeren, klimaatactivisten, maatschappelijke organisaties en burgers verzamelden zich 9 november vroeg in de ochtend op het Luxemburgplein onder het motto ‘Beloftes kunnen we niet eten’. Na toespraken en het overhandigen van honderden brieven van burgers aan Europarlementariërs, wandelden de deelnemers langs het Europees Parlement en agro-industriële reuzen zoals BASF en Bayer.

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

De betogers eisen een toekomst waarin politici de belangen van burgers en boeren boven die van de agro-industrie stellen. Het mag niet langer mogelijk zijn dat de lobbyactiviteiten van giganten, zoals Copa-Cogeca en Syngenta, regelgeving blokkeren die van vitaal belang is voor de transformatie van onze voedselsystemen.

“Als boeren ervaren we een versnelling van de klimaatcrisis en de economische crisis. We hebben ambitieus Europees beleid nodig dat de transitie van voedselsystemen mogelijk maakt, agro-ecologie steunt en kleine en middelgrote boerenbedrijven steunt. Enkel zo zal de boer∙in staat zijn om de uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen”, zegt Mathieu Courgeau van de Confédération Paysanne, boer en lid van ECVC (European Coordination Via Campesina).

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Er zijn terecht hoge verwachtingen gesteld in de ‘Farm to fork’-strategie, die het Europese landbouw- en voedselsysteem duurzamer moet maken. De belangrijkste punten van deze strategie zijn echter nog lang niet bereikt. “België, dat vanaf januari 2024 het voorzitterschap van de Europese Raad zal bekleden, moet ervoor zorgen dat de ‘Farm to fork’-strategie geen lege doos wordt. Wetgeving zoals de verordening over pesticiden en de kaderwet over duurzame voedselsystemen moet tegemoetkomen aan de uitdagingen en zo snel mogelijk worden aangenomen”, waarschuwt Eléonore Barrelet, coördinator van Agroecology in Action.

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Foto: Good Food Good Farming-alliantie

Leden van de Good Food Good Farming-alliantie zijn onder meer:

Agroecology in Action, Greenpeace Belgium, CNCD-11.11.11, Coalition Climat, Humundi, Canopea, FIAN Belgique, Autre Terre, Iles de Paix, Mouvement d’Action Paysanne (MAP), ULB-Coopération, Natagora, Bond Beter Leefmilieu, Voedsel Anders, Voedselteams vzw

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!