Woongebouwen die werden verwoest tijdens de eerste week van intensieve bombardementen door Israëlische vliegtuigen. Foto: Al Araby/CC BY-SA 3.0
Opinie -

Ik beschuldig vandaag alle gezagsdragers die dit nog langer blijven goedpraten

Dit is geen oorlog tegen terreur. Dit is een nieuwe misdadige stap in een 75 jaar lang durend project van etnische zuivering. Gezagsdragers die dit nog langer blijven minimaliseren of goedpraten zijn medeplichtig.

zaterdag 28 oktober 2023 10:29
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

“De kant van het licht”, zeiden ze. Vervolgens schakelden ze de elektriciteit uit, het internet, alle communicatie. Zodat de genocide die ze plegen in het donker plaats kan vinden. Genocide, ik heb lang geaarzeld om het woord te gebruiken, maar ik vind er geen ander om te beschrijven wat er nu gebeurt.

Het is tijd om het te zeggen zoals het is. Dit is geen oorlog tegen Hamas. Dit is geen oorlog tegen terreur. Niet alleen is het resultaat precies het omgekeerde, met name het scheppen van de ideale voedingsbodem voor terreur. Wat hier aan de gang is, is een nieuwe misdadige stap in een 75 jaar lang durend project van etnische zuivering, een stapsgewijze uitroeiing van het Palestijnse volk.

Ik beschuldig deze Europese Unie

Ik beschuldig vandaag Europese leiders die zonder mandaat hun onvoorwaardelijke steun aan Israël uitspraken. Ik beschuldig burgemeesters die spraken over een strijd tussen het licht en de duisternis. Ik beschuldig professionele praatjesmakers met gedachte-experimenten over de vermeende morele superioriteit van Israël. Ik beschuldig alle gezagsdragers die zich dit nog langer blijven minimaliseren of goedpraten. Zij zijn medeplichtig.

Vandaag is het moment om duidelijk kant te kiezen

Ik beschuldig deze Europese Unie. Hier moet je niet vragen of ze even willen pauzeren. Hier moet je een onmiddellijk staakt-het-vuren eisen en de verantwoordelijken voor het Internationaal Strafhof in Den Haag laten verschijnen. Wat hier nodig is, is boycot, desinvesteren en sancties. Zolang Israël mee kan doen aan het Eurovisiesongfestival, zolang wapenhandel met Israël doorgaat, zolang er geen sancties komen, blijven alle veroordelingen van de misdaden van Israël holle woorden.

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking, kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Vandaag is niet het moment voor neutraliteit. Vandaag is het moment om duidelijk kant te kiezen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!