Collage: dwm (zie foto's)
Tegendraads leesvoer -

Graaiende pharma, geen fortuintaksen, democratisch protest Israël – behalve voor Palestijnen – en het falend klimaatbeleid van de rijke landen

We selecteren dit weekend Tegendraadse artikels uit Common Dreams, Counterpunch, Electronic Intifada en Jacobin Nederland. Essentieel leesvoer ter informatie van politiek bewust nadenkende mensen, die voorbij de pap kijken van de commerciële media. Informatie is kennis, kennis is macht.

vrijdag 15 september 2023 18:08
Spread the love

 

Foto: Kerri Lee Smith/CC BY-SA 2:0

De contracten die de regering van Zuid-Afrika noodgedwongen tekende met een aantal grote pharmareuzen tonen dat niet openbare gezondheid maar brute, nietsontziende winst de enige drijfveer is van deze bedrijven.

Johnson&Johnson leidt deze roversbende met zijn wraakroepende eisen tot hoge aankoopprijzen en verplichte voorschotten voorafgaand aan elke levering. Covid Vaccine Contracts Show How Big Pharma ‘Held South Africa to Ransom’.

 

Foto: badlyricpolice/CC BY-SA 2:0

Ooit waren de VS en Groot-Brittannië de landen met het hoogste belastingtarief ter wereld voor grote fortuinen en multinationals. Die inkomsten maakten een historisch ongeziene toename van de welvaart van de bevolking mogelijk, tot het neoliberalisme van Thatcher en Reagan zijn intrede deed.

Zelfs Labour onder Keir Starmer denkt er niet aan de grote fortuinen terug te belasten. Which Nation Has Taxed the Rich the Most? Niet langer Groot-Brittannië en de VS.

Straatprotest in Tel Aviv. Foto: Ilya Yefimovich/DPA/Zuma Press

Het straatprotest tegen de wetten die de extreemrechtse regering van Israël onder leiding van Benjamin Netanyahu doorvoert, neemt na maanden nog steeds niet af. Deze hervormingen zijn inderdaad een bedreiging voor de rechtstaat, maar alleen voor de aparte rechtsstaat van de Joodse Israëli’s.

Diezelfde betogers verbieden elk protest om ook voor Palestijnen een functionerende rechtstaat te verkrijgen. Israel’s “democracy” protests defend an apartheid system.

 

CO2-uitstoot sinds 1750. Tabel: Global Carbon Budget

Het klimaatbeleid van de Westerse landen, met stip de grootste vervuilers op aarde, blijft schromelijk ondermaats. Hittegolven, extreme regenstormen, bosbranden zoals deze zomer zullen alleen maar toenemen. Alleen een drastische hervorming van het economisch bestel kan dit keren.

Van de privé-sector moet daarvoor niets verwacht worden. Enkel overheden kunnen het tij keren. Vertaling van een artikel op de klimaatwebsite Phenomenal World door Jacobin Nederland: Geleidelijke maatregelen redden ons niet van de klimaatramp.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!