Hart boven Hard

Burgerbeweging Hart boven Hard brengt Alternatieve Septemberverklaring

Naar jaarlijkse traditie maakt Burgerbeweging Hart boven Hard een Alternatieve Septemberverklaring. Zij geloven dat het Vlaamse beleid anders moet en willen tonen hoe. Dit sluit naadloos aan op hun nieuwe campagne: Het Groot Verzet. Met Het Groot Verzet verbindt Hart boven Hard organisaties en burgers die zich zorgen maken over de opkomst van extreemrechtse gedachten en beleidsmaatregelen. “Extreemrechts is nog geen deel van de Vlaamse regering, maar heeft zeker al invloed op de huidige beleidsmaatregelen. De ministers gaan te vaak mee in het wij-zij-denken en de illusie van schaarste, waardoor een solidair en duurzaam beleid onmogelijk blijft.”, aldus Christijn Terlingen, coördinator van Het Groot Verzet.

maandag 25 september 2023 13:40
Spread the love

Ondertussen melden al tientallen organisaties en honderden burgers zich aan bij Het Groot Verzet. Logisch, zegt Sara Eelen, medewerker bij Hart boven Hard: “Veel mensen zijn bang voor de komende verkiezingen. Ze vrezen dat de deur weleens kan worden opengezet voor extreemrechts in de coalitie. Dan kan het snel gedaan zijn met onze rechten en vrijheden. Daarom moeten we nu al hoorbaar maken dat we ons hiertegen verzetten. Extreemrechts is niet normaal, dus we moeten stoppen met het te normaliseren.”

Dit jaar werd de Alternatieve Septemberverklaring geschreven door Anna Borodikhina in de vorm van een scandeergedicht. Anna  is een spoken word performance artieste en theatermaker. Haar maatschappijkritische teksten konden al vele prijzen kapen, van Violencia, de Bijou prijs tot het Antwerpse Poetry Slam kampioenschap. Ook werd ze door VRT NXT gevraagd als inspirerende spreker en heeft ze over heel Vlaanderen workshops. Anna reflecteerde voor de Alternatieve Septemberverklaring wat volgens haar nodig is voor een beter beleid. Eerder gaf ze ook al een workshop hierrond op een samenkomst van Hart boven Hard. We vragen iedereen die de boodschap deelt om zichzelf te filmen terwijl ze de boodschap opnemen en dit naar ons te zenden via info@hetgrootverzert.org. Ook mogen ze het zelf posten op sociale media met #hetgrootverzet.

Hart boven Hard hoopt dat vele mensen dankzij deze Alternatieve Septemberverklaring hun weg vinden naar Het Groot Verzet. Op 29 september 2024, bijna exact over een jaar, organiseren ze een grote parade. Dit kon bijna niet symbolischer: de eerste parade van Hart boven Hard, die duizenden mensen op de been bracht, is dan exact tien jaar geleden. Maar ook valt deze datum tussen de twee verkiezingen in en zal een duidelijk teken van verzet tegen extreemrechts meer dan nodig zijn. Bedoeling is om naar deze parade op te bouwen met andere acties. Het gedicht van Anna zal dus zeker nog gescandeerd worden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!