Israel's Wall in Bethlehem, West Bank. Credit: Montecruz Foto / Flickr
Opinie - Dyab Abou Jahjah

Gebeurtenissen op 7 oktober in Gaza zonder Israelische propaganda

Dyab Abou Jahjah geeft context en opsomming van wat er gebeurde in en bij Gaza op 7 oktober. 

dinsdag 24 oktober 2023 10:11
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.(n.v.d.r.).

***

Algemene context

Gaza is een openluchtgevangenis waar Palestijnen al 17 jaar collectief worden opgesloten. Zie: https://www.hrw.org/…/14/gaza-israels-open-air-prison-15

Elke twee jaar ongeveer pleegt Israël een massale slachting in Gaza. Zelfs wanneer Palestijnen kiezen om geweldloos te protesteren tegen de blokkade.

Zie: https://www.nytimes.com/…/gaza-protests-palestinians-us…

De meerderheid van de inwoners van Gaza (86%) zijn vluchtelingen die door Israel zijn etnisch gezuiverd uit steden rond de Gazastrook. Zie: https://www.bloomberg.com/…/israel-hamas-war-why-gaza…

In deze steden wonen nu Joodse kolonisten te midden van groene oases, met uitzicht op de muren van de openluchtgevangenis Gaza. Dit maakt deel uit van de voortdurende kolonisatie en militaire bezetting van Palestina door Israël, die nu al meer dan 75 jaar aanhoudt. Zie : https://www.aljazeera.com/…/whats-the-israel-palestine…

Wat gebeurde er op 7 oktober 2023?

1) Op 7 oktober vielen strijders verschillende militaire posities van Israël aan bij de gevangenismuur rond Gaza. De meeste van deze strijders zijn geboren tijdens de blokkade en zijn kinderen of kleinkinderen van vluchtelingen die oorspronkelijk uit het gebied kwamen. Hoewel ze lid zijn van Hamas, is dit secundair; in de kern zijn het Palestijnen die zich verzetten tegen de bezetting van hun land.

2) Tot de verbazing van deze strijders konden ze alle militaire posities snel uitschakelen, waardoor de Israëlische soldaten werden gedood of op de vlucht sloegen.

3) Op hetzelfde moment, werden een aantal strijders via Gliders achter de linies gedropt. De Gliders waren bedoeld om Israëlische stellingen van achteren aan te vallen. Het verzet was niet op de hoogte van een festival. Aanwezige Israëlische politieagenten namen de strijders onder vuur, wat resulteerde in een vuurgevecht. Veel burgers op het festival kwamen in het kruisvuur terecht. Velen zouden opzettelijk gedood zijn door de strijders volgens Israëlische bronnen. Indien bevestigd door onafhankelijk onderzoek, is dat wel een te veroordelen oorlogsmisdaad. Echter er was geen geplande of systematische slachting.

4) De strijders zijn onverwachts tot 20 kilometer verder dan Gaza geraakt.

5) Het verzet heeft vervolgens meerdere soldaten, officieren en burgers gevangengenomen. De bedoeling is om ze te ruilen met de meer dan 5000 Palestijnse gijzelaars in Israëlische handen.

6) Tijdens deze chaos voegden honderden andere strijders van Hamas en andere groeperingen zich bij de aanval, zonder deel uit te maken van de oorspronkelijke aanvalsplannen. Er ontstond chaos.

7) Israëlische troepen lanceerden een tegenaanval, wat resulteerde in hevige vuurgevechten op verschillende locaties. Hierbij kwamen honderden Israëlische burgers om. Veel burgers zijn ook reservisten van het leger en zijn gewapend. Ze hebben ook Hamas strijders ondervuur genomen vanuit huizen en schuilplaatsen.

8) Ter illustratie van de intensiteit van de gevechten: er stierven 1200 Palestijnse strijders tijdens de inval. Iedereen die ooit in een oorlog heeft gezeten, of iets over vuurgevechten weet, begrijpt hoeveel vuurkracht nodig is om 1200 strijders uit te schakelen. Heel veel dus. Deze Israëlische vuurkracht heeft ook honderden Israëlische burgers gedood.

9) De bevelen aan Hamas-strijders waren echter om geen burgers aan te vallen. Zie hun standpunt hier: https://www.abc.net.au/…/hamas-fighters-no…/102988812

Diverse getuigenissen van Israëlische burgers bevestigen dit. Bvb hier: https://www.reddit.com/…/israeli_woman_tells_how_hamas…/

Een andere Israeli getuige verklaarde in een interview met Radio Israël dat de burgers in haar wijk werden gedood door Israëlisch vuur. (Zie: https://new.thecradle.co/…/survivor-of-hamas-assault…) En hier is de originele opname die ondertussen werd weggecensureerd bij de radio: https://youtu.be/rTQcjyhPOIk?si=oe38o3qSEhIUTKEq

10) Er zijn tijdens de aanval en de vuurgevechten slachtoffers gevallen onder kinderen. Dat is absoluut te betreuren. Echter zijn er geen baby’s opzettelijk gedood, laat staan onthoofd. Er werden ook geen vrouwen verkracht. Dit zijn inmiddels ontkrachte propagandaleugens. Zie: https://theintercept.com/…/11/israel-hamas-disinformation/en  https://news.sky.com/…/its-important-to-separate-the…

https://youtu.be/0el9wiOBmmM?si=59yMRP4LZoaa1Opl

11) Er zouden Israëlische burgers opzettelijk gedood zijn door enkele Hamas-strijders die de bevelen niet opvolgden, en vooral door strijders die het gebied later betraden. Indien bevestigd zijn dit oorlogsmisdaden.

12) Niet alle gijzelaars zijn in handen van Hamas. De vele andere gewapende strijders die het gebied zijn binnengekomen, hebben ook burgers gegijzeld. In sommige situaties heeft Hamas gijzelaars bevrijd en hen naar ziekenhuizen gebracht.

13) Israël weigert een onafhankelijk onderzoek naar deze gebeurtenissen. Zoals het altijd onafhankelijke onderzoeken heeft geweigerd.

Bvb: https://www.independent.co.ug/israel-rejects-calls-for…/

14) Israëlische burgers die het officiële verhaal van het Netanyahu-regime tegenspreken, worden bedreigd, geïntimideerd en in veel gevallen gearresteerd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!