Wereldwijd lijdt één op de twintig volwassenen aan depressie, waardoor het een aanzienlijke belasting vormt voor de volksgezondheid. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en de Chinese Fudan Universiteit hebben geprobeerd om te ontrafelen in hoeverre keuzes in levensstijl, genetica, hersenstructuur en immuun-metabole gezondheid daaraan bijdragen. Hun bevindingen werden maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Mental Health.
Zeven factoren
Ze analyseerden negen jaar aan medische en andere gegevens van bijna 290.000 deelnemers, van wie er 13.000 gediagnosticeerd waren met klinische depressie. Op basis daarvan identificeerden ze zeven belangrijke factoren omtrent levensstijl die verband houden met een lager risico op depressie:
1. Matig alcoholgebruik
2. Gezonde voeding
3. Regelmatige lichaamsbeweging
4. Gezonde slaappatronen (7 tot 9 uur per nacht)
5. Niet roken
6. Weinig tot matig zittend gedrag
7. Hoge mate van sociale interactie
Van deze factoren bleek voldoende slaap de meest invloedrijke, goed voor een daling van het risico met 22 procent. Een rijk sociaal leven brengt het risico met 18 procent terug en niet roken met 20 procent. Regelmatige lichaamsbeweging, weinig zitten, matig alcoholgebruik en gezonde voeding verminderen het risico met respectievelijk 14, 13, 11 en 6 procent.
Complex samenspel
Op basis van het aantal factoren die ze konden afvinken, werden de proefpersonen ingedeeld in drie groepen: ongunstig, gemiddeld en gunstig. Diegenen in de middelste groep hadden 41 procent minder kans om een depressie te ontwikkelen in vergelijking met degenen in de ongunstige levensstijlgroep. De gunstige groep vertoonde een lager risico met 57 procent.
Verrassend genoeg was genetische aanleg minder van invloed op het risico op depressie. Personen met de laagste genetische risicoscores hadden slechts 25 procent minder kans om een depressie te ontwikkelen dan personen met een hogere score.
Het onderzoek toont dus het grote belang aan van een gezonde levensstijl bij het voorkomen van depressie, maar het blijft een ingewikkeld samenspel van verschillende elementen. Zo bleek via MRI-hersenscans dat een groter hersenvolume in specifieke hersengebieden gekoppeld was aan een gezonde levensstijl. Ook bleken markers in het bloed die wezen op problemen met het immuunsysteem en de stofwisseling samen te hangen met keuzes in de levensstijl.