Greta Thunberg (rechtsonder), met andere jonge activisten. Foto: via Instagram

Greta Thunberg roept op tot solidariteit met Palestina

In enkele posts op X en Instagram riep de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg op tot solidariteit met de Palestijnen. Wereldwijd kregen de berichten van Thunberg veel aandacht. Vanuit Israël kwam er zoals te verwachten een scherpe veroordeling.

donderdag 26 oktober 2023 11:09
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

Na bijna twee weken van verwoestende bombardement op Gaza en het afsluiten van voedsel, water en brandstof riep Greta Thunberg op vrijdag 20 oktober op tot solidariteit met de Palestijnen. In een post op X liet ze weten: “Vandaag staken we uit solidariteit met Palestina en Gaza. De wereld moet zich uitspreken en oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen en alle getroffen burgers.”

Op de foto staan nog drie andere jonge vrouwen met een bordje in de hand. Daarop is te lezen: “Deze Joodse staat achter Palestina”, “Climate Justice Now” en een derde draagt een Palestijnse vlag met de woorden “Free Palestine”.

Deze jonge vrouwen sluiten zich aan bij de vele activisten, intellectuelen, kunst- en cultuuriconen over de hele wereld die soortgelijke eisen stellen.

Op haar Instagram-account deelde Greta ook een bericht van een pro-Palestijns account uit Duitsland waarin staat dat er een “genocide” plaatsvindt in Gaza.

Hysterie

De berichten van Thunberg kregen veel aandacht op sociale-mediaplatforms. Zoals te verwachten kwam er ook een scherpe veroordeling vanuit Israël.

De extreemrechtse regering kwam met een besluit om elke vermelding van de jonge activist uit het Israëlische openbare onderwijscurriculum te verwijderen.

Arye Sharuz Shalicar, de woordvoerder van het Israëlische leger, mengde zich ook in het debat: “Wie zich in de toekomst op welke manier dan ook met Greta identificeert, is naar mijn mening een aanhanger van terreur.”

“Wie zich in de toekomst op welke manier dan ook met Greta identificeert, is naar mijn mening een aanhanger van terreur”

Hysterie schakelt rationeel denken blijkbaar uit. In geen enkele van haar posts vernoemt de milieuactiviste Hamas of enige andere Palestijnse groepering. In een andere post spreekt ze zich zelfs expliciet uit tegen terreur en Hamas:

“Het spreekt voor zich – dat dacht ik tenminste – dat ik tegen de gruwelijke aanvallen van Hamas ben. Zoals ik al zei: ‘de wereld moet zich uitspreken en oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, gerechtigheid en vrijheid voor de Palestijnen en alle getroffen burgers’.”

Ook in Duitsland was naar aanleiding van de posts van de klimaatactiviste van enige hysterie sprake. De commissaris voor de bestrijding van antisemitisme in Baden-Württemberg, Michael Blume, bekritiseerde de post van Thunberg en beschreef deze als “dualistisch, onjuist en bagatelliseert terrorisme.”

 

Blume voegde er aan toe dat antizionisme en antisemitisme wijdverspreid zijn in de klimaatbeweging ‘Fridays for Future’, die opgericht zijn door Thunberg.

Wat een onzin. Vandaag doodt Israël dagelijks honderden vrouwen en kinderen en zet het meer dan twee miljoen mensen al bijna drie weken zonder voedsel, water en energie. De VN-agentschappen ter plaatse en mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Right Watch, trekken aan de alarmbel.

Elke vorm van kritiek op Israël gelijkstellen met antisemitisme is ongeloofwaardig, belachelijk en getuigt van slechte wil

Elke vorm van kritiek op Israël gelijkstellen met antisemitisme is dan ook ongeloofwaardig, belachelijk en getuigt van slechte wil. Als men vandaag zwijgt t.a.v. deze oorlogsmisdaden, of nog erger, mensen veroordeelt die deze gruwel willen doen stoppen, dan is men feitelijk medeplichtig aan deze genocide.

 

 

Bronnen:

Sweden activist Thunberg calls for Palestine solidarity, sparks anger in Germany
Israel Bans Greta Thunberg after Gaza Solidarity Post
Israeli official slams Greta Thunberg after she backs Palestinians in Gaza

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!