Foto: Dominique Botte (voor meer foto's zie: https://facebook.com/events/s/sans-papiers-lives-matter-burg/186183860149233/)
Opinie -

Het probleem van terrorisme is geen probleem van mensen zonder papieren

Wanneer je het parlementair debat over de aanslagen in Brussel volgde, leek het wel alsof het probleem van terrorisme te herleiden valt tot een probleem van mensen zonder papieren. De meeste aanslagen in het verleden zijn nochtans wel gepleegd door mensen met de Belgische nationaliteit.

donderdag 19 oktober 2023 17:22
Spread the love


“We hebben een sterker terugkeerbeleid nodig”, zo verklaarde minister Nicole De Moor (CD&V) naar aanleiding van de terreuraanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel. “Met een aanklampend terugkeerbeleid moeten we een einde maken aan het vrijheid-blijheid-beleid dat er nu nog te veel is”, zo klonk Ben Segers van Vooruit zowaar nog forser.

Dat het Vlaams Belang en zelfs de N-VA het terugsturen van mensen zonder papieren als oplossing van zo ongeveer elk maatschappelijk voorstellen, daar staat ondertussen niemand meer versteld van. Dat ook Vooruit en CD&V het debat over de aanslagen lijken te herleiden tot een debat over wat de beste manier is om mensen terug te sturen, is tekenend voor hoe het maatschappelijk debat vandaag gevoerd wordt.

Serieuze vragen

Ibrahim El Bakraoui, Mohamed Abrini en Khalid El Bakraoui, de daders van de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en het metrostation in Maalbeek, waren alle drie in België geboren. Dat geldt ook voor de meerderheid van de terroristen die aanslagen hebben gepleegd in ons land.

De daders van de aanslagen op de luchthaven in Zaventem waren in België geboren

Ook toen werden er vragen gesteld over de werking van de veiligheidsdiensten en werd de vraag gesteld of de aanslagen niet voorkomen hadden kunnen worden. Het risico op terreur uitsluiten is in een democratische samenleving onmogelijk, maar dat zijn serieuze vragen.

Of er lessen getrokken zijn uit de fouten die toen gemaakt zijn, verdient een serieus debat. Dat dit debat nu enkel lijkt te gaan over het terugsturen van mensen zonder papieren is bijzonder triest.

Kwetsbare mensen

Het is triest, niet alleen omdat de slachtoffers van de aanslagen een serieuzer debat verdienen. Het is ook triest omdat men op deze manier de aanslagen gebruikt om een groep van naar schatting meer dan 100.000 bijzonder kwetsbare mensen te viseren.

“Door het verhaal van die man [die de aanslag pleegde, red.] lijkt het alsof die mensen best comfortabel leven, maar meestal is het pure ellende”, zegt ook Jan Knockaert van Fairwork Belgium. Het gaat om mensen die, zo legt ook professor Vreemdelingenrecht Steven Bouckaert uit op Radio 1, vaak slachtoffer zijn van moderne slavernij.

Het gaat om mensen die vaak slachtoffer zijn van moderne slavernij

Dat die situatie aangepakt moet worden, is duidelijk. Daarom vraagt onder andere het ACV ook al lang om duidelijke regularisatiecriteria. In plaats van het noodzakelijke debat over terreur uit de weg te gaan door deze kwetsbare groep mensen nog eens te gaan viseren, zou men daar beter eindelijk eens werk van maken.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!