“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)
***
Het was een vertrouwd gezicht. Keer op keer had Wael al-Dahdouh verslag uitgebracht van Israëlische oorlogen in Gaza en de verliezen die die met zich meebrachten voor zijn gemeenschap, buurt en vrienden.
Deze keer echter, nog steeds in zijn persuniform, werd al-Dahdouh afgeleid door iets anders: de moord op zijn familie door Israël.
Aljazeera' s brave veteran journalist Wael Dahdouh's wife, son and daughter were killed in an Israeli airstrike which targeted a shelter house they had fled to. Wael received the news while on air covering the nonstop Israeli strikes on Gaza! pic.twitter.com/G2Z8UreboU
— Mohamed Moawad (@moawady) October 25, 2023
De vrouw, zoon en dochter van Al-Dahdouh kwamen om bij een Israëlische beschieting die gericht was op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat in het midden van Gaza.
Het gezin was het noorden van Gaza ontvlucht en zocht onderdak in andere delen van de belegerde Gaza-Strook, net als duizenden andere gezinnen.
In een typische, tragische scène knielde al-Dahdouh snikkend over het lichaam van zijn zoon, terwijl vrienden, allemaal in blauwe persvesten, hem probeerden te troosten.
Al-Dahdouh staat bekend om zijn nauwkeurige en beheerste berichtgeving over de Israëlische oorlog en de talrijke bloedbaden waarbij hele gezinnen werden weggevaagd.
“Het lijkt erop dat de aanval tegen de familie Dahdouh een soort Israëlische vergelding is tegen Al Jazeera”
Gedurende de 19 oorlogsdagen concentreerde hij zich op de zeer moeilijke humanitaire situatie in Gaza, waarbij hij vaak verslag deed bovenop het puin van verwoeste Gazaanse huizen.
“Het lijkt erop dat de aanval tegen de familie Dahdouh een soort Israëlische vergelding is tegen Al Jazeera als gevolg van haar voortdurende verslaggeving over de Israëlische oorlog en de bloedbaden die het aanricht tegen de Palestijnen die belegerd worden in de Gazastrook,” meldde Al Jazeera Net.
Veel journalisten en hun families zijn gedood in de Israëlische oorlog tegen Gaza, die door veel experts op het gebied van internationaal recht wordt omschreven als genocide.
Onze oprechte deelneming:
De Palestine Chronicle betuigt zijn deelneming aan Wael al-Dadhouh en de uitgebreide Al-Dahdouh-familie overal ter wereld voor het tragische verlies van hun leden. Wij zijn ook solidair met al onze collega’s in Gaza die door Israël het doelwit zijn geworden van grootschalige bloedbaden, die nog steeds aan de gang zijn in de belegerde Strook. We betuigen ook ons medeleven aan alle Palestijnse journalisten in de diaspora die familieleden hebben verloren in Gaza.
Dit artikel verscheen eerder op Palestine Chronicle.
Bekijk hieronder een korte reportage van Al-Jazeera