screenshot Twitter - betoging Washington DC
Mediakritiek -

Diepe Gaza-kloof wereldbevolking versus Westerse regeringen en media

Het is een open deur op de schaal van een openstaande vliegtuigloods: de kloof tussen de opinie van de wereldbevolking en de eenzijdige perceptie die westerse regeringen en hun media opdringen over Gaza. Dit is meer dan een tijdelijk probleem. Het is de etterende open wonde van een politiek-economisch-ideologisch systeem dat aan zijn eigen contradicties ten onder zal gaan.

maandag 6 november 2023 14:52
Spread the love

 

Op onze nationale overheidszender VRT heeft men het over ‘enkele duizenden’ die betoogden in Londen en Berlijn voor Palestina en over Israël dat de bevolking in het noorden van Gaza ‘vraagt om te evacueren naar het zuiden’.

Ondertussen in de wereld buiten de bubbel van de mainstream media. Wereldwijd betogen miljoenen mensen voor Palestina – in Washington DC ging de grootste vredesbetoging sinds 2003 door (toen tegen de oorlog in Irak die nog moest beginnen). In Londen kwamen 300.000 betogers op straat en er worden meer verwacht op 11 november.

Wat ondertussen in de mainstream media totaal ontbreekt: de nuchtere vaststelling dat buiten Israël zelf pro-zionisten geen volk bij elkaar krijgen voor steunbetogingen, nergens. Wat eveneens opvalt: het protest is niet beperkt tot Latijns-Amerika, Afrika of Azië, maar is ook in Europa en de VS zeer wijdverbreid over alle steden.

De kloof tussen de publieke opinie en haar regeringen en media is in Europa en de VS met andere woorden nog groter dan daarbuiten. Als onze regeringen en onze media nog enige geloofwaardigheid willen vrijwaren, zullen zij dus de andere kant moeten kiezen: die van de menselijkheid en van het internationaal recht.

Gewone mensen reageren namelijk met hun hart en hebben lak aan geopolitieke belangen, aan fake argumenten als ‘het is complex’ of ‘evenwichtige berichtgeving’ waarbij de daders meer spreekrecht krijgen (en dat al tientallen jaren) dan de slachtoffers.

Deze beelden behoeven verder geen commentaar: Indonesië, Pakistan, Chili, Venezuela, Maleisië, Zuid-Afrika, Londen, Stockholm, Brussel, Athene, Rome, Marseille, Manchester, Washington DC, Saragossa, Leicester, Oslo, Belfast, Cork, Galway, Dublin, Parijs, Toronto, Montréal, Tokyo, Berlijn, Harvard University…

(als de X-Tweet niet vanzelf opengaat op je scherm, klik dan op de link in de tweet)

Indonesië:

Pakistan:

 

 

Chili:

Op 11 november, dag van de Wapenstilstand na Wereldoorlog I, gaat er niet alleen in Brussel een grote betoging door (14 uur, Brussel-Noord), ook in Londen. De Britse regering probeert die alsnog te verbieden, omdat het ‘oneerbiedig’ zou zijn om op die dag te betogen voor een wapenstilstand…:

De grootste betoging in de geschiedenis van Zweden in Stockholm:

Venezuela:
Een Joodse vrouw, dochter van Holocaust-overlevers wordt aangehouden door de politie in Londen voor het dragen van een protest tegen massaslachtingen:

87-jarige Holocaust-overlever zegt ‘Never Again means Never Again’:

Brussel:

Athene:

Rome:

Marseille:

Manchester:

Politie verwijdert foto’ van vermoorde Palestijnen voor het Witte Huis:

Saragossa:

Leicester:

Oslo:

Protest tijdens een voetbalmatch in Maleisië:

Ierland -Belfast, Cork, Galway, Dublin:

Parijs:

Betogers in Washington DC dragen een 30 meter lange banner met de namen van 3900 vermoorde kinderen:

Nog een beeld van Washington DC:

Toronto:

Montréal:

Berlijn:

Harvard University studentenprotest bij bezoek ambassadeur Israël in de VS:

Zuid-Afrika:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!