Foto: Targje, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Opinie - Ivo Flachet

Het Vlaams Belang sociaal? Komaan!

Op zondag 24 september organiseert het Vlaams Belang een sociaaleconomisch congres in Affligem. Deze extreemrechtse partij meet zich graag een sociaal imago aan. Maar als je ziet wie ze op hun congres als sprekers uitnodigen en hoe hun vertegenwoordigers stemmen in het Europees Parlement dan komt hun ware identiteit naar boven: donkerblauw en asociaal.

woensdag 20 september 2023 10:46
Spread the love

 

Donkerblauwe stal

Op zondag 24 september organiseert het Vlaams Belang (VB) een sociaaleconomisch congres in Affligem. Onder het moto ‘Vlaanderen Welvarend’.

Wat valt er van te verwachten? Een snelle blik op de partijwebsite leert ons dat ‘economisch expert’ Lode Vereeck een uiteenzetting zal geven over ‘hoe we de Vlaamse welvaart kunnen redden’. Wouter Vermeersch zal ‘de fiscale puinhoop van premier De Croo’ ontleden.

Wie zijn deze beide heren ook al weer? Lode Vereeck start zijn politieke loopbaan bij de VLD (Vlaamse Liberalen en Democraten). In 2008 sluit hij zich aan bij de donkerblauwe Lijst Dedecker. Sinds 2021 werkt hij als economisch adviseur aan het Europees Parlement voor de delegatie van het VB.

Wouter Vermeersch begint zijn politieke loopbaan in 2007 bij de Lijst Dedecker. Sinds mei 2019 zetelt hij voor het Belang in de Kamer.

Het zijn deze liberale oudgedienden die op het ‘sociaaleconomisch’ congres zullen uitleggen hoe zij denken Vlaanderen terug welvarend te maken. Zowel Vereeck als Vermeersch delen de liberale denkbeelden van Dedecker. Deze laatste is sinds 2019 kamerlid, verkozen op de N-VA lijst in West Vlaanderen. Hij zegt daarover: “De N-VA is een onmisbare schakel voor een centrumrechts bestuur. Ik ben voor een sociaaleconomisch rechts Vlaanderen”. Veel sociaals valt er van het congres dus niet te verwachten.

Jean-Marie Dedecker. Foto: Tim Dobbelaere, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Vermeersch schreef al in 2019 mee aan het economisch programma van het VB. Hij zei toen: “Het Belang is op economisch vlak een centrumpartij, eerder rechts zelfs. En ik kan het weten, want ik heb dat deel van het programma mee geschreven. Ik kan vaak debatfiches van Lijst Dedecker gebruiken”.

Toch allemaal een beetje raar voor een partij die zich graag een sociaal imago aanmeet. Zo noemt Tom Van Grieken, VB voorzitter, zijn partij “sociaal en conservatief tegelijk”. Een mens vraagt zich af waarom zij hun radicale liberale visie zo angstvallig verborgen houden voor Jan-en-Marie-met-de-pet.

Een mens vraagt zich af waarom zij hun radicale liberale visie zo angstvallig verborgen houden voor Jan-en-Marie-met-de-pet

Op het congres genieten de deelnemers, “als klap op de vuurpijl”, dixit de partijwebsite, vervolgens van een uiteenzetting van Tom Vandendriessche. Hij zetelt in het Europees Parlement in de groep Identiteit en Democratie (ID) samen met de Italiaanse partij Lega van Matteo Salvini (een regeringsgenoot van Giorgia Meloni), het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen en Alternative für Deutschland.

Ontnuchterend stemgedrag

Het is interessant om te zien wat het Vlaams Belang doet in het Europees Parlement, ver weg van de Vlaamse camera’s. Hun stemgedrag is ontnuchterend:

Minimumloon: Op 25 november 2021 stelt een resolutie voor om een minimumloon in te voeren in heel Europa. Dat zou een einde maken aan de loonconcurrentie binnen Europa en daardoor minder mensen verplichten elders te gaan werken. Het VB en de N-VA stemmen tegen.

Democratie op de werkvloer: Op 16 december 2021 stemt het EU parlement over een resolutie voor meer democratie op de werkvloer. Zodat werknemers net iets meer te zeggen hebben in het bedrijf waar ze werken. Het VB stemt tegen.

Fiscale fraude: Er was een schuchtere poging om op Europees niveau de strijd aan te binden tegen fiscale fraude. Met een voorstel om een zwarte lijst op te stellen van belastingparadijzen. Het VB stemt tegen.

Loonongelijkheid mannen en vrouwen: Ook maatregelen om de loonongelijkheid tussen vrouwen en mannen weg te werken en voor een betere bescherming van werknemers in de platformeconomie konden niet rekenen op de steun van Tom Vandendriessche.

Oude wijn in nieuwe zakken

Het lijkt erop dat de extreem rechtse partij vooral oude wijn in nieuwe zakken zal schenken op het congres in Affligem. Hard-liberale maatregelen uit de trukendoos van Lijst Dedecker en de N-VA.

Het VB slooft zich uit om te doen alsof ze de belangen van de hardwerkende Vlaming verdedigen. Maar niets is minder waar

Wie denkt dat het Vlaams Belang economisch naar links opschuift zal zijn huiswerk opnieuw moeten maken. Zij sloven zich uit om te doen alsof ze de belangen van de hardwerkende Vlaming verdedigen. Maar niets is minder waar.

Dat blijkt ook heel eenvoudig als je op heel concrete punten nagaat of het sociaaleconomisch programma van het Vlaams Belang een modaal hardwerkend gezin daadwerkelijk vooruithelpt of juist niet. De 8 mei-coalitie maakte dat huiswerk. Je kan het hier lezen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!