Een Palestijns raket wordt afgeschoten (oktober 2023). Foto: Fars Media Corporation, Wikipedia / CC BY 4.0

De verklaring voor de nietsontziende aanval van Hamas

"We hebben besloten een einde te maken aan de voortdurende misdaden tegen ons volk, aan het niet respecteren van de internationale wetten en resoluties. De vijand moet begrijpen dat de orgie van de bezetting niet langer ongestraft kan voortduren."

vrijdag 13 oktober 2023 12:53
Spread the love

 

Dat is een korte en krachtige verklaring voor de nietsontziende verrassingsaanval van Hamas. Ze komt uit de mond van de militaire leider van Hamas.

De rustige en onweerlegbare helderheid van dit citaat legt de vinger op de wond: de internationale gemeenschap schijnt geen weet te hebben van het feit dat Israël een apartheidssysteem is, volgens rapporten van B’tselem, Human Rights Watch en Amnesty International, en dat apartheid een misdaad tegen de menselijkheid is volgens de VN conventie over apartheid. En van de Nakba hebben de meeste mensen klaarblijkelijk ook nog nooit gehoord, de etnische zuivering van Palestina in 1948, die in feite tot op heden voortduurt door de verdere kolonisering van de westelijke Jordaanoever, door de uitbreiding van de illegale nederzettingen.

Misdaden tegen de menselijkheid zitten ingebakken in elk nederzettings-kolonialisme. Nederzettingskolonialisme, de hervestiging van kolonisten, dus een echte ‘omvolking’, leidt in essentie en met noodzaak tot landroof, etnische en culturele zuivering, soms genocide en zeker apartheid. Vaak een mengeling van al die misdaden, of het nu in Zuid-Afrika, Zuid- of Noord-Amerika of Israël is. De basisleuze van het zionisme ‘een land zonder volk voor een volk zonder land’, zegt het al: er wonen geen mensen of het zijn geen mensen (het zijn wilden of barbaren). Israël heeft zo’n 750.000 mensen verjaagd in 1948 en meer dan 500 Palestijnse dorpen weggevaagd. En het blijft ze uitwissen en het blijft Palestijnen verjagen. Het volk dat er dan toch nog blijkt te wonen, moet uit de weg, desnoods opgesloten in reservaten, wat de Westelijke Jordaanoever nu is, een archipel van goed afsluitbare reservaten, met de beruchte apartheidsmuur en tientallen checkpoints; of in een openluchtgevangenis, zoals Gaza.

Als we inzoomen op Gaza, krijg je een sinister beeld. Al meer dan zestien jaar houdt Israël vast aan een blokkade van de Gazastrook, waarmee het een collectieve straf oplegt aan meer dan 2 miljoen Palestijnse mannen en vrouwen, die ook regelmatig worden blootgesteld aan willekeurige Israëlische bombardementen. De politieke context is ook belangrijk. Afgelopen december kwam er een extreemrechtse regering aan de macht in Israël, waardoor dit apartheidsregime werd versterkt en de Israëlische kolonisatie op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem werd geïntensiveerd.

Voeg daar de afbraak van huizen, het systematisch oppakken en terroriseren van kinderen door het Israëlische leger en politie, de sabotage van het onderwijs, de dagdagelijkse pesterijen en het dagdagelijkse geweld en ontbering aan toe – en ja, er zal ooit tegengeweld komen. Mandela’s ANC heeft mede door geweld en geholpen door een internationale boycot een einde kunnen maken aan de apartheid in Zuid Afrika. Nu is het moment om de intellectuele elite in Israël te doen inzien dat het apartheidssysteem en de voortzetting van de etnische zuivering onhoudbaar zijn.

Hoog tijd om een kat een kat te noemen en misdaden tegen de menselijkheid misdaden tegen de menselijkheid. De nietsontziende aanval van Hamas, kan enkel en alleen in het licht van die nu al 75 jaar durende misdaden worden begrepen. Dat Hamas nu zelf oorlogsmisdaden pleegt, ligt helaas in de essentie van asymmetrische oorlogsvoering: tegen een van de sterkste en meest gesofistikeerde legers ter wereld zijn alleen hit-and-run guerrillatechnieken mogelijk en vormen terroristische aanvallen die geen onderscheid maken tussen burgers en militairen een van de weinige opties. Een misdadige optie, maar de recente geschiedenis leert dat ook Israël heel slecht is in het onderscheid maken tussen burgers en militairen. Op 12 oktober 2023 waren er al meer dan 1.417 Palestijnen, waaronder 447 kinderen, gedood, 6.268 gewond en meer dan 250.000 mensen uit hun huizen verdreven. Intussen gaat Israël ook over tot collectieve bestraffing door water, voedsel en elektriciteit af te sluiten, ook dat is een overtreding van het internationaal oorlogsrecht.

De internationale gemeenschap zou beide partijen met alle mogelijke middelen moeten dwingen om het geweld onmiddellijk te staken. Dat is de enige manier om een ongeziene verdere slachting te voorkomen. Nu zijn er, voor een keer, aan beide kanten ongeveer evenveel slachtoffers gevallen. Dus is het nu tijd om de escalatie een halt toe te roepen. Als Israël zijn traditie handhaaft van een honderdvoudig disproportioneel geweld tegen Gaza (op zich ook een misdaad onder internationaal recht), zoals tijdens de operatie Cast Lead uit 2008, waarbij 14 Israëlische slachtoffers vielen tegenover 1400 Palestijnse, dan durf je de berekening niet maken hoeveel slachtoffers er zouden kunnen, en wellicht nog zullen, vallen.

De internationale gemeenschap, met Europa en vooral Amerika op kop, blijven helaas pal achter Israël staan, ondanks 75 jaar misdaden tegen de menselijkheid. Europa maakt zichzelf te schande door een apartheidsregime als ‘geassocieerd lid’ te behandelen. Het wordt vaak vergeten dat Israël bijna een de facto lid van de Europese Unie is. Volgens de UN Conventie over apartheid is Europa echter verplicht om apartheid te bestrijden en te criminaliseren. In de plaats daarvan zong Ursula von der Leyen ter gelegenheid van de de 75ste verjaardag onbeschaamd de lof van Israël en werken onze universiteiten lustig samen met Israëlische universiteiten. Israël is, volgens de Israëlische historicus Ilan Pappe, het laatste Europese koloniale project, en dat blijkt dus helaas te kloppen. Zelfkritiek, zoals Brigitte Heremans suggereerde, is inderdaad op zijn plaats.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!