Universiteitsaula. Afbeelding van WOKANDAPIX via Pixabay
Interview -

Universiteiten en hogescholen betogen op 11 oktober: “Het geld is nu al op”

Op 11 oktober betogen personeelsleden van hogescholen en universiteiten in Brussel. De afgelopen 15 jaar is de financiering per student gedaald van 9.500 naar 7.500 euro per jaar. Als de financiering gelijk zou gebleven zijn, zou het hoger onderwijs elk jaar 667 miljoen extra per jaar aan werkingsmiddelen krijgen.

vrijdag 6 oktober 2023 17:06
Spread the love

 

Het hoger onderwijs kent een sterke groei. Vandaag studeren 315.000 studenten aan een universiteit of hogeschool. Het aantal onderzoeksprojecten en onderzoekers die ondersteund moeten worden stijgt ook. De middelen groeien onvoldoende mee, er wordt bespaard op personeel-uitrusting, gebouwen en sociale voorzieningen.

Geert De Martelaere is docent sociaal werk en vakbondsafgevaardigde voor ACOD Onderwijs aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij betoogt woensdag mee.

“Het personeel van het hoger onderwijs komt niet snel in actie. Maar deze keer is het echt nodig. We kiezen voor 11 oktober, omdat het geld waarmee we dit academiejaar moeten werken dan al op zal zijn.”

“In 2008 werd het financieringsdecreet voor het hoger onderwijs goedgekeurd. Sindsdien volgen de onderwijsministers elkaar op, maar de middelen uit het decreet worden nog steeds niet volledig uitgekeerd.”

“Wij hebben ruim 500 extra studenten. Toch zijn er minstens 12 jobs verdwenen”

“Wij hebben in de hele Erasmushogeschool ruim 500 extra studenten. Toch zijn er minstens 12 jobs verdwenen. En op andere plaatsen is het nog erger. De Universiteit Gent wilde de komende jaren 300 jobs schrappen. Na onderhandelingen blijft het bij een jobverlies van ‘slechts’ 123 personeelsleden.”

“Meer studenten en minder personeel, dat betekent meer werkdruk. Bij ons op de afdeling Sociaal Werk zijn er nog drie die voltijds werken. Al de rest werkt deeltijds, gewoon om de druk aan te kunnen. En dan kom je in een neerwaartse spiraal natuurlijk.”

Als het personeel betoogt zijn er geen lessen, neem ik aan?

“De lessen blijven op de planning staan, en de docenten nodigen de studenten uit om mee te betogen tijdens de les. De meeste hogeschoolbesturen en universiteiten zullen de actie gedogen. Dat betekent dat personeel niet gesanctioneerd wordt als ze tijdens werktijd mee opstappen. Ook de studenten die meelopen, worden niet gestraft.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!