De Iraanse en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken. Foto: Cuba en Resumen.

Oorlog in Gaza: Turkije en Iran vormen front

Terwijl er in Europa nauwelijks iets beweegt zijn landen uit het Midden Oosten druk in de weer om een einde te maken aan deze vreselijke oorlog tegen de bevolking van Gaza. Getuige daarvan een gezamenlijke persconferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Iran.

woensdag 1 november 2023 18:40
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

Op 1 november zijn de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hosein Amir Abdolahian, en zijn Turkse tegenhanger Hakan Fidan in Ankara bijeengekomen om belangrijke regionale kwesties te bespreken. De stopzetting van de oorlog tegen het volk van Gaza was de belangrijkste focus van de bijeenkomst.

Iran en Turkije zijn twee belangrijke landen in de regio. Een gezamenlijke persconferentie van beide landen is opmerkelijk omdat Turkije lid is van de NAVO terwijl Iran op ramkoers ligt met de VS.

Het is overigens al de tweede ontmoeting van de twee ministers van Buitenlandse Zaken sedert de start van de oorlog tegen Gaza, wat duidt op het belang die zij er aan hechten.

Iran is een belangrijke steungever van Hamas. Het gaat om financiële, politieke en militaire steun. Bij Turkije is het eerder morele en diplomatieke steun. Turkije bekijkt de oorlog tegen Gaza in elk geval op een heel ander manier dan het Westen. Zo beschouwt president Erdoğan Hamas niet als een terroristische organisatie terwijl hij omgekeerd Netanyahu bestempelt als een terrorist.

De Turkse president Erdoğan bestempelt Netanyahu als een terrorist

De Iraanse minister zei dat de aanvallen tegen vrouwen en kinderen onmiddellijk moeten stoppen, omdat “de prijs anders erg hoog zal zijn”. Hij benadrukt dat zijn land alle diplomatieke middelen zal aanwenden om een einde te maken aan deze oorlog.

De Iraanse minister had recentelijk in Qatar een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Hamas-beweging en is daarna naar Turkije gereisd. Zijn land houdt momenteel intensieve contacten met islamitische landen, waaronder Saoedi-Arabië en Egypte, om te komen tot een staakt-het-vuren en om hulp te sturen.

Hij vreest dat als de oorlog in Gaza niet stopt, het conflict zal uitbreiden. Hij vertelde ook nog dat er bij de bombardementen al vijftig gevangene gijzelaars waren omgekomen.

“De Europese Unie moet alle mogelijke middelen aanwenden om een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat er geen dubbele standaarden mogen zijn t.a.v. Oekraïne en Gaza. Zijn land kan niet langer accepteren dat de grote tragedie in Gaza voortduurt. Ook hij vreest dat de oorlog kan uitbreiden naar de buurlanden.

Turkije doet al het mogelijke om tot een staakt-het-vuren te komen en vrede te bereiken. Israël moet beseffen dat de tweestatenoplossing de enige oplossing is en de oprichting van een Palestijnse staat binnen de grenzen van vóór 1967. (Toen heeft Israël de Westbank en Gaza bezet, en de Golang Hoogvlakte ingenomen).

Volgens Hakan Fidan moet de Europese Unie alle mogelijke middelen aanwenden om een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen en oplossingen voor het conflict te vinden. Turkije is bereid deel te nemen aan elke oplossing voor dit probleem.

Ondertussen is het dodenaantal in Gaza opgelopen tot 8.800, waaronder 3.648 kinderen en 2.290 vrouwen. 36 hospitalen en 221 scholen zijn aangevallen. 9 procent van alle gebouwen in de Gazastrook is vernield.

 

Bronnen:

Türkiye, Iran call for avoiding spread of Israel-Palestine conflict
Iran’s FM: Region possible to unite if Israel insists on atrocities
Conferencia de prensa conjunta de los Ministros de Asuntos Exteriores de Turquía e Irán desde la capital turca, Ankara

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!