Foto: John Englart, Flickr / CC BY-SA 2.0
Opinie, Analyse -

Bombardement op ziekenhuis in Gaza: Israël in nauwe schoentjes

Het bombardement op Al-Ahli ziekenhuis in Gaza op 17 oktober met honderden doden als gevolg bracht miljoenen mensen op straat in de Arabische wereld en kelderde Joe Biden’s diplomatiek offensief in de regio. In eigen land werd onze site zwaar onder vuur genomen door N-VA, omdat we het aandurfden om de Israëlische versie over de feiten in vraag te stellen. Het wordt echter alsmaar duidelijker dat Israël achter deze zware aanslag zit.

maandag 23 oktober 2023 14:48
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (n.v.d.r.)

***

Mediaoorlog

Je kan er niet naast kijken. Op dit moment is de Israëlische regering bezig aan een middeleeuwse belegering gecombineerd met zware bombardementen waardoor systematisch en willekeurig burgers worden vermoord. Parallel met deze brutale oorlog voert het een geavanceerde mediaoorlog met als doel zijn gruweldaden te verdoezelen en de Palestijnen te ontmenselijken en te demoniseren.

In hun propagandaoorlog wordt de Israëlische regering helaas vaak gesteund door de mainstream media bij ons, die – de ene al genuanceerder dan de andere – de kant van Israël kiezen.

Lange voorgeschiedenis

Israël heeft een lange geschiedenis van aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel in Gaza. Volgens Amnesty International heeft het Israëlisch leger in de oorlog tegen Gaza in 2014 opzettelijk ziekenhuizen en medisch personeel geviseerd. Tijdens de oorlog tegen Gaza in 2021 werden 19 gezondheidsposten gebombardeerd. Vóór deze oorlog begon op 7 oktober, waren er dit jaar alleen al 193 incidenten waarbij Israël het gemunt had op ambulances en medisch personeel in Palestina.

De voorbije twee weken heeft Israël het Al-Durrah Kinderziekenhuis in het oosten van Gaza beschoten met witte fosformunitie en het Jordan Field Hospital in het noorden gebombardeerd, waardoor dit laatste gedwongen werd volledig te sluiten.

Het Al-Ahli ziekenhuis was dus verre van het eerste slachtoffer van Israëlisch militair geweld. Maar het dodental van eerdere aanvallen had nooit zulke grote proporties als die van 17 oktober.

Israëlische versie ontkracht

Om een internationale veroordeling af te wenden heeft Israël er alles aan gedaan om de schuld voor dit bombardement in de schoenen te schuiven van de Palestijnen, ondanks het feit dat hetzelfde ziekenhuis slechts drie dagen eerder al met een raket werd geraakt.

X-post

Volgens de Israëlische versie was de raketinslag het gevolg van een mislukte raketaanval van de Islamitische Jihad. Op zich is die aantijging al absurd gezien deze groepering niet in staat is om een dergelijke omvang van schade en verwondingen aan te richten, zoals dat het geval was op 17 oktober.

Bovendien werd deze versie betwist door een aantal wapenexperts van de VS, door een grondige studie op basis van video’s door Al Jazeera, en door een studie van de brokstukken door een onderzoeksgroep aan de Forensic Architecture van de Universiteit van Londen.

Opmerkelijk is het gegeven dat Hananya Naftali, die gewerkt heeft als adviseur voor premier Benjamin Netanyahu, onmiddellijk na het bombardement op X (voormalig Twitter) verklaard heeft dat de Israëlische luchtmacht een terroristische basis van Hamas in een ziekenhuis in Gaza had aangevallen. De tweet werd snel verwijderd.

X-post

De Israëlische overheid ging in overdrive om het verhaal te verdraaien. Ze toonde een video die haar verhaal moest bevestigen. Daarin is een spervuur aan raketten te zien, afgevuurd vanaf een basis van Islamitische Jihad. De journalist Aric Toler merkte echter dat de timing niet overeenstemde met het bombardement op het ziekenhuis.

Nadien gaven Israëlische functionarissen als “bewijs” een audio-opname vrij die ze naar verluidt hadden onderschept tussen twee Hamas-agenten. Daarin bespreken zij de mislukking van hun raketten op het ziekenhuis. Het is op zich al weinig geloofwaardig dat Hamas-agenten zoiets met naam en toenaam zouden bespreken aan de telefoon. Maar bovendien spreekt geen van de agenten Arabisch met een Gazaans accent.

De Britse omroep Channel 4 News heeft in elk geval zijn twijfel geuit over de authenticiteit van de opname op basis van de “taal, het accent, het dialect, de syntaxis en de toon” van de twee agenten. Volgens de ngo Earshot gaat het hier om een gemonteerde en dus gemanipuleerde opname.

Israël had gewaarschuwd

De aartsbisschop van Canterbury, hoofd van de Anglicaanse Kerk en eigenaar van het Al-Ahli ziekenhuis, verklaarde dat Israëlische functionarissen het ziekenhuis twee dagen voor het bombardement hadden gebeld met het bevel om het ziekenhuis te evacueren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dit. Volgens het WHO was het Al-Ahli ziekenhuis een van de twintig ziekenhuizen in het noorden van Gaza die een evacuatiebevel kregen van het Israëlische leger. Op 14 oktober had de WHO Israël opgeroepen om dit bevel “onmiddellijk terug te draaien” omdat zo’n evacuatie “onmogelijk” is om uit te voeren en dat het een “doodvonnis is voor de zieken en gewonden”.

Ook andere ziekenhuizen in Gaza werden door het Israëlische leger gedwongen te evacueren.

 

*                         *                       *

 

Het laatste woord over deze kwestie is nog niet gezegd, maar het lijkt er meer en meer op dat Israël achter deze zware aanslag zit. Voortgaand op de geolocatie van nieuwe beelden van Al Jazeera lijkt het zeer waarschijnlijk dat om een anti-anti-raket gaat, afkomstig van het Israëlisch leger.

Ondanks de vele middelen die het land ertegen aangooit is Israël de informatieoorlog aan het verliezen. Steeds minder mensen geloven de gefabriceerde bewijzen van Israël.

Deze kwestie heeft ook verregaande geopolitieke gevolgen. Het bombarderen van ziekenhuizen valt niet te combineren met het waardendiscours en de retoriek van mensenrechten die het Westen zo graag etaleert. Hoe langer het Westen categorisch de kant blijft kiezen van Israël, hoe meer krediet het verliest in de rest van de wereld.

Met deze oorlog en onze houding daarin is het Westen, met inbegrip van de mainstream media, zijn geloofwaardigheid in versneld tempo aan het verspelen.

 

Bronnen:

Debunking Israel’s lies about the bombing of Al-Ahli Arab Hospital in Gaza
Al-Ahli Hospital attack: Flaws in the Israeli version of events
Animales no humanos

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!